20.06.2024 - 16:44 | Son Güncellenme:
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, son olarak Romanya'nın kendisinin adaylığını desteklemeyi kabul etmesinin ardından Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) bir sonraki Genel Sekreteri olarak seçilecek.
Rutte, NATO'nun Rusya'nın saldırganlığı ve ABD'nin zayıflaması muhtemel desteği düşünülürse, zorlu bir süreçte askeri ittifakın başında olacak. Rutte'nin ataması, ittifakın 75. yıldönümü münasebetiyle 9-11 Temmuz tarihlerinde ABD'nin başkenti Washington DC'de düzenlenecek zirve öncesinde onaylandı.
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de Genel Sekreter olmak için aday olmuştu ancak hükümeti son olarak Rutte'ye desteğini açıkladı ve Iohannis adaylıktan çekildi. Görevdeki Jens Stoltenberg 2014'ten beri bu görevi yürütüyordu ve normal şartlarda geçtiğimiz yıl görevi bırakması gerekiyordu. Stoltenberg'in görev süresi Ekim 2024'te doluyor.
Rutte göreve başladıktan sonra en az dört yıl süreyle görev yapacak. Rutte'nin NATO Genel Sekreteri olarak atanması için, Ukrayna'yı desteklemek zorunda kalmak istemeyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın muhalefetine göğüs germesi gerekiyordu. Orban, X platformunda Salı günü yaptığı paylaşımla Rutte’yi destekleyeceklerini açıkladı. Orban, desteği karşılığında talep ettiği koşulları da duyurdu.
Orban, “Ukrayna'daki NATO faaliyetlerinde hiçbir Macar personelin yer almayacağı ve bunları desteklemek için hiçbir Macar fonunun kullanılmayacağı konusunda mutabık kaldık” ifadeleriyle desteğini paylaştı. Rutte bu hafta başında gönderdiği bir mektupla kendisinin adaylığıyla alakalı endişeleri giderdi ve NATO'nun 32 üyesi arasında gerekli uzlaşmayı sağlamaya bir adım daha yaklaştı.
Rutte 2010 yılından bu yana Hollanda'da Başbakanlık görevinde bulunuyor. Bir dizi zorlu koalisyonu yöneten Rutte, 2 Temmuz'da görevi bırakacak. Rutte'nin liberal Hakın Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD), aşırı sağcı Geert Wilders'e verilen desteğin arttığı Kasım seçimlerinin ardından eski İstihbarat Şefi Dick Schoof liderliğindeki koalisyonun bir parçasını oluşturacak.