DünyaSeçim satrancı

Seçim satrancı

07.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Başkanlık seçimleri öncesi ABD ile Rusya arasında “müdahale” tartışması yaşanıyor. Amerikan yönetimi, Moskova’nın tutumunda oldukça rahatsız.

Seçim satrancı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor. Cumhuriyetçi Donald Trump ve Demokrat Kamala Harris’in yarışacağı seçimin sonunda ülkenin başına geçecek isim, dünya açısından önem taşıyor. Nitekim daha önceki yıllarda olduğu gibi, Amerikan seçimlerine yabancı ülkelerin müdahalesiyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Özellikle Donald Trump’ın kazanmasını tercih edecek olan Rusya’nın ABD’de kamuoyunu yönlendirme çalışmaları yaptığı uzun süredir dillendirilen bir durum. 

Haberin Devamı

Putin alay etti

Rusya’dan konuya ilişkin yapılan son açıklamalar, tartışmayı alevlendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, dalga geçer şekilde, Joe Biden’ın yerine aday olan Kamala Harris’i destekleyeceklerini söyledi. Salondan kahkaha sesleri ve alkışlar yükseldi. Harris’in gülüşüne dikkat çeken Putin, “Bu onun için her şeyin yolunda olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Putin’in açıklamalarını değerlendiren Donald Trump, “Bir şeyler hissediyorum ama bu konuda ne söylemem gerektiğini bilmiyorum. Alınmalı mıyım yoksa bu şekilde bana bir iyilik mi yapmış oldu bilmiyorum” diye konuştu.

Rusya ve İsrail

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “Kendisinin adaylardan herhangi birini diğerine tercih etmesi gerekmiyor. ABD’nin bir sonraki başkanının kim olacağına karar vermesi gereken, sadece ABD halkıdır. Bay Putin, seçimlerimiz hakkında konuşmaya ve seçimlerimize müdahil olmaya son verirse çok memnun oluruz” dedi. Rusya dışında İsrail’in de bir kez daha Trump’ı görmeyi arzuladığı biliniyor. İki ülkenin de savaş halinde olması dikkat çekerken, Trump yönetiminde bu savaşlardan daha iyi sonuçlar elde edeceklerini düşündükleri tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Fenomenlerle görüştüler!

ABD’nin Rusya’nın seçime müdahalesini engelleme çalışmaları sürüyor. Washington, seçimler öncesi kamuoyunu yönlendirmeye çalışmakla suçladığı Rusya bağlantılı kişi ve kuruluşlar hakkında yaptırım kararı alındığını duyurdu. Yaptırımlar çerçevesinde Rus medya ağı “Russia Today” (RT) çalışanları Konstantin Kalashnikov ve Elena Afanasyeva aleyhinde kara para aklama, Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası’nı ihlal etmeyi planlama suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Sanıkların Rus hükümeti yanlısı içeriklerin yayınlanması ve dağıtımı amacıyla Tennessee merkezli bir şirkete 10 milyon dolarlık ödeme yaptığı, bu şirketin de, içeriklerin paylaşımı için ABD’deki sosyal medya fenomenleri ile irtibat kurduğu ifade ediliyor. RT dışında RIA Novosti, Sputnik ve Ruptly gibi kurumlara karşı da yeni bir yaptırım paketi açıklandı.

Haberin Devamı

Musk teklifi kabul etti

Donald Trump, ABD’nin ekonomik bir ‘rönesans’ yaşayacağını vaat ederek, Elon Musk’ı hükümetin etkinliğini artırmak için kurulacak bir komisyona başkan yapacağını açıkladı. Trump, konuşmasında, Musk’ın federal hükümetin mali durumu ve performansını denetleyecek bir komisyona başkanlık etmeyi kabul ettiğini belirtti.