22.06.2023 - 14:47 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Pazar gününden beri haber alınamayan Titan denizaltısında artık sona gelindi. Saat 14: 08 itibariyle denizaltının oksijen stokları tükendi. Titan'da mahsur kalanlar arasında İngiliz milyarder Hamish Harding, OceanGate CEO'su Stockton Rush, Fransız donanması kıdemlilerinden PH Nargeolet ve Pakistanlı iş adamı Shahzada Dawood ve henüz 19 yaşındaki oğlu Süleyman yer alıyor.
Denizaltındaki cesur maceracıları bulmak için yapılan umutsuz aramalar ise hala devam ediyor. Son olarak Fransız yapımı Victor 6000 suya bırakıldı. Yetkililer söz konusu cihazın okyanus tabanına indiğini ve arama çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Arama kurtarma ekipleri ve Titan'da bulunan beş kişinin yakınları Kanadalı arama ekiplerinin Çarşamba günü denizin altından gelen bazı seslerin kaydedildiği haberi ile umutlandı. Sahil Güvenlik uzaktan kumandalı denizaltı arama araçlarını seslerin geldiği yere yönlendirildiğini açıkladı. Ancak yetkililer seslerin Titan'dan gelmemiş olabileceğini de belirttiler.
Sahil Güvenlik kaptanı Jamie Frederick, "Bir arama kurtarma çalışmasının ortasındaysanız, her zaman umut vardır" dedi ve ekledi, "Ancak seslere istinaden, ne olduklarını bilmiyoruz." Frederick sonar şamandıra verilerinin "sonuçsuz" olduğunu da kaydetti.
Fransız kurtarma gemisi Atalante robotik dalış aracı ile Çarşamba günü ABD Donanması'nın talebi üzerine bölgeye geldi. Fransız ekip Titan'ı deniz dibinde sıkışması halinde kurtarabileceğini ancak bunu tek başına kaldıramaya güçlerinin yetmeyeceğini bildirdi.
İngiliz Magellan şirketi de bugün bölgeye uzaktan kumandalı bir aracını gönderecek. Ancak aracın bölgeye ulaşması 48 saat alacak ve bu sürede denizaltındaki oksijen bitecek.
Sualtı hekimi Dr. Ken Ledez, denizaltındakilerin havasız kalmasının artık tek problem olmadığını, araçtaki oksijen ve karbondioksit seviyelerinin kontrolünde ana rol oynayan elektrik gücünün de tükenebileceğine dikkat çekiyor.
Ledez, karbondioksit seviyesinin artmasının yatıştırıcı etkisi olduğu ve anestetik gaz gibi uykuya sebep olacağını belirtiyor. Bedenin hareket edemeyecek kadar soğuması, yani hipotermi de diğer bir risk.
Derin deniz kaşifi Dr. David Gallo, Titan'dakilerin kurtarılmasının artık mucize olduğunu ancak yine de iyimserliğini koruduğunu belirtiyor.
ABD Sahil Güvenliği, Titanik batığının etrafında yaklaşık 36 bin kilometrekarelik bir arama bölgesi şablonu çıkardı. Ancak İngiliz araştırmacı Rob Larter, bu iki boyutlu şablonların çok da yardımcı olmadığını söylüyor. Larter, su üstündeki gemilerin su altını bulmasının imkansız olduğunu, bu nedenle derine ulaşabilecek uzaktan kumandalı araçların kullanıldığını belirtiyor.