DünyaSıra Rusya'da! 'En kötü 1 Nisan şakası'

Sıra Rusya'da! 'En kötü 1 Nisan şakası'

02.04.2023 - 12:35 | Son Güncellenme:

Alfabetik sıraya göre ilerleyen BMGK dönem başkanlığının Rusya'ya geçmesi, Ukrayna'da büyük bir hayal kırıklığına yol açtı. ABD ise, konseyin daimi üyesi Rusya'nın başkanlığını engelleyemeyeceğini duyurdu.

Sıra Rusyada En kötü 1 Nisan şakası

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanlığı 1 Nisan'dan itibaren Rusya'ya geçti. Kiev'in, üye ülkeleri "Bu adımı durdurmaya" yönelik çağrısı ise yanıtsız kaldı.

Haberin Devamı

15 üyeli BMGK'nın her üyesi, aylık olarak konseyin başkanlığını yürütüyor. Başkanlık sırası alfabetik olarak belirleniyor.

Rusya'nın son BMGK başkanlığı, 2022 yılının Şubat ayında, Ukrayna'ya yönelik işgal harekatının başladığı döneme denk gelmişti.

BMGK başkanlığının Rusya tarafından devralınması, ilk kez devlet başkanı hakkında uluslararası bir mahkeme tarafından 'tutuklama emri' çıkarılan bir ülkenin BMGK başkanı olması anlamına geliyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında 17 Mart'ta tutuklama emri çıkarmıştı. ICC ilk kez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) birinin liderine yönelik tutuklama emri çıkardı.

Haberin Devamı

UKRAYNA'NIN İTİRAZLARI

Sıra Rusyada En kötü 1 Nisan şakası

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın başkanlığını 'En kötü 1 Nisan şakası' olarak niteledi. Kuleba, "Bu durum, uluslararası güvenlik yapısının işleyişinde bir şeylerin yanlış gittiğinin en net göstergesi" ifadelerini kullandı.

Bir diğer açıklamasında Kuleba, Rusya'nın BMGK başkanlığını "Uluslararası toplumun yüzüne atılmış bir tokat" olarak niteledi.

ABD ise Ukrayna'nın itirazlarına rağmen, konseyin daimi üyesi olan Rusya'nın başkanlığını engelleyemeyeceğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin Danışmanı Mihaylo Podolyak ise bu durumun "Uluslararası hukuka yönelik başka bir tecavüz" olduğunu söyleyerek Moskova'nın BMGK başkanlığına tepki gösterdi.

Zelenskiy geçtiğimiz yıl, BMGK'nın reforme edilmesini ya da tamamen lağvedilmesini istemişti. Zelenskiy konseyin Rusya işgaline karşı yeterli adım atamadığı eleştirisinde bulunmuştu.

Kaynak: BBC Türkçe