DünyaSAS komandolarına horlama tedavisi

SAS komandolarına horlama tedavisi

07.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

SAS komandolarına horlama tedavisi

SAS komandolarına horlama tedavisi


LONDRA Milliyet


       Çalının dibinde sipere yatmış, düşman nöbetçilerinin uykuya dalmasını bekliyorduk. Günlerdir büyük bir başarı ve gizlilik içinde sürdürdüğümüz operasyona nokta koymak üzereydik. Gecenin ilerlemesini beklerken, aramızda nöbetleşe birer saat uyuyorduk. Herşey, tam planlandığı gibi gidiyordu. Taa, ki içimizden biri horlayana kadar..."
       İşte, yukarıdaki senaryoyu aynen yaşayan İngiliz özel birliği SAS (Special Air Service) komandoları, bundan böyle horlama tedavisi görecekler. Kolombiya’da uyuşturucu çetelerine karşı gerçekleştirilen bir operasyon sırasında, bir kişinin horlaması yüzünden yaşamları tehlikeye giren komandoların, tek tek kontroldan geçirileceği ve gerekirse ameliyat edilecekleri bildiriliyor.

     ÂSAS’ın tek kusuru
       Dünyaca ünlü özel operasyon birliği SAS’ın cesur savaşçılarının bu tek kusurunu gidermek için Silahlı Kuvvetler sağlık örgütü alarma geçirilirken, bundan böyle bu birliğe alınacaklar arasında “horlama özürü" olanların da elenebileceği belirtiliyor.
       İngiltere’de her dört yetişkinden birinin uykusunda horladığını kaydeden uzmanlar, aşırı yorgunluk, aşırı şişmanlık ya da aşırı alkolün yol açabildiği horlamanın, kimi zaman da solunum yollarındaki bozukluktan kaynaklandığına dikkat çekiyorlar. Horlama sırasında, zaman zaman 80 desibel (bir dizel motorunun gürültüsüne eşdeğer) ses çıkabiliyor.