22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, gözler haftalardır direnişini sürdüren Mariupol’de. Rusya, Ukrayna'da kuşattığı liman kenti Mariupol'ün Rus ordusuna teslim edilmesini isterken, bunun için dün sabaha karşı 05.00'a kadar süre tanıdı. Rusya, kentteki askerlerin silahlarını bırakmasını ve açılacak iki ayrı koridordan şehri terk etmesini talep etti.
Beklendiği üzere teklif, Ukrayna tarafından reddedildi ve kent teslim olmadı. Kendilerine tanınan süre dolmadan açıklama yapan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk "teslim olmalarının ve silah bırakmalarının söz konusu olmadığını" ifade etti. Mariupol Belediye Başkanı Piotr Andriyuşçenko da tekliften kısa süre sonra Rus önerisini reddetmişti.
Şimdi Rusya'nın ne yapacağı merak konusu olurken, Rus ordusunun, şiddetin dozunu daha da artırabileceği ifade ediliyor.
‘AÇ BIRAKACAKLAR’
Mariupol milletvekillerinden Dmitro Gurin, Rusya'nın teslim olmaları için kent halkını aç bırakmayı denediğini söylerken, "Eğer şehir teslim olmazsa, ki teslim olmayacak, insanları dışarı çıkarmayacaklar. İnsani yardım konvoylarını şehre sokmayacaklar" ifadelerini kullandı. Ukraynalı yetkililer, şehirde en az 2 bin 500 kişinin öldüğünü söylüyor. Mariupol'de geçen hafta 1000'den fazla kişinin sığındığı bir tiyatro binası, Pazar günü de 400 kişinin sığındığı sanat okulu Rusya tarafından vurulmuştu. Tüm bu bombardımana rağmen abluka altındaki kenti alamayan Rusya'nın Mariupol'ü ne zaman kontrol edebileceğine ilişkin açıklamalar da dikkat çekiyor. Nitekim Rus destekli Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, kentin bir hafta içinde alınması konusunda iyimser olmadığını ifade etti.
RUS GEMİSİ GELDİ
Ablukadaki Mariupol'ün çevresinde Rusya tarafından işgal edilen noktalara ilk kez sevkiyat yapıldı. Rusya Karadeniz Filosu’na ait bir çıkarma gemisinin Ukrayna'daki Berdyansk Limanı'na girdiği, bunun limana giriş yapan ilk Rus savaş gemisi olduğu belirtildi. Berdyansk 28 Şubat'ta Rus kontrolüne geçmişti.
Mariupol'ün alınması halinde Rusya, ilhak ettiği Kırım ile ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas arasında koridor açacak ve iki bölgeyi birleştirebilecek. Mariupol'ün düşmemesi, Rusya'nın Odessa'ya doğru ilerlemesine de engel oluyor.
AB: SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU
Öte yandan AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Mariupol’e yönelik saldırıların savaş suçu olduğunu söyledi. Borrell, Rusya’nın ayrım gözetmeden insanları öldürdüğünü ve bombaladığını, Moskova’nın savaşın kurallarını hiçe saydığını ifade etti.
KİEV’DE AVM’Yİ VURDULAR
Ukrayna’nın başkenti Kiev ve Karadeniz kıyısındaki kritik Odessa kenti de, yine Rusya'nın hedefi oldu. Kiev'de sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgeyi hedef alan bombardımanda, en az 8 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Podil bölgesindeki bombardıman alanından gelen görüntüler, alışveriş merkezinin büyük hasar gördüğünü gösteriyor.
Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, "Birkaç ev ve bölgede bulunan bir alışveriş merkezi vuruldu. Kurtarma ekipleri, alışveriş merkezinde büyük bir yangını söndürdü" ifadelerini kullandı.
AMONYAK SIZINTISI
Ukrayna basınında yer görüntülerde Odessa'da sivil yerleşim alanlarının ve kıyıların Rus bombaları tarafından vurulduğu görüldü. Bölgede yaşayan ve evlerinin önüne bomba düşmesiyle büyük panik yaşayan vatandaşlar, güvenli bölgelere geçti.
Bu arada Sumi kentinde Rus birliklerinin kuşattığı bir kimyasal tesiste amonyak sızıntısı olduğu açıklandı. Yetkililer, Rus saldırısı sonucu içinde amonyak bulunan 1 tankın hasar gördüğünü ve sızıntı tespit edildiğini açıklarken, daha sonra müdahale edilerek sızıntının giderildiği duyuruldu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise, sızıntının "aşırı milliyetçilerin provokasyonu" olduğunu öne sürdü.
BAYRAKLA KARŞI KOYDULAR!
Rusya’nın saldırılarına karşı Herson’da düzenlenen protestoda, Rus polisi göstericilere ateş açtı. Rus birliklerinin kontrolüne geçen Herson kentinde yaşayan siviller, bu işgale karşı çıkmak için protesto gösterileri yapmaya devam ediyor. Halkın protestolarını yapma konusunda ısrarı sürünce Rus polisi silahlarla sivillere ateş etti. Yaşanan olayda bazı protestocular yaralanırken, Rus polisi birçok göstericiyi de gözaltına aldı. Öte yandan halkın Ukrayna bayraklarıyla Rus askeri araçlarını geri püskürttüğü anlar büyük dikkat çekti.
ZELENSKİY: UZLAŞMAYA HALK KARAR VERECEK
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, güvenlik garantileri dahil Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini söyledi. Zelenskiy, “Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak. Bu nedenle her halükarda bu yolu halkımızla birlikte yürümeye ve her şeyi yapmaya hazırım” dedi.
AFAD LVİV’DE YEMEK DAĞITTI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, Ukrayna sınır kapısındaki insani yardım faaliyetlerine Lviv’de de devam ediyor. Yaklaşık 1.000 kişiye yemek dağıttıklarını söyleyen AFAD Sorumlusu Oğuz Güleşen, “Burada sıcak yemek dağıtımımız devam ediyor. Halihazırda, Moldova ve Romanya Siret Kapısı’nda da ekiplerimizle insani yardım faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz… Muhtemel ihtiyaca göre, Moldova’da da sıcak yemek dağıtımına başlayacağız” dedi.
NAZİLERDEN KURTULDU RUS SALDIRISINDA ÖLDÜ
İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından 4 ayrı toplama kampında esir tutulan 96 yaşındaki Boris Romanchenko, Rusya’nın Harkov kentine düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. Kovid-19 nedeniyle aylardır evinden çıkmadığı öğrenilen Romanchenko’nun 18 Mart’ta Rus saldırısı sonrası dairesinde çıkan yangında yaşamını yitirdiği aktarıldı. Nazilerin İkinci Dünya Savaşı’nda yenilmesinin ardından esaretten kurtulan Romanchenko’nun hayatının geri kalanını Ukrayna’da geçirdiği ve toplama kamplarından kurtulanlar için kurulan dernek ve vakıflarda görev yaptığı belirtildi.
ABD'DEN UKRAYNA'YA SOVYET YAPIMI UÇAKSAVAR DESTEĞİ
ABD, uzun yıllar önce gizlice temin ettiği Sovyet yapımı askeri teçhizat ve malzemeleri, Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’ya yardım olarak gönderiyor. Wall Street Journal’in (WSJ) haberine göre, bunlar arasında Sovyetler Birliği dönemi yapımı ‘9K33 Osa’ kısa menzilli uçaksavar sistemleri de var. NATO tarafından SA-8 olarak adlandırılan ‘9K33 Osa’, kara kuvvetleriyle birlikte hareket eden; uçak ve helikopterlerden korunma sağlamak için tasarlanmış kısa menzilli, taktik bir hava savunma sistemi olarak tanımlanıyor. Hareket kabiliyeti gelişmiş olan SA-8’in saklanmasının da kolay olduğu ifade ediliyor. Haberde, silahların ABD tarafından istihbarat uzmanlarının, Rus ordusunun kullandığı askeri teçhizatı incelemesi ve Amerikan kuvvetlerinin eğitimine yardımcı olunması için tedarik edildiği aktarıldı.
BİDEN POLONYA’YA GEÇECEK
ABD Başkanı Joe Biden’ın, Brüksel’de gerçekleştirilecek NATO, G7 ve AB toplantılarının ardından Polonya’ya geçeceği ve burada mevkidaşı Andrzej Duda ile Rusya’nın Ukrayna saldırılarını görüşeceği bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın, görüşmede Rusya’nın “insan hakları krizine yol açan” Ukrayna saldırılarına verilen uluslararası tepkileri de ele alacağını açıkladı.