17.05.2022 - 15:26 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle tarafsızlıklarına son veren İsveç ve Finlandiya, NATO'ya resmen üyelik başvurusunda bulunuyor. Türkiye, terör örgütü PKK'ya destek veren iki İskandinav ülkesinin NATO'ya kabulüne onay vermeyeceğini duyurdu.
Ankara'nın aldığı pozisyon, 30 üyeli ittifakta bir numaralı gündem. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına destek vereceğine güvendiğini söyledi.
Scholz, iki ülkenin ittifaka hızla kabul edilmesi için baskı yapacaklarını belirtip Avrupa ülkeleri arasında bir anlaşma olduğunu da vurguladı.
PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR
Gün içinde konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya açık şekilde katılacağı konusunda Türkiye'nin itirazlarına rağmen gayet emin olduğunu söyledi.
Alman bakan, İskandinav ülkelerinin askeri standartlarının NATO ile fazlasıyla uyumlu olduğunu vurguladı.
Baerbock, hafta sonu ev sahipliği yaptığı NATO dışişleri bakanları toplantısında Türkiye'nin bazı endişelerinin ittifak tarafından not alındığını belirtmişti.
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht de, Türkiye'nin endişelerinin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi. Ankara ile yoğun şekilde görüştüklerini kaydeden bakan Lambrecht, "Endişelerin veya argümanların da ciddiye alınması önemli. Türkiye'nin de buna ikna olacağına inanıyorum" dedi.
NATO GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞECEKLER
Finlandiya ve İsveç, yarın NATO üyeliği için başvuracağını açıklamasının ardından NATO tarafından yapılan yazılı açıklamada, Finlandiya’nın NATO Temsilcisi Klaus Korhonen ve İsveç’in NATO Temsilcisi Axel Wernhoff’un yarın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşeceği bildirildi
İSVEÇ'TEN TÜRKİYE MESAJI: TÜM PROBLEMLERİ ÇÖZMEYE HAZIRIZ
İsveç Başbakanı Andersson da, Finlandiya ile yarın NATO üyeliğine başvuracaklarını açıkladı. Andersson, "Türkiye ile görüşüp tüm problemleri çözmeye hazırız" mesajını verdi.
"KUSURA BAKMASINLAR, YORULMASINLAR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreçte bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz" demişti.
Aynı akşam NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü. NATO yöneticisi, sosyal medya hesabından "Türkiye değerli bir müttefiktir ve tüm güvenlik endişelerinin ele alınması gerekir. Bu tarihi anda bir arada olmalıyız" mesajını paylaşmıştı.
30 üyesi bulunan NATO'da, ittifaka yeni üye kabul edilebilmesi için her ülkenin parlamentosunun onay vermesi gerekiyor.