26.05.2024 - 09:10 | Son Güncellenme:
The Guardian'ın haberine göre, Çin'de İslami stil özelliklerini koruyan son büyük caminin kubbelerini yitirmesi ve minarelerinin kökten değiştirilmesi, uzmanlara göre hükümetin ülkedeki Müslüman ibadethanelerini ''Çinlileştirilmesi'' kampanyasının tamamlandığına işaret ediyor.
Çin’in Yunnan eyaletinde yer alan ve bulunduğu kasabanın adını taşıyan Şadiyan (Shadian) Ulu Camii, kubbeleri ve minareleriyle tipik bir İslami mimariye sahipti. Şadiyan Ulu Camii’de üzerinde hilal bulunan büyük bir kubbeyle, dört küçük kubbe ve dört yüksek minare yer alıyordu. Ancak yeni uydu görüntüleri, kubbelerin kaldırılıp yerine Han Çin tarzı pagoda çatısının konulduğunu ve minarelerin kısaltılarak pagoda kulelerine dönüştürüldüğünü gösteriyor.
PAGODA ÇATISI
2022'de çekilen uydu görüntüleri, canlı siyah çinilerden yapılmış büyük bir hilal ve yıldızla süslenmiş giriş pavyonunu gösteriyor. Bu yıla ait fotoğraflar, uydu görüntüleri ve tanık ifadeleri, kubbenin kaldırıldığını ve yerine Han Çin tarzı bir pagoda çatısının yerleştirildiğini ve minarelerin kısaltılarak pagoda kulelerine dönüştürüldüğünü gösteriyor. Bir zamanlar caminin ön terasını süsleyen hilal ve yıldız çinilerinin sadece silik bir izi görülebiliyor.
Yunnan'ın diğer simge camisi olan ve Shadian'a 160 kilometreden daha az bir mesafede bulunan Najiaying'in de İslami özellikleri kısa süre önce yapılan bir tadilatla ortadan kaldırıldı.
Shadian'da iki yıl saha çalışması yapan Cornell Üniversitesi'nden antropolog Ruslan Yusupov, "Bu iki simgesel caminin Çinlileştirilmesi, kampanyanın başarısını işaret ediyor. Köylerde Arap tarzı küçük camiler kalsa bile, yerel toplulukların bunların Çinlileştirilmesine karşı çıkması zor olacak," dedi. New York'ta yaşayan Çinli Hui aktivist Ma Ju, yenilemelerin "dinini ve etnik kimliğini yok etme mesajı" olduğunu söyledi.