13.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin’e karşı pozisyon almak için yeni adımları konuşmak üzere ABD ile Japonya dışişleri ve savunma bakanları, Washington’daki Güvenlik İstişare Komitesi Toplantısı’nda bir araya geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, tartışmalı Senkaku Adaları dahil Japonya’ya yönelik her türlü saldırıya, nükleer silah dahil tüm askeri güçleriyle karşılık vereceklerini söyledi. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa ise Çin’in attığı adımlardan duydukları rahatsızlığı dile getirerek, Pekin’in kendi menfaatlerine hizmet edecek bir uluslararası düzen kurma çabasının kendilerini derinden endişelendirdiğini kaydetti. Bu görüşme öncesi yapılan açıklamada, ABD’nin Japonya’nın Okinawa adasına ileri teknolojiyle donatılmış bir deniz piyadeleri alayı konuşlandıracağı, bununla birlikte Japonya’nın uzaydaki araçlarına herhangi bir saldırı durumunda iki ülke arasındaki anlaşmanın 5. maddesi gereği bu ülkeyi savunacağını taahhüt edeceği duyurulmuştu. Ayrıca iki ülkenin ordularının 2027 yılından itibaren ortak askeri tatbikatlar düzenleyeceği ıssız bir adanın inşasına da başlanacağı açıklandı.
Avrupa’da ortaklık
Japonya Başbakanı Fumio Kişida ise, ABD’ye geçmeden önce Avrupa’da önemli savunma anlaşmaları imzaladı. İtalya’ya giderek mevkidaşı Giorgia Meloni ile görüşmesinde ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltme konusunda mutabık kalan Kişida, İngiltere’ye geçerek Başbakan Rishi Sunak ile görüştü. İki lider, ülkelerin birbirlerinin topraklarında askeri güç konuşlandırmasına izin verecek bir savunma anlaşması imzaladı. İki ülkenin geçen ay aldığı ortak savaş uçağı geliştirme kararının ardından gelen görüşmede, ikili, anlaşmanın “İngiltere ile Japonya arasında 100 yıldan uzun süredir yapılan en önemli savunma anlaşması” olduğunu vurguladı.
Görüşmelerin Çin’in bölgedeki rakipleri Japonya ve Güney Kore ile gerilim yaşadığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Bu ülkelerin aldığı vize tedbirleri sonrası, Çin de, Güney Kore ve Japonya’dan da gelecek yolculara vize verilmesinin askıya alınacağını duyurmuştu. Tayvan’a yönelik olası bir Çin işgali tehlikesi sebebiyle diken üstünde olan Pasifik bölgesinde yaşanan bu gelişmeler, safların sıklaştığı şeklinde yorumlanıyor. Japonya geçen yıl savunma harcamalarını ciddi oranda artıracağını duyurmuştu.