28.03.2022 - 13:14 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya lideri Vladimir Putin, 2021'in son aylarında Ukrayna sınırına askerlerini yığmaya başladı. Bir Rus işgalinin ayak sesleri duyulurken, Rus ordusunun hamleleri adım adım izlendi. Uydu fotoğrafları sınır hattına konuşlandırılan Rus birliklerini açık şekilde gösterdi, Washington'dan arka arkaya Rus saldırısının her an başlayabileceği yönünde açıklamalar geldi.
Tüm bunlar yaşanırken, Avrupa'nın en güçlü ekonomisi ve Avrupa Birliği'nin (AB) amiral gemisi Almanya Ukrayna'ya miğfer yardımı gönderiyordu. İkinci Dünya Savaşı'nda oynadığı rol nedeniyle çatışma bölgelerine silah göndermeme politikasını benimseyen Berlin, Ukrayna'ya ekonomik yardımda ısrar edeceğini duyurdu.
İŞGAL ÖNCESİ HAYAL BİLE EDİLEMEZDİ
Rus gazını doğrudan Almanya'ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattının iptali ise, işgal öncesi hayal bile edilemezdi. ABD ve diğer müttefiklerinin yıllardır karşı çıktığı boru hattı, ancak Putin Ukrayna'nın doğusunda sekiz yıl önce ilan edilen kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerini tanıyınca rafa kalktı.
Maliyeti 10 milyar euroyu bulan boru hattını devre dışı bırakan Almanya, 24 Şubat'ta başlayan işgal ile radikal bir dönüşüm geçirdi. Berlin yönetimi, hemen Ukrayna ordusuna silah göndermeye başladı, kendi ordusuna yalnızca bu yıl 100 milyar euroluk yatırım yapacağını açıkladı. Almanya, NATO'daki müttefiki ABD'den F-35 savaş uçakları almaya karar verdi.
Dahası, Rusya'ya karşı hayata geçirilen tarihi yaptırımlara Almanya da katıldı.
POLITICO'DAN ÇOK SERT BAŞLIK
Almanya'nın tarihi U dönüşünü sayfasına taşıyan ABD'nin ünlü dergisi Politico, 'Putin'in kullanışlı Alman aptalları' gibi oldukça sert bir başlık kullandı.
Almanya'nın Rusya-Ukrayna savaşına etkisini inceleyen Politico'nun haberi, "Almanya tarihin yanlış tarafında olmaya yabancı değil" cümlesiyle başlıyor. Haberde, Berlin'in son 16 yılını Rusya'yı nasıl idare edeceği konusunda bölünmenin yanlış tarafında yer almasının şaşırtıcı olmadığı yazıldı.
Angela Merkel'in uzun süredir dış politika danışmanı olan Münih Güvenlik Konferansı'nın yeni baÅŸkanı Christoph Heusgen'in dediÄŸi gibi; Almanya sadece Putin'i yanlış deÄŸerlendirmedi. Almanya'nın, saldırganlığı karşısında Rus liderle iliÅŸki kurmaktaki inatçı ısrarı, feci bir gaftan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildi. Politico'daki makaleye göre bu, Merkel'e Neville Chamberlain ile birlikte siyasi saflık panteonunda bir yer kazandırmaktan baÅŸka bir ÅŸeye yaramadı.Â
Merkel, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesine ve doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı savaştaki rolüne rağmen Kuzey Akım 2 boru hattına yeşil ışık yaktı. Yavaş ama emin adımlarla Almanlar, doruk noktasına ulaşan Rusya'ya karşı yumuşak tavırlı yaklaşımının farkına varmaya başladı.
Haberde, "Başka bir deyişle Almanya, ABD ve diğer müttefiklerin yıllardır teşvik ettiği her şeyi neredeyse bir gecede yapmayı kabul etti. Berlin, bu geçiş için bir slogan bile üretti: Zeitenwende, yani 'yeni bir çağın şafağı'." ifadeleri kullanıldı.
Halihazırdaki Başbakan Olaf Scholz, Merkel'in Maliye Bakanı'ydı ve Kuzey Akım boru hatlarının arkasındaki itici güç olarak öne çıktı. Şansölye Olaf Scholz, Putin ile başa çıkmanın en iyi yolunun hiç bitmeyen 'diyalog' olduğu fikrini savundu.
ÖNCE ZELENKİY'Yİ ALKIŞLADILAR SONRA DOĞUM GÜNÜ KUTLADILAR
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimyr Zelenskiy, bu ay Alman parlamentosuna video konferans yöntemiyle canlı bağlantı yaptı ve milletvekillerine Berlin'in işgalin finansmanına yardımcı olduğunu söyledi. Zelenskiy, Alman parlamentosunda ayakta alkışlandı. Ancak bunun ardından Alman milletvekilleri 'hayatlarına devam etti' ve 'iki milletvekilin doğum gününü kutladı.'
Soğuk Savaş sırasında 'kullanışlı' terimi, Batı'da komünistlerin safça argümanlarına kurban giden ılımlılar için bir etiketti. Almanya'nın 2008'de Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğini veto etmesinden, Moskova ile gaz anlaşmaları peşinde koşmasına ve Kiev'e silah göndermeye karşı direnişine kadar, ülke liderleri Putin'in yararlı aptalları olarak hizmet ettiler."
TARİHTEN KAÇIŞ YOK
Politico'daki haberde, "Ülkenin siyaset kurumunu dolduran Rus sempatizanları, tam anlamıyla Washington'un yüzüne gülerken işin aslını bildiklerini iddia etti ve kendilerine yöneltilen eleştirileri reddetti ancak artık kimse gülmüyor" denildi.
Büyük ses getirmesi beklenen haber, şu cümlelerle sona erdi: "İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın yağmaladığı ve sonunda nüfusunun yüzde 15'inden fazlasını kaybettiği Ukrayna, kesinlikle affetmeyecek ve unutmayacak. Almanya'nın da çok iyi bildiği gibi, tarihten bir süreliğine saklanmak mümkün olsa da bundan kaçış yok."