Dünyaİspanya, İrlanda ve Norveç Filistin'i tanıdıklarını açıkladı

İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin'i tanıdıklarını açıkladı

28.05.2024 - 14:43 | Son Güncellenme:

İspanya'nın ardından bir diğer Avrupa ülkeleri İrlanda ve Norveç de Filistin'i resmen tanıdılar.

İspanya, İrlanda ve Norveç Filistini tanıdıklarını açıkladı

Avrupa ülkesi İspanya ve İrlanda bugün Filistin'i devlet olarak resmen tanıdı. Hükümet sözcüsü Pilar Alegria, tanıma kararının kabine onaylandığını, İrlanda ve Norveç'le birlikte hareket ettiklerini söyledi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Filistinli devletinin barışa giden tek yol olduğunu söyledi. İspanyol yetkililer ayrıca üç ülkenin koordineli bir şekilde ortak bir açıklama yapacağını da belirtti.

Haberin Devamı

Pedro Sanchez "Filistin devletinin tanınması yalnızca tarihi adaletin sağlanması değil, hepimiz barışın kurulmasını hedefliyoruz" dedi, barışın tesis edilmesinin tek yolunun İsrail devletinin yanında yaşayacak bir Filistin devleti olduğunu vurguladı. Avrupa ülkeleri İspanya, Norveç ve İrlanda'dan önce dünya üzerindeki 144 ülke Filistin'i devlet olarak tanıyordu.

İrlanda Başbakanı Simon Harris konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Filistin'i savaş sonrası yaşanacak barış süreci sonunda tanımak istiyorduk ancak barış mucizesini canlı tutmak için İspanya ve Norveç'le birlikte bu hamleyi yaptık" dedi.

İSRAİL NE DİYOR?

İsrail, tanıma kararının ilan edilmesinin ardından İrlanda ve Norveç'teki elçilerini "acil istişareler için" geri çağırdığını açıkladı.