DünyaPutin reddetti! Savaşın kaderinin değiştiği an

Putin reddetti! Savaşın kaderinin değiştiği an

24.09.2022 - 15:52 | Son Güncellenme:

'Kısmi seferberlik' ilanıyla sınır kapılarında başlayan yığılma, Gürcistan'da 10 kilometreyi bulan kuyruklara yol açtı. Rusya'nın bir diğer komşusu savaşa hazırlanırken, New York Times Putin'in kabul etmediği teklifi yazdı.

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

Rusya'nın Kırım taktiği uygulayarak Ukrayna'da işgal altında tuttuğu dört bölgede düzenlediği referandumlar ikinci gününe girdi, 'kısmi seferberlik' ilanından sonra başlayan kaçış ise sınır kapılarında 10 kilometreyi bulan kuyruklara yol açtı.

Haberin Devamı

Bulabildikleri ilk uçağa atlayarak Türkiye, Ermenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere kaçan Ruslar, kara yoluyla ise Kazakistan, Finlandiya ve Gürcistan gibi ülkeleri tercih ediyor.

Kremlin'in 300 bin yedek askerin cepheye gönderileceğini duyurmasıyla başlayan panik, dördüncü gününde de yatışmış değil. Araçlarıyla Gürcistan'a geçmek isteyenler uzunluğu 10 kilometreyi bulan kuyruklarda sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.

BBC'nin Tiflis muhabiri Rayhon Demitrie, araç kuyruğunun 10 kilometreye uzadığını ve fazlasıyla yavaş ilerlediğini bildiriyor. Demitrie, bazı Rusların 20 saati aşkın süredir sınırı aşmak için beklediğini de aktarıyor.

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

Gürcistan'a ulaşmayı başarmış Ruslar, AP foto muhabirine gülümseyerek poz verdi.

Finlandiya'ya girmek isteyenler de, Rusya'nın batısına doğru akın ediyor. Finli yetkililer, Çarşamba sabahından bu yana sınır kapılarına yığılanların sayısının son haftada gelenlerin iki katından fazla olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), 'kısmi seferberlik' ilanının Rusya çapında ciddi ve sistematik sorunlara yol açtığını rapor ediyor. Asker alma merkezlerinde seferberlik kriterlerini karşılamayan erkeklerin de kaydedildiğini aktaran ISW, Kremlin'in duyurusunun aksine öğrenciler, yaşlı adamlar, askeri sanayi çalışanları gibi kişilere de giden celpnamelerin sosyal medyaya yansıdığını belirtiyor.

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

Medyanın neredeyse tamamını Kremlin'in kontrol ettiği Rusya'da, muhalif yayın organları resmi açıklamanın aksine 300 bin yerine 1 milyon yedek askerin orduya çağrılacağını yazdı.

ISW'ye göre, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez seferberliğin ilan edildiği Rusya'da, Çeçenistan gibi bölgelerde Kremlin'den gelen emrin reddedilmesi halktaki hoşnutsuzluğun açık bir yansıması.

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

Vladimir Putin, karşı taarruza geçen Ukrayna ordusunun sürpriz bir hamleyle Harkov çevresindeki Rus işgalcileri kovmasıyla yedi aydır direndiği seferberlik kararını duyurdu. Ukrayna birlikleri, ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov'u da içine alan bölgeyi birkaç gün içinde Ruslardan temizleyip Lugansk'a doğru taarruza geçti.

Ukrayna medyası, işgal altındaki Herson ve Zaporijya bölgesinde yaşayan Rusya pasaportuna sahip erkeklere de askerlik celbi geldiğini bildiriyor.

Haberin Devamı

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

TEKLİFİ BİR BAŞKA 'UTANÇ VERİCİ' YENİLGİ OLARAK GÖRDÜ

New York Times gazetesi, Ukrayna'nın ilerleyişi karşısında apar topar referandum kararı alan ve seferberlik ilan eden Rus lider Putin'in, ordu komutanlarının dile getirdiği Herson'dan geri çekilme talebini reddettiğini aktarıyor. Putin'in Ukrayna'nın güneyinde yer alan Herson bölgesinden askerlerin ayrılmasını kabul etmediğini kaydeden New York Times'a göre, Rus lider çekilmeyi Harkov'dan sonra bir başka 'utanç verici' yenilgi olarak gördü.

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım Yarımadası'nın hemen kuzeyinde yer alan Herson, Rus işgalcilerin ele geçirdiği ilk büyük kent olma özelliğini taşıyor ve halen Moskova'nın kontrolündeki tek bölgesel başkent.

Ağustos ayı sonlarında 'karşı saldırı' başlattığını duyuran Ukrayna ordusunun hedefinde, Herson şehri vardı. Ukrayna birlikleri, haftalarca Kırım Yarımadası ve Herson arasındaki bağlantıyı koparmayı denedi.

Herson'un kıyısında kurulduğu Dinyeper Nehri üstündeki köprüleri uzun menzilli füzelerle vuran Ukraynalılar, Antonovsky Köprüsü'nü Eylül ayında devre dışı bırakmayı başardı. Herson'daki Rus işgalcilerin tüm silah ve diğer ihtiyaçları Kırım üstünden sağlanıyor. Dinyeper Nehri üstündeki köprüler, Ruslar için hayati önemdeydi.

Haberin Devamı

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

SAVUNMA BAKAN YARDIMCISI GENERAL KOVULDU

Rus ordusunda istihkamdan sorumlu generali, Savunma Bakan Yardımcısı Dmitry Bulgakov, bugün kovuldu. Savaşın başından beri büyük lojistik krizler yaşayan Rus ordusunda, Bulgakov'un yerine bir başka general Mikhail Mizintsev atandı.

Referandum düzenlenen bir başka güney bölgesi Zaporijya'da ise, Rus ordusunun Dinyeper Nehri kenarındaki bir altyapı tesisine Cumartesi günü saldırı düzenlediği bildiriliyor. Zaporijya'ya ateşlenen Rus füzelerinden biri bir apartmanı vurdu, bir kişi hayatını kaybetti, yedi kişi yaralandı.

Kremlin, Türkiye ve Batılı ülkeler tarafından tanınmayan referandumlarla işgal altında tuttuğu Ukrayna topraklarını kendisine bağlamayı hedefliyor. Sonucu baştan belli referandumlar, Putin'in televizyonda öfkeli bir tonla dile getirdiği nükleer silah kullanma seçeneğinin önünü açabilir. Çünkü, Moskova'ya göre 'toprakları'nı hedef alan saldırıya nükleer yanıt verilebilir.

Haberin Devamı

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

RUSYA'NIN KOMŞUSU SAVAŞA HAZIRLANIYOR

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgali, Rusya'nın en batısında yer alan eski Sovyetler Birliği cumhuriyetleri ve Kuzey Avrupa ülkelerini alarma geçirdi. On yıllardır tarafsızlığıyla bilinen Finlandiya ve İsveç NATO'ya üyelik başvurusu yaparken, eski Sovyetler Birliği toprağı Letonya'da savaşa hazırlık yapılıyor.

Uluslararası haber ajansı AFP, Letonya'da eğitim gören yedek askerlerin fotoğraflarını dünyaya servis etti. Yedek askerlerden biri, ülkedeki modaevlerinden birinin başındaki Dita Danosa. 49 yaşındaki Danosa, Ukrayna'daki savaş patlak verdiğinde yalnızca televizyon izleyemeyeceğini fark ettiğini söylüyor. Yedek askerlik başvurusu yapan modacı, şık kıyafetlerini ordu üniformalarıyla değiştirmekte tereddüt yaşamadı.

AFP, Letonya'nın da aralarında bulunduğu Baltık ülkelerinin Ukrayna'dan sonraki işgal adresi olmaktan korktuklarını belirtiyor.

Putin reddetti Savaşın kaderinin değiştiği an

Rus korkusu, geride kalan yedi ayda Letonya'daki yedek askerlerin sayısının dört kat artmasına yol açtı. 6 bin profesyonel askeri bulunan 1,8 milyon nüfuslu Letonya'da, Ulusal Muhafızlar'da ise 9 bin 600 gönüllü var. Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle, yılda ortalama 1000 başvuru alan Ulusal Muhafızlara yalnızca yedi ayda 4 bin kişi başvurdu. Başvuran her beş gönüllüden biri ise kadın.

Sovyetler Birliği döneminde Skrunda-1 radar merkezine ev sahipliği yapan sembolik Mezaine askeri üssünde, şimdi şehir gerillaları eğitiliyor. 21 günlük temel askeri eğitimi tamamlayanlar, yedek asker statüsü kazanıyor.

Temel eğitimden sonra isteyenler tank savaşı, tıbbi yardım veya keskin nişancılık gibi eğitimler alabiliyor.

Ukrayna'da 24 Şubat'ta başlayan Rus işgali, bugün itibarıyla yedinci ayını resmen doldurdu. Rus işgalciler, halihazırda Ukrayna topraklarının yüzde 15'ini elinde tutuyor.