Dünya Casus üssü uzaydan çekildi! ABD donanması ve hava kuvvetlerine büyük şok

Casus üssü uzaydan çekildi! ABD donanması ve hava kuvvetlerine büyük şok

04.07.2024 - 10:37 | Son Güncellenme:

İngiliz basını, Sovyetlerin kullandığı eski bir askeri üssün Çin'e geçtiği ve burada kurulan sistemlerle ABD ordusunun hava deniz ve kara kuvvetlerine ait bilgilerin Çin'e geçtiğini yazdı.

Casus üssü uzaydan çekildi ABD donanması ve hava kuvvetlerine büyük şok

 21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ise dengeleri kökünden değiştirdi. Zorunlu olarak Avrupa'yı uluslararası ajandasının ilk sırasına yerleştiren ABD Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah yardımı sağladı ve NATO'daki müttefikleri de Washington yönetimini takip etti.

Haberin Devamı

SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI

Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

Casus üssü uzaydan çekildi ABD donanması ve hava kuvvetlerine büyük şok

KÜBA TEKRAR SAHNEDE

Telegrahp gazetesine yansıyan haberlerde ise Çin'in ABD sınırına yalnızca 100 kilometre mesafede gizli bir casus üssü kurduğu ortaya çıktı. Uzaydan çekilen görüntülerde Küba'da bulunan üssün, dört elektronik dinleme noktasına sahip olduğu görülüyor. Askeri uzmanlara göre, ABD ordusu ve 48 eyaleti rahatça dinleyebilen bu üs özellikle ordu, donanma ve hava kuvvetleri üsleriyle dolu olan Florida ve Teksas gibi bölgelerden son derece hassas bilgileri elde etti.

Haberin Devamı

Casus üssü uzaydan çekildi ABD donanması ve hava kuvvetlerine büyük şok

AYNI ÜSSÜ SOVYETLER DE KULLANDI

Küba'da Bejucal'deki askeri üs, 1962 Küba füze krizi sırasında Sovyet nükleer silahlarına ev sahipliği yapmasıyla ünlü bir üs. Askeri uzmanlar ayrıca Çin'in bu üssü kullanmak için çok kötü durumda olan Küba ekonomisine destek sağladığını da ifade ediyor. Çin ayrıca dünyada kalan son birkaç komünist rejimi de bu yolla ayakta tutmak istiyor. Öte yandan Rusya'ya ait nükleer başlıklı denizaltı olan Amiral Gorshkov'da şu anda Amerika'nın güneyinde bulunuyor ancak denizaltının herhangi bir şey taşımadığı belirtiliyor. Halihazırda, geçtiğimiz günlerde Küba'nın başkenti Havana'da siviller bile denizaltıyı gezme fırsatı bulmuştu.

Yazarlar