22.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İran’da helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer için dün Tebriz’de cenaze töreni gerçekleştirildi. Reisi’nin 3 gün sürecek cenaze töreni böylece başladı. Tebriz’de on binlerce İranlı, cenazelerin geçişi sırasında Reisi’nin posterlerini taşıyarak cumhurbaşkanlarına veda etti. Kalabalık, Reisi ve beraberindeki 7 üst düzey yetkilinin tabutlarını taşıyan kamyonun arkasında yürüdü.
Yılmaz ve Fidan
Cenazeler Tebriz’deki törenin ardından Kum kentine götürüldü. Kum, dini öneminin yanı sıra Reisi’nin dini eğitim aldığı yer. Buradaki törenin ardından da Tahran’a doğru yola çıkarıldı. Başkent Tahran’daki törenler bugün gerçekleştirilecek. Cenaze töreninde namazı dini lider Ayetullah Hamaney’in kıldırması planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da bu törene katılması bekleniyor. Daha sonra da yarın İran’ın en kutsal kenti Meşhed’de düzenlenecek törenin ardından Reisi’nin cenazesi burada defnedilecek.
Helikopter tartışması
Bu arada Reisi’nin kullandığı 60 yıllık Bell 212 tipi helikopterle ilgili tartışmalar sürüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin öldüğü helikopter kazasından Amerikan ambargolarını sorumlu tuttu. Ambargoların İran’da uçuş güvenliği sorunlarına yol açtığını vurgulayan Lavrov “Amerikan yapımı havacılık ürünlerine yönelik parçalara yasağın da dahil olduğu ambargolar insanların yaşamını tehlikeye atıyor” dedi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ise kazada İran’a yaptırım uygulayan ABD’nin sorumlu olduğu yönündeki suçlamaları reddetti, “Sivil havacılık dahil kendi ekipmanlarının güvenilirlik ve emniyetinden kendileri sorumludur” dedi. ABD’li danışman, İran’ın bu olayda da ABD’yi sorumlu tutmak için bir yol bulmaya çalıştığını ve bunun sürpriz olmadığını belirtti.
ABD’den yardım istemişler
Kirby bununla birlikte, İran’ın helikopterin düşmesiyle ilgili ABD’den yardım talebinde bulunduğunu da söyledi. Kirby, yardımda bulunmak istediklerini “ancak lojistik nedenlerden ötürü bunun gerçekleşmediğini” söyledi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Azerbaycan-İran sınırındaki görüşmesinin ardından dönüşe geçen Reisi’nin bulunduğu helikopter yoğun sis nedeniyle düşmüştü. Hava şartlarının elverişsizliği nedeniyle arama-kurtarma çalışmaları olumsuz etkilenirken, Türkiye’ye ait Akıncı İHA’nın belirlediği konuma yönelen İranlı yetkililer, helikoptere ait enkazı bulmuştu.
Muhalifler kötü andı, hakarete karşı adım atılacak
İran’da hayatını kaybeden İbrahim Reisi tartışmalı bir isim olması sebebiyle ölümünün ardından özellikle muhalif çevreler tarafından kötü biçimde anıldı. Muhalifler, 1980’li yıllarda binlerce siyasi mahkumun infaz edilmesinde ve yakın dönemde hükümet karşıtı gösterilerin şiddetle bastırılmasında rolü olan Reisi’nin ölümünün ardından bu konulara göndermelerde bulunmuştu. İranlı muhalifler, Reisi’nin ölümünün kendi yönetimi altında işlenen devlet zulmüne dair hesap vermekten kaçmasını sağladığını belirtiyor. İran Başsavcısı Muhammed Kazım Muvahhedi Azad ise, Reisi ve diğerlerine karşı internette “hakarette” bulunanlara karşı harekete geçileceğini söyledi.