DünyaPutin’in zor ‘göçmen’ ikilemi! Telegram korkusu

Putin’in zor ‘göçmen’ ikilemi! Telegram korkusu

29.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya’da ülkenin demografik sorunları nedeniyle ‘rahat’ bir göçmen politikası uygulayan Devlet Başkanı Putin, Moskova’daki terör saldırısının ardından artan göçmen karşıtlığı yüzünden baskı altında.

Putin’in zor ‘göçmen’ ikilemi Telegram korkusu

Rusya’nın başkenti Moskova’da geçen hafta Cuma akşamı Crocus Belediye Salonu’na düzenlenen terör saldırısının ardından, ülkede göçmenlerle ilgili yeni bir tartışma ve rahatsızlık başladı. Terör örgütü DAEŞ’in üyesi olan saldırganların, Tacikistan kökenli olduğunun ortaya çıkmasıyla, başta Tacikler olmak üzere, ülkede Orta Asya’dan gelen göçmenlere karşı mevcut olumsuz tutumun daha da arttığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Daha önceki yıllarda da milliyetçi grupların Tacik ve diğer Orta Asyalı göçmenlere karşı saldırıları haberlere konu olmuştu. Bu durumun, Moskova’daki saldırı sonrası oldukça yükseldiği ifade ediliyor. Nitekim Rusya’da yaşayan Orta Asyalı göçmenler darp edildiklerini, ırkçı saldırılar ve vandallığa maruz kaldıklarını anlatıyor. 

Dün konuyla ilgili konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘Rusya sadece Ruslarındır’ açıklamalarının kendisini endişelendirdiğini belirtti ve bu tip söylemleri dile getirmeden önce dikkatli olunması gerektiğine işaret etti.

RUSYA’DA RADİKALLEŞME

Ülkede özellikle milliyetçiler, Putin’in rahat göç politikaları son dönemde daha sert eleştiriyor. Rusya’nın demografik sorunları ve düşük doğum oranı gibi sebepler dışında, Orta Asya’daki nüfuzunu da artırmayı hedefleyen Putin, uzun yıllardır rahat bir göç politikası uyguluyordu. Çok sayıda Orta Asya ülkesinden gelen göçmen geçimini Rusya’da sağlıyor. Tacikistan’da ülke ekonomisinin önemli bir kısmını, Rusya’dan gönderilen paralar oluşturuyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte bu göçmenlerin Rusya içinde radikalleşmesi ve DAEŞ gibi terör örgütleri saflarına katılması büyük bir sorun. BBC’nin haberine göre, son yıllarda DAEŞ’e katılan Tacik vatandaşlarının çoğu, Rusya’da çalışan göçmen işçilerden oluşuyor. Örgütün bu işçilere sosyal medya veya Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla ulaştığı ifadelere yansıdı. DAEŞ’e katıldığını itiraf eden bazı kişiler, sosyal medyadan kendilerine para vaat edilerek yaklaşıldığını iddia etti. Tacik hükümetiyse, 2014-2016 arasında DAEŞ’e giden 2 bin vatandaşının çoğunun Rusya’da örgüte katıldığını savunuyor.

TELEGRAM KORKUSU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Telegram kurucusu Pavel Durov’a, mesajlaşma servisinin giderek teröristlerin elindeki bir araç haline geldiğine dikkat çekerek önlem alma çağrısında bulundu. Sputnik’in aktardığına göre Peskov, “Bu kuşağımızın gözleri önünde büyüyen, teknolojik açıdan eşsiz ve olağanüstü olan kaynak, giderek teröristlerin elinde bir araç haline geliyor, terör amacıyla kullanılıyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Putin’in zor ‘göçmen’ ikilemi Telegram korkusu

‘F-16’ları vururuz’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın herhangi bir NATO ülkesine yönelik saldırı planı bulunmadığını ancak Batı’nın Ukrayna’ya vereceği F-16 uçaklarını vuracaklarını ifade etti. Tver bölgesinde askeri pilotlarla bir araya gelen Putin, Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarının, Rusya’ya karşı üçüncü ülkelerin havaalanlarını kullanmaları halinde nerede olurlarsa olsunlar meşru hedef olacağını söyledi. Putin, Ukrayna’ya F-16 verilmesinin, savaş alanındaki durumu değiştirmeyeceğini savundu. Ukrayna Dışişleri’ne göre, F-16 savaş uçaklarının yaz ortasında Ukrayna semalarına ulaşması planlanıyor. 

Yazarlar