26.01.2024 - 13:01 | Son Güncellenme:
Özay Şendir; 'Gerçek olamayacak kadar iyi' dediğimiz şey var ya tam olarak bu. Niye? ABD Başkanı Trump iki kere, 'Çekiliyoruz' dedi. Çekildi mi? ABD son derece pragmatik bir siyaset güder. Ne yapıyor? Orada terör örgütünün Suriye kolunu, 60 bin kişiyi eğitti, donattı.
"Semiha Şahin Trump açıklamalarını hatırlattı: ABD seçimlerinde ezici bir üstünlük ile ilerleyen Trump'tan da şöyle bir tartışma yaratacak önemli bir açıklama var; 'Tam 9 trilyon dolar harcadık. Orta Doğu'da milyonlarca insanı öldürdük ve ne elde ettik, hiçbir şey. Ölüm, kan ve hiçbir şey elde edemedik' diyor."
Özay Şendir sözlerini şöyle sürdürdü; Trump, DEAŞ'ın Obama döneminde kurulduğunu da söylüyor. Trump öngörülemez ve diplomasi özgürlüğü tavrına karşılık ülkesinin yaptıklarını sorgulayacak cesareti daha önce de gösterdi. Peki sonuç alabildi mi? Sorun bu.
"GERÇEKÇİ GELMİYOR"
ABD Başkanı iki kere 'Çekiliyoruz' dedi, Suriye'den çekilmedi Amerika Birleşik Devletleri. Rusya-Ukrayna savaşından önce Finlandiya'da Amerikan ve Rusya Genelkurmay Başkanları bir araya gelip 5.5 saat toplantı yaptılar. Konu başlığı Suriye'ydi. ABD, Suriye'deki meselenin terör örgütünün Suriye kolunun etkisini, sahip olduğu haklarını koruyacak şekilde çözülmesini kabul edebilir. Ama 60 bin kişilik silahlı terör grubundan sağlayacağı faydayı sağlamadan da bu meseleyi bitirmeyecektir.
Şu çok gerçekçi gelmiyor bana... Milyarlarca milyarlarca dolar harcadılar, orada bir yapı oluşturmaya kalktılar. Ne oldu? 7 Ekim'den sonra dengenin değişmesi neyi getirdi? Şunu getirmedi ki... İsrail daha güvenli bir ülke değil. İsrail, ABD'nin baskısıyla Suudi Arabistan ile arası iyi, Katar, BAE ile yürüyor ama İsrail şu anda nüfusu Müslüman olan ülkeleri içerisinden en çok eleştirilen ülke.
ÇİN İLE KARŞI KARŞIYA GELECEK
'İsrail daha güvenli olmadan ABD niye bölgeden gitsin?' sorusunun net bir cevabı yok. ABD'nin Çin ile olan mücadelesi vs. bunu hep konuşuyoruz ama ABD'nin buradaki varlığı Çin ile mücadelesini etkileyecek bir şey değil. Çünkü Çin ile daha çok hava kuvvetleri, uçak gemileri, ekonomik mücadele, siber savaş üzerinden karşı karşıya gelecek. Oraya NATO'yu da dahil etmek istiyor. Dolayısıyla bu ABD medyasında konuşuluyor, gördüm. Ama pratiğe geçme şansının çok olmadığının kanaatindeyim.
ABD'NİN KARADENİZ PLANI
Ta ki ABD ile Rusya anlaşır. Oradaki YPG'yi bir otonom bölge haline getirir, Irak'ın kuzeyinde olduğu gibi. Orayı devletleştirmek istedi, olmadı. Ayrı bir federetif yapı haline getirdi. Burada belki Rusya'dan siyasi güvenceler alabilirse ama aralarında Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı müthiş bir güvensizlik var.
ABD, Karadeniz'e girmek istiyor. ABD, 2024 savunma bütçesinde, tarihinde ilk defa 'Karadeniz Stratejisi' diye bir şey koydu. Niye koydu bunu? Montrö'den kaynaklanan Karadeniz'de mayınlar varsa o mayınları temizlemek. 3 NATO üyesi ülke var Karadeniz'de. Türkiye, Romanya ve Bulgaristan... Romanya ve Bulgaristan'ı da çekmiş yanına. Diyor ki; 'Bizim tek başına gücümüz yetmeyebilir ama ABD'yi davet edelim.' Türkiye bunu reddetti.
Yani ABD'nin 2024 savunma bütçesine baktığımız zaman bu medyada yazanlarla o savunma bütçesi bize farklı şeyler söylüyor.