DünyaSavaş kuzeye döndü! Adım adım bölgesel savaşa

Savaş kuzeye döndü! Adım adım bölgesel savaşa

21.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ve Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırılarla Ortadoğu’daki savaşın yönü Lübnan’a çevrildi. Hizbullah’ın saldırıları sonrası Lübnan’ın başkenti Beyrut’u vuran İsrail, örgütün en üst düzey komutanı İbrahim Akil’i de öldürdü

Savaş kuzeye döndü Adım adım bölgesel savaşa

Ortadoğu’da savaşın yeni odak noktasının Gazze’den Lübnan’a çevrildiği gözüküyor. Nitekim İsrail’in Hizbullah’ın iletişim ağını hedef alan saldırılarının ardından Lübnan içindeki Hizbullah hedeflerine yönelik başlattığı hava saldırısı bu durumun başlangıcı olarak yorumlanırken, dün karşılıklı saldırılarla geçti. İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah örgütü arasında tansiyon giderek artıyor. İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine yönelik yoğun saldırılarına dün Hizbullah’tan misilleme geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine toplam 150 roket ateşlediği vurgulandı.

Haberin Devamı

F-35’LE VURDULAR

Buna yanıt ise gecikmedi. İsrail Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından İbrahim Akil’i hedef aldığı bir saldırı düzenledi.

Beyrut’un Dahiye mahallesine düzenlenen saldırıda “Radvan” biriminin en üst düzey komutanı Akil’in öldüğü ifade ediliyor. Akil’in Hizbullah’ın en üst düzey askeri organı olan Cihad Konseyi’nde yer aldığı belirtilirken, daha önce yine İsrail saldırısında öldürülen Fuad Şükür’ün ardından ikinci komutan olarak görevliydi. İsrail daha önce de yine Beyrut’ta Hamas lider yardımcısı Salih el-Aruri’yi vurmuştu. Akil’e yönelik son saldırıda F-35 savaş jeti kullanıldığı belirtiliyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 14 kişinin öldüğünü, 66 kişinin de yaralandığını duyurdu. Akil, Beyrut’taki ABD Büyükelçiliği’nin 1983’te bombalanmasıyla ilişkili olduğu iddiasıyla ABD tarafından da arananlar listesinde yer alıyordu. ABD, Akil’in başına 7 milyon dolar ödül koymuştu.

Haberin Devamı

‘HEDEFLERİMİZ AÇIK’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail’in saldırısıyla ilgili olarak ABD’nin önceden haberdar edilmediğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Beyrut’taki saldırı sonrası, “Hedeflerimiz açık, eylemlerimiz ortada” paylaşımında bulundu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, Beyrut’ta Hizbullah’ın etkili olduğu “Dahiye mahallesinde bile düşmanlarının peşine düşmeye devam edeceklerini” söyledi. 

BM, Lübnan’da gerginliğin artışından derin endişe duyulduğunu belirterek, “Bölge felaketin eşiğinde” uyarısında bulundu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

PATLAMALAR SONRASI TAYVAN’DA SORUŞTURMA

Tayvan, Lübnan’ın farklı bölgelerinde aynı anda patlatılan yüzlerce çağrı cihazı ve telsizin üreticisi olduğu düşünülen firmalarla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, aralarında Gold Apollo firmasının Genel Müdürü Hsu Çing-kuang’ın da bulunduğu iki kişinin ifadesi alındı. Benzer bir soruşturma da, Bulgaristan ve Norveç’te yürütülüyor. Bulgaristan’ın istihbarat teşkilatı, saldırıda kullanılan iletişim cihazlarının Bulgaristan merkezli bir firma tarafından üretilip üretilmediğinin belirlenmeye çalışıldığı kaydedildi. Norveç polisi de Bulgaristan’daki firmanın bir Norveçli’nin üzerine kayıtlı olduğu iddiası üzerine soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Savaş kuzeye döndü Adım adım bölgesel savaşa

MACAR İSTİHBARATI KORUMAYA ALDI

Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı öne sürülen Macar firması BAC Consulting KFT’nin CEO’su Cristiana Barsony Arcidiacono’nun annesi, kızının “tehditler” almasının ardından Macar “gizli servislerinin koruması altında” olduğunu belirtti. Anne Beatrix Barsony Arcidiacono, “kızının Macaristan gizli servisleri tarafından güvenli bir yere götürüldüğünü” söyledi.

BM: BU YENİ NORMAL OLAMAZ

BM Güvenlik Konseyi’nde, Lübnan’daki gelişmelere ilişkin acil oturum düzenlendi. Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Lübnan’da çağrı cihazlarının patlatılarak sivillere düzenlenen saldırıları dehşetle karşıladığını bildirdi. Bu saldırının Lübnan halkı nezdinde çok büyük bir panik ve korku yarattığına dikkati çeken Türk, “Bu yeni normal olamaz. Siviller arasında korku yaymaya yönelik şiddet eylemleri savaş suçudur” dedi.