DünyaSoğuk algınlığı gibi başladı, vücudunu ele geçirdi! Ölümcül HLH

Soğuk algınlığı gibi başladı, vücudunu ele geçirdi! Ölümcül HLH

28.05.2024 - 11:26 | Son Güncellenme:

Her şey basit bir soğuk algınlığı olduğunu sandığı belirtilerle başladı. Ancak ölümcül ve nadir hastalığın pençesinde olduğunu bilmeyen zavallı adamın durumu giderek kötüleşiyordu. Durumunu değerlendiren doktorlar son günlerini yaşadığına inandı. Ancak onun pes etmeye niyeti yoktu...

Soğuk algınlığı gibi başladı, vücudunu ele geçirdi Ölümcül HLH

Kanada'lı üç çocuk babası Jared Maynard, geçen yıl Ocak ayında üşüttüğünde çoğumuz gibi birkaç gün içinde iyileşeceğini varsayıyordu. Ancak yanılıyordu...

Haberin Devamı

SARARMAYA VE SAYIKLAMAYA BAŞLADI

33 yaşındaki Maynard, eşi ve üç kızı hafif bir soğuk algınlığına yakalandı. Kızları ve eşi bir hafta içinde iyileşti. Fakat Maynard'ın durumu kötüye gidiyordu. Sonunda cildi sararmaya başladı ve sayıklamaya başladı. Sonraki hastane testleri sorunun basit bir soğuk algınlığı olmadığını, çok daha kötü bir şey olduğunu ortaya çıkardı.

Onun 'soğuk algınlığı' sandığı  şey aslında karaciğerinin ve böbreklerinin işlevini durdurmasına sebep olan nadir bir bağışıklık sistemi hastalığını tetikleyen virüstü. Doktorlar, bağışıklık sisteminin vücudu yanlışlıkla yabancı bir istilacı olarak görerek saldırmasına sebep olan şeyin, ölümcül hemofagositik lenfohistiositoz (HLH) hastalığı olduğunu keşfetti.

Haberin Devamı

DOKTORLAR SON GÜNLERİ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜ

Soğuk algınlığı gibi başladı, vücudunu ele geçirdi Ölümcül HLH

HLH, halihazırda bir virüsle mücadele eden kişiyi normalde olduğundan çok daha hasta ve zayıf hale getiriyor. Doktorlar Maynard'ı yaşam destek ünitesine bağlayarak son günleri olduğunu düşündükleri bu dönemde onu rahat ettirmeye çalıştılar. Bu nadir görülen bir durum olarak kaydediliyor ve doktorlar kaç kişiyi etkilediğinden emin değil. Rochester Genel Hastanesi'ndeki dahiliye uzmanlarının yaptığı bir araştırma, 2006 ile 2019 yılları arasında ABD'de teşhis edilen 16.136 vakanın bulunduğunu ortaya koydu.

Fransa'daki Lyon İmmünopatoloji Federasyonu'ndan doktorların tahminine göre, bu durumdaki kişilerin yaklaşık yüzde 40'ını ölümcül son bekliyor. Hastalığın iki türü var. Biri genler tarafından tetiklenmesi, diğeri ise bir virüs veya bakteriye cevap olarak gelişmesi. 

Maynard'ın durumunda doktorlar, mono veya öpüşme hastalığı olarak da bilinen Epstein-barr virüsüne cevap olarak HLH geliştirdiğini belirledi. Mayo Clinic'e göre, bol miktarda dinlenmeyle insanlar genellikle birkaç hafta içinde monodan iyileşebilir. Ancak mono ve HLH kombinasyonu Maynard'ı organ yetmezliğine sürükledi.

NEFES ALMAYI BİLE YENİDEN ÖĞRENMEK ZORUNDA KALDI

Zavallı adama Ocak ayının sonlarında sakinleştirici verildi, solunum cihazına bağlandı ve diyalize alındı. Doktorlar normalde HLH'yi kemoterapi ilaçlarından oluşan bir kokteylle tedavi ediyor. Fakat tedavinin vücut için zorlayıcı olması ve Maynard'ın güçsüz olması sebebiyle ona tam tedaviyi uygulanamadı. Doktorları onun hayatta kalıp kalmayacağı konusunda şüpheciydi ve günlerinin sayılı olduğunu düşünerek palyatif bakıma başladılar. Mart ayına gelindiğinde ise, Maynard mucizevi şekilde iyileşmeye başladı. 

Haberin Devamı

Maynard, İngiliz basınına göre, "Aslında bu bana 'Mucize Adam' lakabını kazandırmaya yetti" dedi. Yanı sıra bu vereceği mücadelenin yalnızca başlangıcıydı.  Maynard, yaşam destek ünitesine bağlandığı günden bu yana geçen beş hafta içinde yaklaşık 20 kilo kaybetti. Vücudu, haftalarca süren yatak istirahatine dayanabilmek için kaslarını eritti. Yaşadıklarını anlatırken, "Doktorlarım bana, formda ve güçlü olmasaydım muhtemelen kurtulamayacağımı söyledi" dedi. 

2023 yılının Mayıs ayına kadar hastanede kaldı. Yürümeyi, oturmayı, ayakta durmayı, konuşmayı, yutkunmayı ve hatta nefes almayı yeniden öğrenmesi gerekti. Motor fonksiyonlarını yeniden kazanmaya başladığında bile kemoterapi sebebiyle ayaklarındaki sinir hasarı yüzünden acı çekiyordu ve koku alma duyusunu yeniden uyandırmakta zorlandı.

Haberin Devamı

Fakat taburcu edildiğinden beri, çekmeye devam ettiği acıya rağmen gücünü yeniden kazanmaya odaklandı ve bir antrenör olarak yeniden ağırlık kaldırma çalışmalarına başladı. En büyük başarısının ise, kızlarını tekrar kucağına alabilmek olduğunu söyledi. Üçünü de kaldırabildiğinde, "Kalbimin bir parçası onarılmış gibi hissettim" dedi.

Maynard her zaman kendini spora adadığını anlattı ve üzücü tecrübesinin egzersize zaman ayırmanın önemini hatırlattığını kaydetti. 

"Keşke insanlar kas, güç ve fiziki dayanıklılık geliştirmenin şimdiye kadar yaptıracağınız en iyi hayat sigortası poliçesi olduğunu bilselerdi."