DünyaMoskova’ya sövdü

Moskova’ya sövdü

06.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın dostu ve paralı asker grubu Wagner’in patronu Prigojin, cesetlerle birlikte yayınladığı videoda Savunma Bakanı ile Genelkurmay Başkanı’na sövdü, Bahmut’tan çekilmekle tehdit etti.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Son dönemde Ukrayna’nın Bahmut kentinde yaşanan şiddetli çarpışmalarla gündeme gelen Rus paralı asker şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin, öldürülen savaşçılarının görüntülerini paylaşarak, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’a çıkıştı ve mühimmat isteklerini tekrarladı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakım müttefiki olarak da bilinen Prigojin, kendisine ait “Konkord” adlı şirketin sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı videoda, Wagner savaşçılarının mermi kıtlığından ötürü öldüğünü söyledi, mühimmat göndermeyenlerin “cehennemde yanacağını” belirtti. Cephede öldürülen savaşçıların, birilerinin babaları ve oğulları olduğunu vurgulayan Prigojin, “Şoygu! Gerasimov! Nerede bu lanet olası mühimmatlar?” diye bağırarak mermi talebini yineledi.

Stoklarının yüzde 70’inin tükendiğine dikkat çeken Wagner lideri, “Bize normal şekilde mühimmat gönderirseniz buradaki can kaybı beşte birine iner” ifadesini kullandı. Bahmut’ta Ukrayna askerleriyle çatışmalarda şehrin büyük kısmını kontrol altına aldıklarını yineleyen Prigojin, savaşçılarına verilen mühimmatın eksikliğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Çekilme tehdidi

Çatışmalarda günde 80 bin merminin gerektiğini ancak kendilerinin 4 bin tane istediğini belirten Wagner lideri Prigojin, “9 Mayıs’tan önce Bahmut’u ele geçirecektik. Bunu gören askeri bürokratlar (mühimmat) sevkiyatını durdurdu (...) Bu nedenle 10 Mayıs 2023’ten itibaren Bakhmut’tan çekileceğiz” tehdidinde bulundu.

Rusya Başsavcısı ve Soruşturma Komitesi’ne, mühimmat vermeyenler aleyhinde başvuruda bulunmasına az kaldığını belirten Prigojin, mühimmat sorununa ilişkin Rusya Savunma Bakanı Şoygu’ya mektup yazdığını aktardı. Rus ordusunun cephaneliklerinde yeteri kadar mühimmat olduğunu da savunan Prigojin, “Mevcut durum Wagner’in sonunu getiriyor. Wagner şirketinin varlığı, kısa süre sonra son bulacak ve biz tarih olacağız” diye konuştu. Prigojin, Ukrayna’nın 15 Mayıs’ta Rus güçlerine yönelik karşı saldırıya geçeceğini de iddia etti.

Prigojin, Şubat ayından bu yana Rusya Savunma Bakanlığı’ndan mühimmat talep ediyor. Wagner lideri, Mart ayında da yoğun mühimmat talepleri nedeniyle devlete ait ilgili birimlere erişiminin durdurulduğunu öne sürmüştü. Wagner çalışanlarının Rus ordusu karargâhlarına girişinin yasaklandığını öne süren Prigojin, savaşçılarını zor durumda bıraktığı için Kremlin’i ihanetle de suçlamıştı.

Haberin Devamı

Moskova’ya sövdü

Ukrayna kendi İHA’sını düşürdü

Ukrayna Ordusu, teknik bir hata nedeniyle Kiev üzerinde uçan kendi insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada, teknik nedenlerle kontrolden çıkan insansız hava aracının tedbir amaçlı olarak vurulduğu belirtildi. Telegram üzerinden yayınlanan açıklamada, “Başkent üzerinde kontrolsüz uçuş, istenmeyen sonuçlara neden olabileceği için mobil ateş gruplarının kullanılması kararı alındı. Hedef yok edildi!” denildi. Düşürülen İHA nedeniyle 4 katlı bir alışveriş merkezinde yangın çıktığı ancak itfaiye ekiplerince söndürüldüğü bildirilirken, yangında binanın bir katının zarar gördüğü, can kaybı olmadığı kaydedildi.