15.08.2023 - 13:39 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Haziran'da işgal süreci boyunca ilk kez karşı taarruza geçen Ukrayna batı silahlarıyla sahneye çıktı. Aylardır ertelenen söz konusu taarruz ise hem Ukrayna hem de batılı ülkelerin istediği gibi gitmedi, Moskova, Kiev'i cephe hattının gerisinde tutmayı başardı.
Temmuz ayına geldiğimizde ise Ukrayna ordusu bir kez daha karşı saldırıya başladı. Ülkenin doğu ve güneyinde yoğunlaşan çatışmalarda 1000 kilometrelik bir Rus cephesi hattında Ukrayna yalnızca birkaç kilometre ilerleyebildi. Taarruzun istediği gibi gitmediğini kabul eden Ukraynalılar ise ABD'den üretimi F-16 uçakları olmadan Rus ordusuna karşı üstünlük kuramayacaklarını açıkladı.
BBC'de yer alan son analizde ise Ukrayna'nın Pazartesi günü Urozhaynoye isimli bir köyün tekrar özgürleştirildiğini hatırlattı. Rus kaynaklar tarafından da doğrulanan ilerleme yine de beklenenin çok çok gerisinde. Cephedeki yavaş ilerleyişi değerlendiren askeri uzmanlar, Rus ordusunun iyi hazırlanmış savunmasını, Ukrayna birliklerinin yetersiz eğitimini, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinde belirli silah türlerinin bulunmamasını ve iki ordu arasındaki boyut farkı nedeniyle ilerleyişin beklenilen seviyede olmadığını düşünüyor.
Askeri uzmanlar cephe hattındaki çatışmaları savaşta üçüncü sahne olarak isimlendiriyor. İlk aşamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus savunmasını kırmak için zırhlı araçları yoğun bir şekilde kullanmaya çalıştı, ancak Rus ordusunun mayın ve hava gücüyle karşı karşıya kaldı. İkinci aşamada Ukrayna, savunmada Rus birimlerini yıpratmaya çalıştı ve topçu birlikleriyle öne çıkmaya çalıştı.
Uzmanlar bazen bu tür eylemlere "savaş alanını şekillendirmek" diyor. Batı askeri biliminden gelen bu terim, başarılı bir saldırı hazırlayan ön ayak olarak değerlendiriliyor. Buna örnek olarak Ukrayna'nın Kerç Köprüsü'ne yönelik saldırılar ve insansız deniz araçlarıyla vurulan gemiler örnek verilebilir.
Yanı sıra Ukrayna'nın cephede artık bir zafere ihtiyacı olduğunu belirten uzmanlar İlk olarak, 2014'ten beri Ruslar tarafından işgal edilen tüm bölgelerin kurtarılması, Kiev'in önceliği olduğunu belirtiyor. Ancak yine orduda bulunan eksiklikler nedeniyle henüz beklenen başarı gelmedi. Ukrayna komutanlığının ordusunun bu eksikliklerini görmemiş olması pek olası değil. Zaten Kiev'de söz konusu saldırıları birçok kez erteledi.
Birçok batılı ve Rus uzmana göre ilerleyişi engelleyen en kritik konu Moskova'nın savunma hattı. Mayınlar, kaleler, gizli sığınaklarla dolu cephe hattını Ruslar neredeyse birkaç ay içinde inşa etti.
Ağustos ayının hemen başında ABD merkezli New York Times, saldırıya hazırlanan Ukrayna askerlerinin bizzat ABD askerleri tarafından eğitildiğini yazdı. 36 bin askerden oluşan 9 tugayın eğitimiyle birlikte ABD savaş tarzının Ruslardan üstün olduğu umuluyordu. Beklenen ilerleme gelmeyince ABD tarafından konuyla ilgili açıklama da geldi. Pentagon sözcüsü Hava Kuvvetleri Tuğgeneral Pat Ryder, 10 Ağustos'ta verdiği bir brifingde, Silahlı Kuvvetlerin "Amerikan" taktiklerinde ustalaşmak için yeterli zamanı olmadığını söyledi.
Rus ordusunun cephe hattındaki kırılamayan başarısının en büyük nedeni aslında rezerv kaynakları. İnsan ve teçhizat sayısında karşı taraftan oldukça üstün olan Ruslar, ilan edilen seferberlikle birlikte cephe hattındaki sayılarını iyice artırdı.
Son aylarda çokça konuşulan Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin cephedeki avantajlarından biri de Batı silahları ve askeri teçhizatı. Bir yandan, Ukrayna'ya tedarik edilen ve tedarik edilmekte olan sistemlerin birçoğu ya nispeten yakın zamanda geliştirildi ya da tamamen modern bir seviyeye yükseltildi.
Örneğin Ukrayna'nın İngiltere ve Almanya'dan aldığı tanklar Rus modellere göre oldukça üstün. Ancak bu yeni teknolojilerin kullanımı konusunda Ukrayna ordusu dezavantajı yaşıyor.
Üretimi yeni olan bu tankları yeni kullanmaya başlayan Ukrayna ordusu bir nevi alıştırma sürecinden geçiyor. Rus tarafı ise işgal başladığında Sovyet döneminden kalma eski ve kolay kullanılabilen tankları bile cephe hattına sürdü. Bu tankları kullanmak için Rus askerlerin ekstra bir eğitime ihtiyacı yoktu.