DünyaSon dakika... ABD ve NATO güçleri Bagram Üssü'nden çekildi

Son dakika... ABD ve NATO güçleri Bagram Üssü'nden çekildi

02.07.2021 - 09:21 | Son Güncellenme:

Pentagon, ABD'nin Afganistan'daki en büyük üssündeki tüm yabancı güçlerin bu sabah itibariyle ayrıldığını açıkladı. Afganistan'dan 11 Eylül'e kadar tamamen çekilecek ABD, 20 yıldır Afganistan'da asker bulunduruyor.

Son dakika... ABD ve NATO güçleri Bagram Üssünden çekildi

ABD BaşkanI Joe Biden'ın Amerikan askerlerinin Afganistan'dan 11 Eylül'e kadar çekileceğini açıklamasının ardından en önemli adımlardan biri bu sabah itibariyle atıldı. ABD Savunma Bakanlığı, Bagram Üssü'nün boşaltıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan iki ABD'li yetkili, üssün Afgan güçlerine devredildiğini söyledi.

Görev süreleri boyunca ABD başkanları George W. Bush, Barack Obama ve Donald Trump tarafından ziyaret edilen Bagram Hava Üssü, ABD'nin varlığı açısından sembolik bir öneme sahipti.

ABD ve NATO 20 yıldır Afganistan'da asker bulunduruyor.

20 YIL SÜREN SAVAŞ

Bu yıl, New York'taki ikiz kulelere düzenlenen 11 Eylül saldırılarının 20'nci yılı. ABD, yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü saldırılardan El Kaide örgütü ve lideri Usame Bin Ladin'i sorumlu tutmuş ve bin Ladin'i koruduğu gerekçesiyle saldırılardan yaklaşık bir ay sonra Afganistan'da Taliban'a yönelik hava saldırılarına başlamıştı.

ABD'ye önce İngiltere, ardından diğer NATO Güçleri destek verdi.

Haberin Devamı

Taliban kısa süre içinde başkent Kabil'i bırakarak dağlara çekilse de, hiçbir zaman tam olarak bitirilemedi ve zamanla yeniden güç kazandı.

Zaman içinde yapılan barış görüşmeleri de hep sonuçsuz kaldı. Yani ABD ve NATO askerleri, Afganistan hükümeti ile Taliban arasında bir barış anlaşması sağlanmadan ülkeden çekiliyor.

ABD Başkanı Biden, ABD askerlerinin, cihatçı örgütlerin bir daha Batı'ya saldırı düzenlemek üzere Afganistan'ı üs olarak kullanamayacaklarından emin olunması üzerine çekildiğini iddia ediyor.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani de askerlerinin, örgütle baş edebilecek güçte olduğunu savunuyor.

ABD ve NATO askerlerinin çekilmesinin Taliban'ın savaş nedenini de ortadan kaldıracağını ifade eden Gani Taliban'a "Kimi öldürüyorsunuz? Neye zarar veriyorsunuz? Yabancılarla savaş bahaneniz de artık geçersiz" dedi. Ancak ülkede Taliban'ın yeniden yönetimi ele geçirmesine yönelik çok ciddi bir endişe var.

Yazarlar