DünyaSınırda çatıştılar

Sınırda çatıştılar

03.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde sınırın ötesine geçtiği ve Hizbullah ile yaşanan çatışmalar sonrası geri çekildiği ifade ediliyor. 8 asker kaybeden İsrail bölgeye ek birlikler gönderiyor

Sınırda çatıştılar

İsrail’in Lübnan’ın güneyinde Hizbullah’a yönelik kara harekatının ardından sınır bölgesinde çatışmaların başladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Hizbullah, Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye ilinde El-Adise kasabasına sızmaya çalışan bir İsrail gücüne karşı koyarak onlarla çatıştığını ve kayıplar verdirerek geri çekilmeye zorladığını duyurdu. Ayrıca, Odaisseh kasabasına sızmaya çalışan İsrail askerleriyle de çatıştığını, askerlerin püskürtüldüğünü açıklandı. İsrail medyası ise çatışmada 2 İsrail askerinin öldüğünü, 18 askerin de yaralandığını aktardı. Böylece Hizbullah, önceki gün Lübnan’ın güneyinde kara operasyonuna başlayan İsrail ordusuyla ilk kez çatışmaya girmiş oldu.

Askeri kayıp var

Hizbullah’ın Yaroun ve Maroun El Ras köyüne sızmaya çalışan İsrail güçleriyle de çatışmaya girdiği ifade ediliyor. Hizbullah, İsrail’in kuzeyinde sınır hattı üzerinde yer alan Şumira kışlasında bulunan askeri grubun bir dizi füzeyle doğrudan hedef alındığını da duyurdu. Hizbullah’ın İsrail’e 100 civarında roket fırlattığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) yapılan açıklamada ise, kara harekatına katılmak üzere bir tümenin daha Güney Lübnan’a konuşlandırıldığı, 36. Tümenin Pazartesi gecesi Lübnan’a giren 98. Tümen’e katıldığı belirtildi. Ek birlikler, operasyonun sınırlı komando baskınlarının ötesine geçtiği değerlendirmelerini beraberinde getirdi. Bununla birlikte sınır bölgelerindeki çatışmalarda toplam 8 askerin hayatını kaybettiği açıklandı. Bu İsrail’in kuzeydeki harekatta ilk askeri kayıpları oldu.

Sınırda çatıştılar

Nasrallah’ın damadı da öldürüldü

İsrail’in, Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Mezze Mahallesi’ndeki bir binaya hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiği 3 kişinin de yaralandığı açıklandı. Ölenlerden birinin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın damadı Hasan Cafer Kassir olduğu bildirildi.

Öte yandan İsrail, dün gece Lübnan’ın güneyindeki Dahiye bölgesine de 3 büyük hava saldırısı düzenledi. İsrail, saldırının “nokta atışı” olduğunu iddia etti.

Lübnan ordusu nerede?

Lübnan ordusu ülkenin güneyinde faaliyet göstermiyor ve bu bölge tamamen Hizbullah’ın kontrolünde. Dolayısıyla İsrail ile sınır bölgesinde yapılan çatışmalarda yer almıyor. Lübnan ordusunun personel ve cephane eksiği de bilinen bir durum. Ordunun görevi ülke içindeki güvenliği sağlamak olarak görülüyor ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail saldırısında öldürülmesinden sonra, Lübnan ordusu “hassas” olarak görülen birçok bölgeye konuşlandırıldı. Zira, Hizbullah taraftarlarının İsrail saldırıları sonrası ülkenin farklı noktalarına gitmesi, yeni bir iç savaşı tetikleyebilecek gerilimler yaratabilir.