DünyaNATO’dan Ukrayna’ya ilginç destek

NATO’dan Ukrayna’ya ilginç destek

16.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Rob Bauer, Ukrayna’nın Rusya’nın iç bölgelerine saldırmak için sağlam yasal ve askeri hakka sahip olduğunu ama ABD’nin buna henüz onay vermediğini ifade etti. Bauer, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın muharebe avantajı elde etmek için Rusya’nın derinliklerine saldırmaya yasal ve askeri açıdan hakkı olduğunu dile getirerek, tartışmalı konuya farklı bir yorum getirdi.

NATO’dan Ukrayna’ya ilginç destek

Bauer, “Saldırıya uğrayan her ulusun kendini savunma hakkı vardır ve bu hak, kendi ulusunuzun sınırında durmaz” derken, ayrıca, ülkelerin Ukrayna’ya gönderdikleri silahlara sınırlama getirme konusunda egemenlik hakkına sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Bu yorumun, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna’nın Rusya’nın derinliklerini vurmak için kendileri tarafından sağlanan uzun menzilli silahları kullanmasına izin verip vermeyeceğini değerlendirdiği sırada gelmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Henüz izin yok

Washington, Ukrayna’nın Rus güçlerinin saldırılarına karşı sınır ötesi operasyonlarda ABD’nin sağladığı silahları kullanmasına izin veriyor ancak Rusya’nın iç bölgelerine yönelik saldırılarda kullanılmasına izin vermiyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Ukrayna’nın uzun menzilli füze kullanımıyla ilgili bir politika değişikliği olmadığını belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ordunun daha uzaktaki hava üsleri ve fırlatma alanlarını hedef alabilmek için Batı silahlarının kullanmasına izin verilmesini istiyor, müttefiklerine baskı yapıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bunun NATO’yla doğrudan savaş anlamına geleceğini savunuyor. 

‘BRICS Zirvesi sansasyon yaratacak’

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da davet edildiği belirtilen Tataristan Cumhuriyeti’nin Kazan kentindeki BRICS Zirvesi’ne ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “zirvenin küresel düzeyde sansasyon yaratacağını” savundu. Zaharova, Kazan’daki zirvenin önemine işaret ederek, “Herkes, bu zirvenin küresel bir sansasyon yaratacağını söylüyor” dedi.