Dünya Putin’den kritik ziyaret

Putin’den kritik ziyaret

19.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rus lider Putin, Ukrayna’daki savaşta askeri mühimmat sıkıntısı yaşayan ülkesi için kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Putin 24 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore’ye gitti.

Putin’den kritik ziyaret

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore’yi, 24 yıl aradan sonra ilk kez ziyaret ediyor. Ziyaret, Moskova’nın, nükleer silah sahibi Kuzey Kore’yle özellikle Ukrayna savaşı sırasında gelişen ortaklığının bir kanıtı.

Haberin Devamı

Geçen yıl Rusya’ya giden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, Putin’i ülkesine davet etmişti. Rusya lideri, Kuzey Kore’yi daha önce en son 2000’de ziyaret ettiğinde, ülkeyi Kim Jong Un’un babası Kim Jong Il yönetiyordu. Putin Kuzey Kore’ye geçmeden önce Yakutistan’ın başkenti Yakutsk’ta da görüşmelerde bulundu.

Ne konuşulacak?

Zirve, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin düzeyi konusunda yaşanabilecek gelişmeler nedeniyle tüm dünyaca yakından takip ediliyor. Zira Rusya’nın Ukrayna savaşının başından bu yana Kuzey Kore ile ilişkilerinin yeniden canlandırma çabasında olması, ABD ile Avrupa ve Asya’daki müttefikleri arasında endişeye neden olmuştu. Bu son ziyaret de, özellikle Washington tarafından dikkatle izleniyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’da kullanılan silahlar arasında Kuzey Kore yapımı ürünler tespit edilmişti. Bununla birlikte iki ülke de bu durumu yalanlıyor. Ziyaretin, büyük oranda Rusya’nın Ukrayna’da kullanmak üzere ihtiyaç duyduğu top mermisi alımı ve karşılığında Kuzey Kore’ye ne vereceği üzerinde şekillenmesi bekleniyor. Bir diğer nokta da, Putin’in, Kuzey Kore’nin ileri düzeydeki silah ve nükleer programlarıyla ilgili neler söyleyeceği.

Putin, ziyaret öncesinde bu ülkenin resmi gazetesi için kaleme aldığı yazıda, Moskova ve Pyongyang’ın omuz omuza Batı’nın baskısına karşı mücadele ettiğini belirterek, “Kuzey Kore’nin Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonuna verdiği güçlü desteği takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Putin’den kritik ziyaret

Saç ve perukla ayakta duruyor!

Uzun yıllardır nükleer silah programları nedeniyle ağır yaptırımların altında olan Kuzey Kore’nin diğer ülkelerle olan ticaretiyle ilgili dikkat çekici bir haber yayınlandı. İngiliz Guardian, Kuzey Kore’nin peruk, sakal ve takma kaş ticaretiyle uluslararası yaptırımların yükünü hafiflettiğini yazdı. Habere göre, kozmetik kategorisinde olan ve Birleşmiş Milletler yaptırımlarına tabi olmayan bu ticaretle Kuzey Kore izole ekonomisini ayakta tutmayı ve nükleer faaliyetlerini fonlamayı sürdürüyor.

Putin’den kritik ziyaret

Ziyaret öncesi sınırda gerilim

Haberin Devamı

Güney Kore ordusu, yaklaşık 30 Kuzey Kore askerinin Kore’ler arası kara sınırını ikinci kez ihlal ettiğini ve uyarı ateşi açıldığını duyurdu. Kısa süren ihlal sonrası sınır bölgesinde olağandışı bir hareketlilik yaşanmadığı aktarılırken, Kuzey Kore’nin son 2 haftadaki sınır ihlallerinin sayısı 2’ye yükseldi. Kuzey Kore’nin, Nisan ayından bu yana mayın döşeme, duvar örme ve yol yapımı gibi faaliyetlerde görevli yüzlerce askeri sınır bölgesine konuşlandırdığı yansımıştı.