Dünya‘Sessizce gittiler’

‘Sessizce gittiler’

07.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin haber dahi vermeden Bagram üssünü terk etmesi Afgan askerinin tepkisini çekti. 5000 Taliban üyesinin yer aldığı bir hapishanenin de bulunduğu Bagram’ın Taliban’ın hedefinde olduğu ifade ediliyor.

‘Sessizce gittiler’

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan ülkenin en büyük hava üssü Bagram’ın yeni Afgan komutanı Asadullah Kohistani, ABD birliklerinin üssü sessizce terk ettiğini söyledi. Kohistani, Associated Press’e (AP) verdiği demeçte, ABD birliklerinin 2 Temmuz Cuma günü yerel saatle 03.00’da Bagram’dan kendisine haber vermeden sessiz bir şekilde ayrıldığını belirtti. ABD birliklerinin üssü boşalttığının saatler sonra anlaşıldığını dile  getiren Kohistani, “Amerikalıların üsten ayrıldığına ilişkin bazı söylentiler duyduk ve nihayet sabah 07.00 civarında Bagram’dan ayrıldıklarını doğruladık” dedi.

Haberin Devamı

‘Elimizde tutarız’

Kohistani, NATO ve ABD’nin Afganistan’daki 20 yıllık varlığını takdir ettiğini ancak Afganların adım atma zamanının geldiğini söyledi. Afgan komutan, “Sorunumuzu çözmeliyiz. Ülkemizi güvence altına almalıyız ve ülkemizi bir kez daha kendi ellerimizle inşa etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Afgan komutan, Bagram’da yaklaşık 5 bin Taliban üyesinin tutulduğu bir hapishanenin de bulunduğunu açıklarken, Taliban’a hava üssüne saldırmasını beklediklerini ifade etti. ABD’lilerle aralarında büyük bir güç farkı olduğunu belirten Kohistani, buna rağmen Afgan ordusunun Taliban’a karşı üssü elinde tutabilecek güce sahip olduğunu vurguladı. Afgan ordusunun stratejik bölgelere odaklandığını belirten Kohistani, Taliban tarafından kontrolü ele geçirilen bölgeleri geri alacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Taliban ilerliyor

ABD birlikleri, yaklaşık 20 yıldır birçok askeri operasyon için harekat noktası olarak kullanılan Bagram Hava Üssü’nden 2 Temmuz’da ayrılmıştı. ABD birliklerinin üsten ayrılmasından 2 gün sonra, Taliban üssün  yakınlarındaki bir karakola saldırı düzenlemişti.

Afganistan’da barış süreci belirsizliğini korurken, güvenlik güçleri ve Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. Taliban, haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Taliban, Gazni ve Vardak vilayetlerinde şiddetli saldırılarla  baskısını artırdı. Afgan makamlarına göre, son 2 ayda ülke genelinde Taliban en az 60 ilçeyi ele geçirdi. Taliban ise bu rakamın 143 olduğunu iddia ediyor. AA muhabirinin yerel yetkililerden derlediği bilgilere göre, Taliban 407 ilçenin 140’dan fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda. Taliban, henüz vilayet merkezlerini hedef alan saldırıları başlatmadı.

Tacikistan sınıra asker yığıyor

ABD askerlerinin çekilmesiyle birlikte Afganistan’da oluşan güvenlik boşluğu bölgede endişe yaratıyor. Son olarak yaklaşık bin Afgan askerinin daha Taliban’dan kaçıp Tacikistan’a sığınması üzerine Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman sınıra 20 bin asker seferber etme emri verdi. Askerlerin sınır koruma görevine destek amacıyla gönderildiği belirtildi. Tacikistan ile Afganistan arasındaki sınırın uzunluğu 900 kilometreyi geçiyor. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan sınırının korunmasında gerekli olması halinde Tacikistan’a destek sözü verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Akar, Austin ile görüşecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanının işletilmesi ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ABD Savunma Bakanı Lloyd James  Austin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştireceklerini bildirdi.

Akar, “Bir taraftan BM, NATO nezdinde bazı siyasi kararlar alınması, Afganistan hükümetiyle bir anlaşmaya varılması, diğer taraftan siyasi, mali ve lojistik destek konularında çeşitli ülkelerle temaslarımız sürüyor. Bu arada ABD’lilerle temaslarımız devam ediyor. Şu ana kadar alınmış kesin bir karar yok. Fakat temaslar devam etmekte. Afganistan bizim kardeşimiz. Onların sulhu, sükunu, huzuru ve güvenliği bakımından yapacağımız ne varsa şimdiye kadar yaptık, bundan sonra da aynı doğrultuda çalışmaya devam edeceğiz” dedi.