Dünya NATO’ya olumlu bakışımız yükselişte

NATO’ya olumlu bakışımız yükselişte

04.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye’de NATO’ya yönelik olumlu bakış 2019’dan beri ciddi oranda yükselirken, Türk halkının yüzde 61’i ülkenin güvenliği için İttifak’ın önemli olduğu görüşünde.

NATO’ya olumlu bakışımız yükselişte

ABD’nin başkenti Washington D.C.’de 9-11 Temmuz’daki düzenlenecek ve İttifak’ın geleceği açısından büyük önem taşıyan zirve öncesi, üye ülkelerde yapılan kamuoyu yoklamaları dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Pew Araştırma Merkezi’nin, Washington Zirvesi öncesi açıkladığı anket, Türkiye ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Saygın araştırma kuruluşunun elde ettiği sonuçlarda, Türkiye’de NATO’ya yönelik olumlu bakışın arttığı gözlemleniyor. 2019’daki araştırmada NATO’ya olumsuz bakışın daha hakim olduğu görülürken, bugün ise olumlu ve olumsuz bakışın yüzde 40’lar bandında birleştiği ortaya çıkıyor.

Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 61’i ülkenin güvenliği için NATO’nun önemli olduğu görüşünde. Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirmelerde ise, ne Rusya lideri Vladimir Putin ne de Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’e güvenmediği görülüyor.

NATO’ya olumlu bakışımız yükselişte

En düşük Yunanistan

Diğer üye ülkelerde ise NATO’ya bakış Türkiye’den daha olumlu. En büyük destek yüzde 91 ile Polonya’da. Bu yıl üye olan İsveç’te de bu oran yüzde 70. İttifak’a en olumsuz bakan üye ülkeyse Yunanistan. Zira Yunan halkı arasında NATO’ya olumlu bakış yüzde 37.

Haberin Devamı

Zirve öncesi Ukrayna’ya ‘yolsuzluk’ freni

NATO zirvesinde en önemli maddelerden birinin Ukrayna olması beklenirken, İngiliz The Telegraph gazetesinin ortaya attığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı bu iddiaya göre ittifak üyelik görüşmeleri ilerlemeden önce Kiev’den “ek adımlar” talep edecek. Gazeteye konuşan ABD’li yetkili, Ukrayna yönetiminin ülkedeki yolsuzluk konusunda önemli adımlar attığını belirtti ancak atılması gereken ilave adımlar hakkında konuşmak istediklerini söyledi. Ukrayna zaman zaman özellikle silahlı kuvvetlerinde yaşanan yolsuzluklarla gündeme geliyor.