DünyaRusya açıkladı: Soledar’ı aldık

Rusya açıkladı: Soledar’ı aldık

14.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuyla süren şiddetli çatışmaların ardından Donetsk’e bağlı kritik öneme sahip Soledar kentinde kontrolün ele geçirildiğini bildirdi.

Rusya açıkladı: Soledar’ı aldık

Soledar üzerinde tam kontrolün sağlanmasıyla güneybatıda bulunan Bahmut şehrindeki Ukraynalı birliklerin ikmal yollarının kesileceği ve ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ablukaya alınacağı öne sürüldü. Rusya’nın açıklamasında, son 3 günde 700’den fazla Ukraynalı askerin öldürüldüğü de iddia edildi.

Haberin Devamı

Bu açıklamaya Ukrayna’dan yanıt gecikmedi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Doğu Askeri Komutanlığı Sözcüsü Serhiy Çerevati, Rusya’nın Soledar’da kontrolü ele geçirdiği bilgisinin doğru olmadığını belirtti. Çerevati, “Askerlerimizin konumlarını açıklamak istemediğimiz için daha fazla ayrıntı vermeyeceğiz” derken, bölgeden gelen haberler, Ukraynalı bazı birliklerin çekildikleri yönünde.

Rusya açıkladı: Soledar’ı aldık

‘Ukrayna fiilen NATO üyesi’

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Ukrayna’nın artık fiilen NATO üyesi olduğunu söyledi. Reznikov BBC’ye verdiği röportajda, Batı ülkelerinin ‘Rusya ile gerilim yaratır’ diye yapmadığı askeri yardımlar konusunda ‘yaklaşımlarını değiştirdiklerini’ ifade etti. Reznikov, “Ukrayna, ülke olarak ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri olarak de-facto NATO üyesidir” dedi. Yıllardır NATO üyeliğini isteyen Kiev yönetimi, Rusya’nın başlattığı işgal sonrası bu talebini daha yüksek sesle dile getirmişti.

Haberin Devamı

Rusya’yı eleştirenlerin ‘mülkleri alınsın’

Rusya Devlet Duması Başkanı Vyachlesav Volodin, yurt dışında yaşayıp ülkelerini veya Rusya ordusunu eleştiren Rusların mülklerine el konulması gerektiğini söyledi. Rusya’da oyuncu Artur Smolyaninov, Novaya Gazete’ye yaptığı açıklamada, savaşta yer alsa Rusya yerine Ukrayna yanında yer alacağını söylemişti. Smolyaninov’un sözleri hükümetin büyük tepkisini çekmişti.