19.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı, Rusya-Ukrayna savaşı gündemiyle başladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 1. yıl dönümüne günler kala gerçekleştirilen konferansa Rus yetkililer bu yıl davet edilmedi.
Ana gündem maddesi Rusya-Ukrayna savaşı olan konferans, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmayla başladı. Zelenskiy konuşmasında Batı’dan Ukrayna’ya yapılacak silah sevkiyatında vakit kaybedilmemesi çağrısını yineledi.
Zelenskiy ayrıca, Ukrayna’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in işgalinin son durağı olmayacağının “açık” olduğunu dile getirdi ve Moldova’daki duruma işaret etti. Nitekim, Moldova’da yaşananlar konferansın gündem maddelerinden birini oluşturdu. Moldova’da batı yanlısı hükümet dağılmış, Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Rusya’yı ülkesinde darbe planlamakla suçlamıştı.
‘İnsanlık suçu işlediler’
Konuyla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moskova’nın Moldova’yı karıştırmaya çalışıtığı yönünde ciddi endişeleri bulunduğunu ifade etti. Blinken, ABD’nin Moldova’nın yanında olduğunu belirtti. Sandu ise Rusya’nın ülkesinde hibrid savaş yürüttüğünü ve ekonomik baskı ve propaganda uyguladığını ifade etti.
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in hedefinde de Rusya vardı. Harris, dikkat çekici bir açıklamada bulundu ve ABD’nin, Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçları işlediğini belirlediğini resmen duyurdu. Washington’ın Rusya’nın söz konusu insanlık suçlarıyla ilgili soruşturmasında Ukrayna’ya yardım edeceğini dile getiren Harris, “faillerden” ve bu suçların emrini veren “ilgililerden” hesap sorulacağını vurguladı.
Konferansta savaşın yanı sıra NATO’nun geleceği, Dağlık Karabağ, Ortadoğu ve Hint-Pasifik bölgesindeki durum, İran’ın nükleer programının ve Türkiye’de meydana gelen, Suriye’de de büyük yıkıma yol açan şiddetli depremlerin ardından yapılacak yardımlar da ele alınıyor.
Aliyev-Paşinyan görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştü. İki ülke liderinin Ekim ayından beri gerçekleştirdikleri ilk görüşmede, bölgedeki durum ve Ermenistan’ın barış teklifi masadaydı.