DünyaNew York Times: Apo'nun yakalanmasında ABD kilit rol oynadı

New York Times: Apo'nun yakalanmasında ABD kilit rol oynadı

21.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sema EMİROĞLU

New York Times: Aponun yakalanmasında ABD kilit rol oynadı



ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, Amerikan yetkililerine dayanarak, Washington'un, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanması için tam dört aydır Türkiye'ye yardım ettiğini yazdı. Gazete, ABD'nin, Apo'nun Kenya'daki Yunan Büyükelçiliği'nde saklandığını belirleyerek, Ankara'ya haber verdiğini ve yakalamanın, Kenya'nın işbirliği sayesinde gerçekleştiğini de kaydetti.
The New York Times, Öcalan'ın yakalanışının perde arkasını, ismini vermediği Amerikan yetkililerinin ağzından, aşama aşama aktardı. Gazetenin istihbarat örgütleri konusunda uzman olan ve CIA hakkında kitapları bulunan Washington muhabiri Tim Weiner'in imzasıyla yayınlanan yazıda, Öcalan'ın yakalanmasında ABD'nin kilit rol oynadığı vurgulandı.
Gazetede, ABD yetkililerine dayanılarak, istihbarat toplama ile desteklenen Amerikan diplomatik baskısının, Öcalan'ın Suriye'den kaçırılmasından, ona kucak açmayı reddetmesi için kapısını çaldığı ülkelerin tek tek ikna edilmesine ve çaresizleşen şekilde sığınak aramaya zorlanmasına önayak olduğu kaydedildi.
Bir yönetim yetkilisinin, "Biz hükümet olarak nerede olduğunu, nereye gittiğini ve onu adalet önüne nasıl getirebileceğimizi tarttık" dediğini aktaran gazete, Öcalan'ın 2 Şubat'ta geldiği Kenya'nin başkenti Nairobi'deki Yunanistan Büyükelçiliği'nin ise, saklanmak için 'zayıf' bir seçim olduğuna dikkat çekti. Amerikan yetkililerine göre, operasyondaki kilit aşamalar, şöyle gerçekleşti:
* 100'den fazla Amerikan istihbarat ve polis görevlisi, Kenya güvenlik yetkilileri birlikte, geçen Ağustos ayında Nairobi'deki Amerikan Büyükelçiliği'ne düzenlenen bombalamayı soruşturuyor. Bu ekip, Öcalan'ın ülkeye girişini haber alarak, attığı her adımı takip etmeye başladı. Siyasi kişilere cep telefonuyla yaptığı konuşmalar dinlendi.

* ABD, Öcalan'ın Rusya, Avrupa ve Afrika'da sığınak arama çabaları sırasında da devreye girdi. Amerikan diplomatları ve istihbarat kaynakları, Öcalan'ın kaçış yollarını kesti. "Onu alırsanız, ne yapacaksınız" diyerek, Avrupalı ve Rus meslektaşlarını uyardı.
* Suriye'nin, Öcalan'ı bir uçağa koyarak Moskova'ya göndermesi esnasında İsrail istihbarati, Öcalan'ın Şam'dan ayrılışını izledi ancak ABD yetkililerine göre İsrail'in Öcalan olayındaki rolü, onun Nairobi'de kıstırılmasını içermedi.
* Öcalan, Avrupa'da bir ay siyasi bir üs bulmaya çalıştıktan sonra, 2 Kasım'da Moskova'dan Roma'ya uçtu ve kendisini, Almanya'nın tutuklama emri ile beklemekte olan İtalyan ellerine düştü. Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi, "İtalya, Almanya ve Türkiye ile birlikte çalışarak, Öcalan'ı adalet önüne çıkaracak yaratıcı bir yol bulmak için çok zaman harcadık" dedi.
* Öcalan, 16 Ocak'ta gizlice İtalya'dan ayrılarak St. Petersburg'a uçtuktan sonra rotasını yeniden bir Avrupa ülkesine çevirmek istedi. Bu isteğini 30 Ocak'ta Atina'ya uçarak gerçekleştirdi. Kürt davasına sempati duyan emekli subay Andonis Naksakis tarafından temin edilen özel uçağa bindi.
* Iki gün sonra, 1 Şubat'ta ellerinde bir kaçağın bulunmasından rahatsızlık duyan Yunan yetkilileri, Öcalan'ın Hollanda'ya uçmayı denemesini söyledi. Apo, Uluslararası Adalet Mahkemesi'nden medet umuyordu. Ancak Hollanda makamları uçağın inişini engelledi ve Öcalan Yunanistan'a döndü. Ertesi gün, bir Yunan yetkilisi ve dört yardımcısıyla, Nairobi'ye uçtu.
* Nairobi'deki Amerikan ve Kenya istihbarat ekipleri, Öcalan'ın Kenya'da olduğunu tesbit edip bunu Türkiye'ye bildirdiler. Yunan Büyükelçiliği'ndeki iki gergin haftadan sonra Öcalan'ın, Hollanda'nın Amsterdam kentine uçabileceği söylendi. Öcalan, bir Kenya güvenlik görevlisinin kullandığı cipe bindi.
* Tercümanı Nucan Derya, Reuters'e yaptığı açıklamada, Öcalan'ın arabada yalnız kalınca kaygılı göründüğünü söyledi.
* Kenyalı şoför, Öcalan'ı Türk komando ekibine teslim etti.