15.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Edinburgh’daki Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’nde atmosfer fizikçisi olan Dr. Nicholas Cowan öncülüğündeki yapılan araştırmaya göre, insan nefesinde bulunan ve atmosfere karışan hava da küresel ısınmaya katkı sunuyor. Dr. Cowan ve ekibi “Solunan insan nefesi, her ikisi de küresel ısınmaya katkıda bulunan küçük, yüksek konsantrasyonlarda metan (CH4) ve nitro oksit (N2O) içerebilir” diyor. Metan’ın daha çok inek gibi besi hayvanlarından yayıldığı bilinmekte ve sera gazına yönelik yoğun etkisinden bahsedilmekte.
30 yaş üstü...
İngiltere’de 104 yetişkin üzerinde yapılan araştırmada deneklerden nefeslerini 5 dakika tuttuktan sonra plastik torbalara vermeleri istenmiş. Bu kişilerin tamamının nefesinde nitro oksit görülürken, sadece yüzde 31’inde metana rastlanmış. Ancak bu kişilerin zaten gaz çıkararak metan açığa çıkarttıkları söyleniyor. Bununla birlikte nefesinde metan görülen deneklerin çoğunun 30 yaş üstü ve kadın olduğuna dikkat çekilirken, buna henüz bir açıklama getirilememiş.
Metan gazı, vücutta metanojen denen mikro organizmalarca üretiliyor, kana karışıyor ve nefesle dışarı atılabileceği akciğerlere taşınıyor. Barsak ve ağız boşluğundaki bakterilerse, yiyecek ve sudaki nitratları, insan nefesiyle de dışarı çıkar.