DünyaÖnce Rusya şimdi de Macaristan... Başbakanın taktığı atkı Ukrayna ile kriz yarattı!

Önce Rusya şimdi de Macaristan... Başbakanın taktığı atkı Ukrayna ile kriz yarattı!

23.11.2022 - 09:44 | Son Güncellenme:

Putin'in emriyle Ukrayna'yı işgale girişen Rus birlikleri, 10 aydır ülkeyi işgal etmeye devam ederken, Kiev toprak bütünlüğünü korumak için amansız bir savaş veriyor. Macaristan Başbakanı Orban'ın şoke edici paylaşımı üzerine harekete Ukraynalı yetkililer harekete geçti.

Önce Rusya şimdi de Macaristan... Başbakanın taktığı atkı Ukrayna ile kriz yarattı

Vladimir Putin liderliğindeki Rusya'nın, Ukrayna'yı işgali 24 Şubat'tan bu yana devam ediyor. Hal böyle olunca dünyanın gözü kulağı Ukrayna'dan gelen haberlerde.

Haberin Devamı

İKİ ÜLKE ARASINDA KRİZ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da, geçtiğimiz aylarda Rusya-Ukrayna Savaşı'yla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan liderlerden biir olmuştu. Orban, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın uzayacağını çünkü ABD ve Avrupa Birliği'nin Ukrayna'yı silah ve maddi olarak desteklediğini, Rusya'nın ise rezervlerinin sınırsız olduğunu söylemişti. Macaristan'ın duruşunun Batı'ya göre farklılık gösterdiğinin altını çizen Orban, "Batı savaştan, Macaristan ise barıştan yana. Biz, savaşı sürdürmek ve derinleştirmek yerine acil bir ateşkes ve barış görüşmeleri talep ediyoruz" demişti. Ancak Orban'ın eylemleri, sözleriyle çelişki gösterince iki ülke arasında kriz çıktı.

TAKTIĞI ATKI TEPKİ ÇEKTİ

Rusya'nın 10 aydır süren işgali ile mücadele eden Ukrayna, toprak bütünlüğünü korumaya çalışırken karşısına, şimdi de "Macaristan" engeli çıktı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bir futbol maçında taktığı aktı ile kriz yarattı.

Önce Rusya şimdi de Macaristan... Başbakanın taktığı atkı Ukrayna ile kriz yarattı

Haberin Devamı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Macaristan Büyükelçisini, Başbakan Viktor Orban'ın bir futbol maçına Ukrayna topraklarının bir kısmını Macaristan'ın bir parçası olarak tasvir eden bir atkıyla gitmesini protesto etmek için çağıracağını söyledi.

SKANDAL HARİTA

Ukrayna medyası, Orban'ın Macar bir futbolcuyla görüştüğü görüntüleri yayınladı. Ukrainska Pravda'nın yayınladığı görüntülerde, komşu Avusturya, Slovakya, Romanya, Hırvatistan, Sırbistan ve Ukrayna'nın bir parçası olan toprakları da içeren bir "Büyük Macaristan" haritası gösteriliyor.

Önce Rusya şimdi de Macaristan... Başbakanın taktığı atkı Ukrayna ile kriz yarattı

"KABUL EDİLEMEZ"

Ukrayna Bakanlık Sözcüsü Oleg Nikolenko, Facebook'ta "Macaristan'da revizyonist fikirlerin teşvik edilmesi Ukrayna-Macaristan ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmuyor ve Avrupa politikasının ilkelerine uymuyor" dedi. Nikolenko, Ukrayna'nın bir özür beklediğini ve Ukrayna topraklarındaki herhangi bir Macar iddiasının çürütülmesini istediğini söyledi. Sözcü Nikolenko, Macaristan büyükelçisinin 'Viktor Orban'ın eyleminin kabul edilemezliği konusunda bilgilendirileceğini' de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İki ülke, Ukrayna'nın 2017'de okullarda azınlık dillerinin kullanımını kısıtlayan bir yasayı geçirmesinin ardından, Macaristan'ın Ukrayna'da yaşayan etnik Macarların ana dillerini özellikle eğitimde kullanma haklarına yönelik engeller olduğunu ifade etmesi konusunda son yıllarda defalarca çatıştı.

Avusturya-Macaristan merkezli Hapsburg İmparatorluğu, 1795'te Polonya'nın Üçüncü Bölünmesi sırasında şu anda Ukrayna toprakları olan bölgeyi Batı Galiçya olarak adlandırdı. Lviv eyalet başkentiydi.

Önce Rusya şimdi de Macaristan... Başbakanın taktığı atkı Ukrayna ile kriz yarattı

Avusturya Uluslararası İlişkiler Bakanlığından bir sözcü Politico'ya yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Viyana Dışişleri Bakanlığı'ndaki tarihi haritalara hızlı bir bakış, Translithania'nın (Macaristan Krallığı) yaklaşık 100 yıl önce sona erdiğini gösteren ilk şüpheleri doğruladı. Macar komşularımızı bu gelişmeden ilk fırsatta haberdar edeceğiz.

"KOMŞULARIMIZI SONSUZA DEK RAHATSIZ EDİYOR"

2020'de Orban, I. Dünya Savaşı'nın bitiminden önce eski Macar krallığının daha geniş sınırlarını gösteren, milliyetçi tabirle 'büyük Macaristan'ın haritasını yayınladığında büyük tepki çekti. Büyük Macaristan haritası, modern Sırbistan, Romanya ve Slovakya'nın büyük bölümlerinin yanı sıra Hırvatistan'ın kuzey yarısını da içeriyordu.

Önce Rusya şimdi de Macaristan... Başbakanın taktığı atkı Ukrayna ile kriz yarattı

Buna cevaben, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç okul mezunlarını Hırvatistan'ı şimdi olduğundan daha büyük gösteren eski haritaları yayınlamamaya çağırdı:

Dolaplarımızda, arşivlerimizde, vatanımızı bugün olduğundan çok daha büyük gösteren sayısız tarihi harita ve harita var... Bunları paylaşıp profilinize koymayın. Bunlar çağdaş veya ulaşılabilir değil ve daha da önemlisi, komşularımızı sonsuza dek rahatsız ediyorlar.