05.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rus ordusu Ukrayna'ya yönelik işgal harekatına devam ederken, önceki gece bütün Avrupa'yı korkutan gelişmeler yaşandı. Ukrayna'da bulunan ve Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan “Zaporijya” tesisi, Rusların hedefi oldu. Rusya'nın saldırıları sonrası santralde yangın çıktı.
Olay, tüm Avrupa'da gerginliğe neden olurken, nükleer facia endişesi yaşandı. Santralin bulunduğu Enerhodar kenti ve çevresinde büyük çatışmalar çıkarken, Ukrayna nükleer santrallerinin yönetimini yapan devlet kurumu Energoatom, dün sabah, Zaporijya Nükleer Santralinin idari binası ve istasyondaki kontrol noktalarının Rusya ordusuna geçtiğini duyurdu. Santral personelinin, nükleer tesislerin istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak amacıyla güç üniteleri üzerinde çalışmaya devam ettiği ifade edildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın santrali bombalaması sonucu çıkan yangında çok sayıda kişinin öldüğünü veya yaralandığını söyledi.
SIZINTI YOK
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki yangından reaktörlerin etkilenmediğini ve radyoaktif sızıntı olmadığını açıkladı. Grossi, Ukraynalıların hala Zaporijya'daki reaktör kontrol odasını işlettiğini ama sitenin kontrolünün Ruslarda olduğunu söyledi.
Bununla birlikte Ukrayna Dışişleri, santraldeki güç ünitelerinin içindeki nükleer yakıtın soğutulması işlemi bozulursa, geniş çaplı radyoaktif hasar olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Açıklamada, "Rusya, nükleer enerji sahasına bilinçli olarak silahlı saldırı gerçekleştirdi ve bu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı içindeki tüm uluslararası anlaşmaları ihlal eden bir eylemdir" denildi. Rusya Savunma Bakanlığı ise, santral saldırısından Ukraynalı sabotajcıları sorumlu tutarken, bölgenin 28 Şubat'tan beri Rus kontrolü altında olduğunu savundu.
‘RUSLAR ÇERNOBİL’İ UNUTTU’
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, Rusya’nın santrale gerçekleştirdiği saldırıya sert tepki gösterirken, Moskova'yı "nükleer terör"le suçladı. Zelenskiy, "Ukrayna halkı, biz Ukrayna’nın ve Avrupa’nın tarihini bitirebilecek bir gece atlattık. Rus orduları Avrupa’daki en büyük nükleer santrale saldırdı. Rus ordusuna ait tanklar istasyonu vurdu. Bir tanesi 6 Çernobil’e denktir. Ruslar nereyi vurduklarını biliyorlardı" dedi. Çernobil faciasını hatırlatan Zelenskiy, "Ruslar Çernobil trajedisini unuttu. Rus halkı, size seslenmek istiyorum. Bu nasıl mümkün olabilir? Bizler beraber 1986’da Çernobil faciasının sonuçlarıyla mücadele ettik" ifadelerini kullandı. Rusların ele geçirdiği Herson’da provokasyon hazırlığında olduğunu da öne süren Zelenskiy, “Rusya lehine miting düzenleyecekler. Bundan dolayı şehre yabancıları getirdiler ve yerli hainleri arıyorlar” dedi.
Dünya liderleri de, nükleer santrale saldırı nedeniyle Rusya’yı sert biçimde kınadı.
Avrupa'nın en büyük nükleer santrali “Zaporijya”, Rus tanklarının hedefi oldu. Santralde yangın çıktı.
‘ÇEÇENİSTAN’DAKİ AYNI TAKTİK’
Rusya’nın, Ukrayna’yı ikiye bölerek ve kuzeyi, savaşa devam etmesi için gereken elektrik gibi kaynaklardan yoksun bırakarak ülkeyi ele geçirmeyi planladığını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2000 yılında kazandığı Çeçen savaşındaki aynı taktiği Ukrayna’da uyguladığı öne sürüldü. Analistlere göre, Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz’e olan hayati bağlantılarını tamamen kesmeyi hedefliyor. Bu amaçla, Odessa ve Mariupol liman kentlerinin yanı sıra ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık dörtte birini oluşturan Enerhodar’da da saldırılarını yoğunlaştırıp, liman kenti Herson’u da ele geçirdi. Johns Hopkins Üniversitesi’nden profesör Eliot Cohen, Harkov’un son fotoğraflarının, 2. Çeçen savaşının ardından yok olan Grozni’nin bombardımana tutulduğu ilk zamanları andırdığını söyledi.
ZELENSKİY’NİN DİZİSİ DE ‘PATLADI!’
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin siyasi kariyerine başlamadan önce rol aldığı "Halkın Hizmetkarı" adlı televizyon dizisinin, liderin, Rusya’ya karşı verilen savaşta gösterdiği direniş sonrası ilgi odağı haline gelmesiyle tekrar yayınlanacağı açıklandı. İlk kez 2015'te yayınlanan dizide Zelenskiy, öğretmenlik yaparken tesadüfen devlet başkanı olan Goloborodko’yu canlandırmıştı. Euronews’un haberine göre, Ukrayna’da çok beğenilince filmi de çekilen "Halkın Hizmetkarı", 2019’da devlet başkanı seçilerek dizideki rolünü gerçeğe dönüştüren Zelenskiy’nin şimdilerde “savaş kahramanı” olarak görülmesiyle tekrar gündeme geldi. Dağıtım şirketi Eccho Rights, son gelişmelerin ardından dizinin yeniden ilginç bir hale geldiğini ve son günlerde satışların önemli ölçüde arttığını söyledi. Dizinin İngiltere, Bulgaristan, Moldova, Estonya, Fransa ve Orta Doğu’daki pek çok ülkede de yayınlanacağı belirtildi.
3 KEZ SUİKASTTAN KURTULDU!
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bir haftada 3 kez suikasttan kurtulduğu öne sürüldü. The Times’ın aktardığına göre Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Bakanı, saldırılardan Rusya istihbarat kurumlarındaki savaş karşıtı isimlerin kendilerine verdikleri bilgiler sayesinde haberdar olduklarını söyledi. İki suikast planının arkasında Kremlin’le bağlantıları olduğunu bilinen paralı asker grubu Wagner olduğu ifade ediliyor.
KORKUTAN LABORATUVAR
ABD’nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield’ın, Rusya’nın nükleer caydırıcı güçlerine “yüksek alarm” emri verilmesinin ardından, bu ülkenin “biyolojik silahlarını da kullanabileceğini” söylemesi, Sovyetler Birliği’nin gizli laboratuvarı “Vektör”ü gündeme getirdi. ABD, Putin’in Ukrayna hükümetini devirmek için bu tesiste üretilen biyolojik silahları kullanabileceğini öne sürerken, Rusya, tesisin “artık” sadece aşı araştırmaları için kullanıldığını savunuyor. Geçen yıl ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir raporunda, Moskova’nın “biyolojik silah programını sürdürdüğü” iddia edilmişti. Sibirya’daki Novosibirsk Oblastı’nda bulunan Vektör Laboratuvarı, çiçek hastalığı, şarbon, Ebola, HIV ve Marburg gibi ölümcül virüsleri barındırıyor. Gizemli laboratuvarın yöneticisi Profesör Ilya Drozdov da 2017’de gizemli bir şekilde kaybolmuş ve o zamandan beri görülmemişti.
SİVİLLER HEDEFTE!
Rusya’nın, Ukrayna kentlerine yönelik Rus bombardımanı aralıksız sürerken, bombardımanlardan en çok Ukraynalı siviller etkileniyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana 19’u çocuk 331 sivilin hayatını kaybettiğini, 675’inin de yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin patlayıcı silahlarla düzenlenen saldırılara maruz kaldığını belirten konsey, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini düşünüyor. Nitekim sadece Çernihiv’de düzenlenen Rus hava saldırılarında şu ana kadar 47 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
MİSKET BOMBASI KULLANILDI
Rusya’nın işgal sırasında kullandığı silahlar da büyük tartışma yaratıyor. Daha önce vakum bombası kullanmakla da suçlanan ve bu yönde delillerin bulunduğu Rusya, şimdi de misket bombası kullanmakla suçlanıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, misket bombası kullanıldığına dair kanıt olduğunu söyledi. Özellikle Harkov’dan gelen görüntüler, Rusların ağır silah kullandığını da gözler önüne seriyor.
‘İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRİN’
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise tüm tepkilere rağmen geri adım atmıyor. Putin, devlet kanalı “Rossiya 24”teki açıklamasında, ülkesinin Ukrayna’daki faaliyetlerine karşı çıkanlara “Gerginliği artırmayın” çağrısı yaptı ve daha fazla yaptırım uygulamamalarını söyledi.
Putin, Rusya’nın kararlarının “Rusya Federasyonu’na karşı yapılmış düşmanca eylemlere cevaben” verildiğini belirtirken, dünyaya çağrıda bulunarak, “Rusya ile ilişkilerinizi normalleştirin” ifadelerini kullandı.