04.09.2018 - 11:35 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Suriye'de muhaliflerin kontrol ettiği son vilayet olan İdlib'de korkulan oldu.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının İdlib'i 22 günlük suskunluğun ardından yeniden vurmaya başladığını dünyaya duyurdu.
Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre; savaş uçakları, öğle saatlerinde İdlib'in batısı ve Hama ilinin kuzeyine saldırı düzenledi. Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib'in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama'nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı.
İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rus savaş uçaklarının öğle saatlerinde düzenlediğihava saldırısında Cisir Eş Şuğur ilçesinde 5'i çocuk 9 sivil, Keferyedin köyünde bir sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Yusuf, diğer bölgelerde ise 20 sivilin yaralandığını kaydetti.
Hac Yusuf, İdlib'e hava saldırılarının devam etmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısının artabileceğini belirtti.
3 uçaktan 20 saldırı
Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi" ifadesini kullandı.
Suriye birliklerinin de bölgeye saldırılar düzenlediği yönünde teyit edilmemiş bilgiler geliyor.
Sesler Türkiye'den duyuldu
Demirören Haber Ajansı (DHA), saldırıyı gerçekleştiren uçaklardan çıkan seslerin Hatay Reyhanlı ve Yayladağı'na bağlı köylerden duyulduğunu bildiriyor. Yüksekte olan sınır köylerinden ise atılan bombaların çıkardığı toz bulutları görüldü.
Kremlin ve Tahran'dan ilk tepki
Saldırı sonrası Kremlin’den yapılan açıklamada, “İdlib’deki teröristler üslerimizi tehdit ediyor ve barış sürecini engelliyor” ifadeleri kullanıldı. Bu hafta Rusya, İran ve Türkiye liderlerinin bölgedeki durumu ele alacağı vurgulandı.
Kremlin, ABD Başkanı’nın uyarılarının, soruna kapsayıcı bir çözüm getirmediğini de ifade etti.
Daha sonra açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, silahlı muhalifleri İdlib'den en az sivil kaybıyla çıkarmak istediklerini öne sürdü.
BM'den de açıklama geldi
BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, "Türkiye'yle Rusya arasında devam eden görüşmeler, İdlib'de kan dökülüp dökülmeyeceğini belirleyecek" dedi.
"Gerginliği azaltma bölgesi"
Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.
4 milyon sivilin endişeli bekleyişi
Suriye'de muhaliflerin son kalesi İdlib'de yaşayan 4 milyona yakın sivil, Esed güçlerinin müttefikleri İran ve Rusya ile birlikte yapacağı operasyondan endişe duyuyor.
Suriye'nin kuzeybatısında yer alan, stratejik konumdaki İdlib'de yaşanabilecek herhangi bir çatışmanın, Türkiye ve Avrupa'ya büyük bir göç dalgasını tetiklemesi ihtimali bulunuyor.
"Yüzbinlerce insan ölebilir"
ABD, Avrupa ülkeleri ve Türkiye, İdlib'de düzenlenecek kanlı operasyona karşı çıkıyor.
Son olarak ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin İdlib'e "düşünmeden" saldırmaması gerektiğini belirterek, "Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüzbinlerce insan ölebilir. Olmasına müsade etmeyin" ifadesini kullandı.
Sınırda önlemler alındı
Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, saldırıların düzenlendiği İdlib çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı.
Farklı kentlerden askeri birlik takviyesi yapılan sınır hattında, modernize edilen M-60 tankları da bulunuyor.
Ankara'nın Astana'da Rusya ve İran'la anlaşmasının ardından kurdurttuğu, İdlib'i çevreleyen 12 gözlem noktası da beton bariyerler ve ateş destek vasıtalarıyla güçlendirildi.
İdlib'e müdahale sonrası Türkiye'ye gelebilecek göç dalgası için, Suriye topraklarında kurulan Atme kampı hazır hale getirildi.