DünyaRus ayısı uyanıyor

Rus ayısı uyanıyor

14.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rus ayısı uyanıyor

Rus ayısı uyanıyor


'Soğuk Savaş' döneminin özlemini çeken Kremlin, ABD'nin egemenliğine dayalı tek kutuplu dünya düzenini yıkmaya çalışıyor


       Vladimir Putin'in iktidara gelmesinden sonra Rusya, Batı ile rekabetten korkmadığını gösteren ve hala güçlü bir ülke olduğu mesajı vermeyi hedefleyen adımlar atmaya başladı.
       Sovyetler Birliği'ni canlandırma girişimi olarak da değerlendirilen adımlardan en önemlisi, gelecek ay uygulamaya konulacak yeni güvenlik doktrini. 1993 yılında kabul edilen eski doktrin, Batı ile işbirliğine ağırlık veriyordu. Yeni doktrin ise, soğuk savaş yıllarını anımsatır şekilde Batı'ya neredeyse "düşman" gözüyle bakıyor ve Rusya'ya istediği zaman nükleer silahlarını kullanma olanağı veriyor. Putin'in geçen hafta onayladığı doktrin, Sovyetler'in dağılması sonrası Rusya ile Batı arasında yaşanan "balayı"nın artık resmen sona erdiğini gösteriyor.
       Moskova'nın, eski Sovyet cumhuriyetlerini yanına çekme siyasetinde, Kafkasya'nın özel bir önemi var. Çeçen savaşını, bağımsızlık isteyen diğer Rus cumhuriyetlerine gözdağı da vermek amacıyla başlatan Moskova, Azerbaycan ve Gürcistan'nın kendisinden kopmasını ve Batı'nın Kafkasya'da güç kazanmasını engellemeye çalışıyor. Rusya'nın ağır baskısı altında bulunan söz konusu iki ülkenin geleceği şu anda belirsiz görünüyor ve yeniden Moskova'yı seçmeleri olasılığı hala devam ediyor.
       Körfez savaşında ve Kosova'daki NATO operasyonunda Batı tarafından tepkisi önemsenmeyen, bu nedenle gururu kırılan Rusya, uluslararası alanda yeniden ağırlık kazanabilmek amacıyla da girişimlerde bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı Çin'le yakınlaşma siyaseti. Kremlin böylece, ABD'nin egemenliğine dayalı tek kutuplu dünya düzenini değiştirmeye çalışıyor. Rusya'nın geçen hafta, uluslararası kamuoyunun dışladığı Kuzey Kore ile dostluk anlaşması imzalaması da, hem müttefik kazanma, hem de Batı'ya meydan okuma niteliği taşıyor.
       Kuşkusuz, bütün bu atılımların tek sorumlusu Putin değil. Bu aslında, Sovyetler'in dağılmasının yarattığı şoku üzerinden atmaya uğraşan Rusya'nın ayağa kalkma çabaları. Ancak, Rusya'daki pek çok gözlemci, bu adımlara destek veren ya da hızlandıran Putin'in, "uyuyan devi uyandırdığını" düşünüyor.

Okullarda savaş dersleri

       Moskova’nın Batı’ya yaklaşımının değiştiğini kanıtlayan önemli bir gelişme de, tıpkı soğuk savaş döneminde olduğu gibi okullarda yeniden savaşa hazırlık derslerinin başlaması. Devlet Başkanı Vekili Putin’in imzaladığı kararnamenin 23 Şubat’ta yürürlüğe girmesiyle öğrenciler değişik silahlarla ve Rusya’nın askeri ideolojisiyle tanışacak. Sovyetler Birliği dönemindeki savaşa hazırlıklık dersinde öğrencilere, “emperyalistlerin her an saldırabileceği" anlatılıyordu. İzvestiya gazetesi, savaşa hazırlık dersinin başlamasının, daha çok, Batı’ya yönelik bir mesaj niteliği taşıdığını yazdı.

Çeçenistan deneme tahtası

       Rus ordusu, yeni geliştirdiği silahları Çeçenistan’da denemeye devam ediyor. Bölgede kullanılan yeni silahlar arasında, helikopterler, top sistemleri, roketler bulunuyor. Yeni geliştirilen silahlardan biri de, 15 kilometre uzaktaki arabayı tam isabetle vurabilen havan topu. Rus yetkililer, böylece, silahların güçlü ve zayıf yönlerini görme olanağı bulacaklarını söyledi. Rusya’nın Çeçenistan temsilcisi Nikolay Koşman ise, Çeçenistan’a bu yıl 40 milyon dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı. Koşman, ulaşım, haberleşme ve eğitim alanlarına öncelik verileceğini söyledi.