DünyaRusya'nın savunma hattı 800 km'yi buldu: II. Dünya Savaşı'ndan beri daha uzunu yok

Rusya'nın savunma hattı 800 km'yi buldu: II. Dünya Savaşı'ndan beri daha uzunu yok

19.04.2023 - 11:04 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz yıl yaz mevsiminden bu yana Ukrayna'daki işgal bölgelerine ejderha dişleri dizen ve mayınlar döşeyen Rusya, özellikle tanklar ve zırhlı araçların geçişini engellemeyi hedefliyor.

Rusyanın savunma hattı 800 kmyi buldu: II. Dünya Savaşından beri daha uzunu yok

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği bölgelerdeki savunma hattının 800 kilometreye ulaştığını yazdı. Haberde, Rusya'nın yazdan beri inşa ettiği savunma hattının, kuzeydoğudaki Luhansk şehrinden başlayıp Donetsk ve Zaporijya'dan geçerek, Dinyeper nehrini takip edip Kırım Yarımadası'na kadar uzandığı bilgisi paylaşıldı.

Haberin Devamı

ABD merkezli düşünce kuruluşu Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nün paylaştığı verilere göre, Rus ordusu söz konusu savunma hattının inşası için en az 2 bin 580 noktada farklı çalışmalar yaptı.

Bunlar arasında tankları engellemek için inşa edilen ejderha dişleri ve mayın bölgelerinin yanı sıra dikenli tellerle çevrelenmiş alanlar, siperler ve sığınaklar yer alıyor.

Rus ordusunun bu savunma hattını, Ukrayna'nın başlatabileceği geniş ölçekli bir karşı saldırıya hazırlık olarak inşa ettiği belirtildi.

El Pais'e konuşan İspanya'daki Granada Üniversitesi'nden Javier Jordan ve ABD'deki Columbia Üniversitesi'nden Stephen Biddle, hattın nitelik olarak II. Dünya Savaşı'ndakinden farklı olmadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Rusların inşa ettiği savunma hattına yerleştirdiği ejderha dişleri, ilk kez II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştı. Güçlendirilmiş beton bloklardan oluşan bu yapılar, tankların ve mekanize piyade birliklerinin geçişini engelliyor.

Rusyanın savunma hattı 800 kmyi buldu: II. Dünya Savaşından beri daha uzunu yok

Haberde, Rusların savunma yapılarının, I. ve II. Dünya Savaşı'nda inşa edilen Gotik Hattı ve Siegfried Hattı'ndan bu yana görülmüş en uzun savunma hattı olduğuna da dikkat çekildi.

I. Dünya Savaşı'nda Almanya tarafından Kuzey Fransa'da inşa edilen Siegfried Hattı, II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından daha da doğuya uzatılmıştı.

Gotik Hattı da Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı'nda İtalyan Cephesi'nde inşa edilmişti. Savunma hattı, Alplerin kuzeyindeki bölgede yer alıyordu.

Finlandiyalı tarihçi ve askeri analist John Helin ise Rusların inşa ettiği savunma hattının, Ukrayna'nın olası karşı saldırı planlarını güçleştirebileceğini savundu.

Rusyanın savunma hattı 800 kmyi buldu: II. Dünya Savaşından beri daha uzunu yok

Helin, Rusların şehirleri ve kasabaları da savunma amaçlı güçlendirdiğine işaret ederek, Ukraynalı askerlerin güvenli şekilde ilerleyebilmek için buraları tek tek ele geçirmek zorunda kalacağını söyledi.

Birleşik Krallık istihbaratının 12 Nisan'da paylaştığı bilgilerde de özellikle Zaporijya'daki Rus savunma hattının dayanıklı olduğu belirtilmişti. Kremlin'e bağlı güçlerin burada farklı tahkimattan oluşan toplamda 120 kilometrelik bir savunma hattı oluşturduğu bildirilmişti.

Haberin Devamı

Jordan ise Ukrayna'nın bu savunma hattını geçebilmesi için çok koordineli hareket etmesi ve stratejik noktalara saldırı düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Siyaset bilimci, Rusların savunma hattının başarılı olabilmesi için de ordunun bu bölgelere top atışlarıyla güçlü şekilde destek sağlaması gerektiğini belirtti.

Öte yandan Pentagon'dan sızdırılan belgelerde de Ukrayna'nın füze stoğunun yakında tükenebileceği ortaya çıkmıştı. Bu durumun, Kiev güçlerinin savunma ve saldırı kapasitesine olumsuz yansıyacağı ifade edilmişti.

Kaynak: Independent Türkçe