DünyaÖlüm odasında gazla boğuldu! ABD tarihinde ikinci vaka: Zalimce, acı verici

Ölüm odasında gazla boğuldu! ABD tarihinde ikinci vaka: Zalimce, acı verici

27.09.2024 - 11:45 | Son Güncellenme:

Üç kişiyi öldürmekten suçlu bulunan katil, tartışmalı ölümcül gazla idam edildi. 'Zalimce, acı verici ve işkence' olarak tanımlanan metot ülke tarihinin ikinci vakası olarak kayıtlara geçti.

Ölüm odasında gazla boğuldu ABD tarihinde ikinci vaka: Zalimce, acı verici

ABD'nin Alabama eyaleti, Perşembe günü, üç kişiyi öldürmekten suçlu bulunan bir adamı nitrojen gazı kullanarak idam etti. Bu, ülkede insancıl olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açan yöntemin ikinci kullanılışı olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

SEDYEYE BAĞLANDI, MASKE TAKILDI

Ölüm odasında gazla boğuldu ABD tarihinde ikinci vaka: Zalimce, acı verici

Alan Eugene Miller adındaki adamın, yerel saatle 18.38'de güney Alabama'daki bir hapishanede öldüğü açıklandı. 59 yaşındaki Miller, sedyeye bağlandı ve yüzüne takılan maske aracılığıyla nitrojen gazı verilerek idam edildi. Yaklaşık iki dakika boyunca sedyede titredi ve sarsıldı. Bunu altı dakika boyunca nefes alıp vermede çektiği zorluk takip etti.

Miller, 1999 yılında üç kişiyi öldürmekten suçlu bulundu. Kurbanların isimleri; Lee Holdbrooks, Christopher Scott Yancy ve Terry Jarvis olarak aktarıldı. Eyalet yetkilileri 2022 yılında onu ölümcül enjeksiyonla idam etmeye çalışsa da damar yolu açılamadığı gerekçesiyle bu infaz gerçekleştirilemedi.

SON SÖZLERİNİ SÖYLEDİ

Miller'ın son sözleri şöyle oldu: 

"Burada olmamı gerektirecek hiçbir şey yapmadım."

'HAKKIMDA SÖYLENTİLER YAYIYORDUN'

Ölüm odasında gazla boğuldu ABD tarihinde ikinci vaka: Zalimce, acı verici

Miller, 5 Ağustos 1999'da üç kişinin ölümüne ve Pelham halkını şoka uğratan silahlı saldırı sebebiyle ağırlaştırılmış cinayetten hüküm giydi. Polis, Miller'ın o sabah erken saatlerde Ferguson Enterprises adlı firmaya girdiğini ve iki iş arkadaşını vurduğunu söylüyor. 

Haberin Devamı

Daha sonra önceden çalıştığı Post Airgas'a sekiz kilometre kadar araba sürdü ve 39 yaşındaki Jarvis'i hedef aldı. Duruşma ifadeleri, Miller'ın 'paranoyak' olduğunu ve iş arkadaşlarının kendisi hakkında 'dedikodu yaptığına' inandığını gösteriyor.

Bir tanık, Miller'ın ateş açmadan önce "Benim hakkımda söylentiler yayıyordun" dediğini anlattı. Üç kurban da birden fazla kez vuruldu. Miller, başlangıçta akıl hastalığı sebebiyle suçsuz olduğunu ileri sürdü fakat daha sonra bu iddiasını geri çekti.

10'A 2 OYLA ÖLÜM CEZASI

Ölüm odasında gazla boğuldu ABD tarihinde ikinci vaka: Zalimce, acı verici

Mahkeme belgelerine göre, savunma tarafından görevlendirilen bir psikiyatrist, Miller'ın akıl hastası olduğunu teyit etti ancak durumunun akıl hastalığı savunması için kullanılacak kadar ciddi olmadığını tespit etti. Jüri üyeleri, 20 dakikalık görüşmenin ardından Miller'ın suçlu olduğuna hükmetti ve 10'a iki oyla ölüm cezası almasını istedi. Başlangıçta nitrojen gazı protokolüne itiraz etti ancak eyaletle açıklanmayan bir anlaşmaya vardıktan sonra davasını geri çekti.

Alabama Valisi Kay Ivey infaz hakkında yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Bu gece, üç kurban için nihayet adalet, mahkumun seçtiği idam yöntemiyle sağlandı. Yaptığı şeyler delilik değil, saf kötülüktü. Üç aile, onun iğrenç suçları yüzünden sonsuza dek değişti ve geçen tüm yıllardan sonra teselli bulabilmeleri için dua ediyorum."

ÜLKE TARİHİNDE İKİNCİ

Ölüm odasında gazla boğuldu ABD tarihinde ikinci vaka: Zalimce, acı verici

Miller, bir hafta içinde idam edilmesi planlanan beş mahkumdan birisiydi. Bu, ABD'de ölüm cezasının yıllardır uygulanan düşüş eğilimine meydan okuyan alışılmadık derecede yüksek bir sayı olarak kaydediliyor.

Haberin Devamı

Nitrojen gazıyla idam, Alabama'nın ilk kez Ocak ayında Kenneth Smith adındaki mahkumu idam ederken uyguladığı yeni metoda başvurulduğu ikinci infaz. Smith'in sedyeye bağlıyken iki dakikadan fazla nöbet benzeri spazmlarla titremesi ve ardından nefes almak için dakikalarca çırpınması anayasaya aykırı bir acı çekip çekmediği konusunda tartışmalara yol açtı.

'ZALİMCE, ACI VERİCİ VE İŞKENCE'

Bu idam yönteminde, mahkumun, vücudundaki tüm oksijen tükenene kadar nitrojen gazı soluması sağlanıyor. Uzmanlar söz konusu yöntemi 'zalimce, acı verici ve işkence' olarak nitelendirirken, Birleşmiş Milletler de bu infaz biçimini 'devlet tarafından onaylanmış işkenceden başka bir şey değil' diyerek tanımlıyor.

Alabama, ABD'de ölüm cezası için bu yöntemi kullanan tek eyalet. Louisiana, Oklahoma ve Mississippi eyaletlerinde de nitrojen gazıyla idam yöntemine izin verildi ancak henüz infazlarda kullanılmadı.