27.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, savaşın daha da büyümesi ve uzamasıyla ilgili endişeler artıyor.
Nitekim İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun üst düzey üyesi Seyyid Razi Musavi’nin, İsrail tarafından Suriye’nin başkenti Şam yakınlarına düzenlenen hava saldırısında öldürülmesinin ardından bölgede gerilim yükseldi. İsrail yorum yapmadı ancak İsrailli yetkililer, İran’ın misilleme ihtimaline hazırlıklı olduklarını belirtti. Amerikan “New York Times” gazetesine konuşan bir askeri yetkili, hem İran hem de Hizbullah’ın İsrail’i suçlamasıyla İsrail Savunma Kuvvetleri’nin yüksek alarma geçirildiğini söyledi.
İsrail bölgede gerek Hizbullah, gerekse Yemen’deki Husiler gibi İran’a yakın örgüt ve gruplarla da çatışma halinde. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin 7 Ekim’den bu yana “çok cepheli bir savaş içinde” olduğunu duyurdu. “Haaretz” gazetesi, bu cepheleri Gazze, Lübnan, Suriye, Irak, Yemen ve İran diye sıralarken, İsrail basınında yer alan haberlerde, ordunun daha düşük yoğunluklu ancak daha uzun bir savaşa hazırlandığı belirtildi.
Netanyahu’dan 3 koşul
Öte yandan ülkesinde zor zamanlar geçiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın elinde tuttuğu rehinelerle ilgili yoğun bir iç baskıyla karşı karşıya olmasına rağmen Gazze’deki saldırıların genişleteceğini duyurdu. Mecliste konuşan Netanyahu, “Önümüzdeki günlerde mücadeleyi genişleteceğiz ve bu uzun bir mücadele olacak” dedi. Netanyahu, konuşmasında İsrailli esirleri geri getirmek için zamana ihtiyaç olduğunu söylerken, esir yakınları buna tepki gösterdi, “Şimdi, şimdi, şimdi” diye slogan attı.
Öte yandan Netanyahu, “Wall Street Journal” gazetesindeki yazısında ise, barış sağlanması için üç koşul öne sürdü ve bunların “Hamas’ın yok edilmesi, Gazze’nin silahtan arındırılması, Filistin toplumunun radikallikten arındırılması” olduğunu belirtti. İsrail Başbakanı’nın sözleri, Mısır’ın, İsrail ve Hamas arasında ateşkese yönelik yeni bir öneri sunduğu haberlerinin ardından geldi. Ancak Hamas’tan yapılan son açıklamada, bu haberler yalanlandı. Hamas’tan yapılan açıklamada, “Haber hakkında Hamas’ın hiçbir bilgisi bulunmamaktadır. Saldırganlık kapsamlı şekilde durdurulmadan müzakere yapılamayacağını yineliyoruz” denildi.
Mısır’ın Hamas ve İsrail’e Gazze Şeridi’nde “üç aşamalı ateşkes” ve kademeli olarak tüm esirlerin serbest bırakılmasını içeren bir teklifte bulunduğu iddia edilmişti. BBC’ye konuşan Filistinli bir yetkili ise, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi’nin planda yok sayıldıkları gerekçesiyle öneriye mesafeli yaklaştığını söyledi.
Halutz: Hamas’a karşı savaşı kaybettik!
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik eleştiriler ülke içinde giderek sertleşiyor. Genelkurmay eski başkanı Dan Halutz, İsrail’in Hamas’a karşı savaşı kaybettiğini söyledi. Halutz, “zafere ulaşmanın tek yolunun” Netanyahu’nun görevden ayrılması olacağını belirtti. Eski başbakanı Yair Lapid ise, Netanyahu’ya güvenmediğini belirterek “7 Ekim’de yaşanan olaylar benim dönemimde yaşansaydı, aynı gün istifa ederdim” dedi. Lapid, “Naftali Benet’in İsrail Başbakanı, benim de Dışişleri Bakanı olduğum dönemde Hamas savaşçıları İsrail’e saldırmaya cesaret edemezdi” dedi.
ABD, İsrail’e Apache vermedi
İsrail basını, ABD’nin, Tel Aviv yönetiminin Gazze’deki saldırılarında kullanmak için talep ettiği Apache saldırı helikopterinin satışına onay vermediğini yazdı.
Yediot Ahronot gazetesine ait “Ynet” haber sitesinde yer alan habere göre, Pentagon’a iletilen talebin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin’in 18 Aralık’ta Tel Aviv’de yaptıkları görüşmede de gündeme geldi.
Haberde, İsrail ordusunun hava operasyonlarını genişletmek için ihtiyaç duyduğu helikopterin satışı konusunda henüz nihai kararın verilmediği ancak İsrail’in baskı uygulamaya devam ettiği kaydedildi.
İsrail ordusunun, Apache saldırı helikopterlerini Gazze’de, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah hedeflerine yönelik operasyonlarda ve Batı Şeria’daki hedefleri vurmak için kullanacağı öne sürüldü.