DünyaMüzikte hesap verme zamanı

Müzikte hesap verme zamanı

07.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Yıllarca cinsel istismarla suçlanan müzik yıldızlarına artık peşe peşe adaletin kılıcının çekilmesi, Hollywood’daki “ifşa hareketi”nde olduğu gibi hesap zamanının geldiğini gösteriyor.

Müzikte hesap verme zamanı

ABD’li hip hop ve rap şarkıcısı Sean ‘Diddy’ Combs’un (54) çok sayıda cinsel saldırı suçlaması nedeniyle geçen ay tutuklanması, dikkatleri bu konuda şikayetlerin odağı olan diğer müzik yıldızlarına yöneltti. Sektördeki birçok ünlünün peş peşe cinsel saldırılardan mahkemelik olması, müzik dünyasında da Hollywood’da tacizcileri, tecavüzleri ifşa etme hareketi olan #MeToo’nun başladığını gösterdi. R&B, hip hop ve pop müzik şarkıcısı, yapımcı R. Kelly’nin 2019’da çocuklara cinsel istismardan hüküm giymesi, harekette önemli bir dönüm noktası oldu. Kelly, çocuklara yönelik cinsel suçlar, seks ticareti ve haraççılık suçlarından 30 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

 ‘Irkçılık ön yargısı’

 Cinsel saldırıyla suçlanan country müzik şarkıcısı Garth Brooks (62) hakkında da dava açılırken suçlanan diğer isimler de gündeme geldi. Rockçı Marilyn Manson, müzik yapımcısı Russell Simmons ile DJ Diplo, müzisyen ve yapımcı Dr. Luke, yıllardır birçok kadın tarafından cinsel istismarla suçlansa da ciddi bir tepkiyle karşılaşmadılar. Birçok uzman bu tepkisizlikte ırkçılığa da dikkati çekiyor. Cinsel suçlardan hapishanede olan Hollywood’un film yapımcısı Harvey Weinstein’i suçlayanların beyaz aktrisler olduğu, buna karşın müzik yıldızlarını cinsel istismarla suçlayanların siyahi kadınlar olduğu belirtildi. Ama artık yeni bir sayfanın açıldığı vurgulandı.

‘DOKUNULMAZLIK DEVRİ KAPANDI’

Haberin Devamı

Müzik endüstrisindeki cinsel şiddete odaklanan ABD merkezli Sound Off Coalition’ın kurucu ortağı ve Occidental College profesörü Caroline Heldman, AFP’ye şu değerlendirmeyi yaptı: “İnsanlar bugüne kadar rock yıldızı klişesi yüzünden suçlamaları normal gibi karşıladı. Konuştuğum müzik sektöründen birçok mağdur da rock yıldızı klişesini içselleştirmişti, kötü davranışları beklemeleri gerektiğini düşünüyorlardı çünkü onlar rock yıldızlarıydı. Kendi başlarına birer imparatorluk olan müzik yıldızlarının yıllar sonra mahkemelik olmaları, onların şöhretlerinin mağdurları bugüne kadar sessizliğe ittiğini gösteriyor. Şimdiyse yeni bir devir başlıyor gibi görünüyor.”

‘Kadınlar kolay harcanıyor’

- Washington ve Lee üniversitelerinde toplumsal cinsiyet çalışmaları profesörü olan Kate Grover, AFP’ye şunları söyledi: “Dâhi kavramı müzikte çok fazla kullanılıyor. Birini dâhi diye etiketleyince de o dokunulmazlık kazanıyor. Ayrıca kadınlar müzik endüstrisinde çok daha kolay harcanabiliyor.”

- Söz yazarı ve aktivist Tiffany Red ise “Müzik endüstrisinde kökleşmiş tecavüz kültürü ve kadın düşmanlığı gibi sistemsel sorunlar, çok sayıda insanın güvenliği için tehdit oluşturuyor” dedi.

Suçlananların dinleyicisi arttı

Prof. Caroline Heldman “piyasanın ters işleyişi”ne dikkat çekerken R. Kelly’nin müzik satışlarının cinsel istismardan hüküm giymesinden sonra yüzde 500’den fazla arttığını, platformlardaki haftalık akışlarının yüzde 22 yükseldiğini belirtti. Luminate veri şirketine göre de Sean ‘Diddy’ Combs’un müziğini dinleyenler, şarkıcının tutuklanmasından sonra yüzde 18,3 arttı.