03.10.2023 - 15:01 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Ermenistan parlamentosu, Rusya'nın ciddi uyarılarına rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) kuruluş belgesi olan Roma Statüsü'nü bugün onayladı.
Karabağ'daki hezimetin ardından Moskova ile yaşadığı sorunlar su yüzeyine çıkan Kafkas ülkesindeki oylamada, 60 milletvekili 'evet' oyu kullandı. Rusya lideri Vladimir Putin için tutuklama kararı çıkaran ICC'ye 'hayır' diyenlerin sayısı ise 22'de kaldı.
Bu kararla birlikte, Vladimir Putin'in muhtemel bir Ermenistan ziyaretinde tutuklanması gerekecek.
Önce Ermenistan Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan üyelik sürecinde, en önemli adım bugün atılmış oldu.
Moskova, Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne muhtemel bir üyelik için Erivan'ı defalarca uyardı ve 'son derece düşmanca bir hamle' olarak niteledi.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Mart ayı içerisinde hakkında 'savaş suçu'ndan ömür boyu geçerli olacak tutuklama kararı çıkardı.
Uluslararası bir mahkemenin BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden birinin liderine karşı ilk kez tutuklama emri çıkarması, Rusya liderinin yurt dışı seyahatleri tehlikeye attı.
Nitekim, Vladimir Putin geçtiğimiz haftalarda Güney Afrika'da gerçekleşen BRICS zirvesine katılamadı ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova'yı temsil etti.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya'nın yakın müttefiki olan Ermenistan, özellikle Nikol Paşinyan'ın iktidara geldiği 2018'den itibaren Moskova ile gerilimli bir beş yılı geride bıraktı.
Batı yanlısı Paşinyan'a daima şüpheyle yaklaşan Kremlin'le Erivan arasındaki çatlak, özellikle 2020 yılındaki İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'yla gizlenemez hale geldi.
Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) üyesi olan Ermenistan, ittifakın başını çeken Rusya'dan savaş sırasında yardım bekledi ancak Moskova bu talebe olumsuz yanıt verdi. Dahası, gerek Nikol Paşinyan gerekse de diğer Ermeni yetkililer Rus silahlarının Azerbaycan'ın modern silahları karşısında yetersiz kaldığını birçok kez dile getirdi.
Ermenistan'daki CSTO tatbikatlarını iptal eden Nikol Paşinyan'ın Rusya'nın verdiği sözleri tutmadığını söylemesi ve Karabağ'a Rus barış gücü askerlerinin yerine BM kuvvetlerinin konuşlandırılmasını istemesi krizi zirve noktasına çıkardı.
Ermenistan Başbakanı özellikle 2023'ten itibaren birçok kez Moskova'nın hışmına uğradı ancak geri adım atmadı. Azerbaycan'ın Karabağ'ı tamamen işgalden kurtardığı 19 Eylül tarihindeki askeri operasyondan günler önce ise, ABD askerleri Ermenistan'da tatbikata katıldı.
Amerikan askerlerinin Güney Kafkasya'ya ayak basması tahmin edilebileceği gibi Moskova'nın öfkesini çekti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Erivan yönetimini açık şekilde uyardı, NATO'ya yaklaşılmamasını tavsiye etti.
Erivan'da kabul edilen karara Kremlin'den ilk tepki geldi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Ermenistan'ın ICC'ye katılma hamlesinin 'yanlış' olduğunu vurgulayıp "İkili ilişkiler açısından Erivan'ın Roma Statüsü'ne katılmasının doğru olduğundan şüpheliyiz. Hala yanlış karar olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Sözcü Peskov'un açıklamalarında en dikkat çekici bölüm ise, Ermenistan'ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'den (CSTO) ayrılmasına karşı net bir çizgi çekmesiydi. Erivan yönetiminin Rusya'nın başını çektiği CSTO'dan başka bir alternatifi bulunmadığını kaydeden Peskov, "Bence Ermenistan'daki çoğu insan CSTO araçlarının yeri doldurulamaz olduğunun farkına vardı. Ermenistan tarafı daha iyi bir mekanizmaya sahip değil, bundan eminiz" diye konuştu.