21.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Mısır halkı dün Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi’nin 2030 yılına kadar görevde kalmasının önünü açacak anayasa değişikliği referandumu için sandık başına gitti. Ülkenin farklı bölgelerinde 61 milyon 344 binden fazla seçmen dün yerel saatle 09.00 itibarıyla sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Sisi de Kahire’nin doğusunda bulunan bir seçim merkezinde oyunu kullandı. Yurt dışındaki seçmenler için oy kullanma işlemi önceki gün başlarken, yurt içi ve yurt dışında oy verme işlemleri üç gün sürecek. Mısır’daki farklı siyasi gruplar tarafından daha önce referanduma ilişkin yapılan açıklamada, referanduma katılıp “hayır” oyu kullanılacağı belirtilmişti. Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ise referandumu boykot edeceğini duyurmuştu.
Parlamento kabul etti
Referandumla Anayasa’da 13 madde değiştirilerek ve 9 yeni madde eklenerek mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin 2030 yılına kadar iktidarda kalmasının önü açılıyor. Bu kapsamda Mısır parlamentosunu, beş gün önceki genel kurul oturumunda Sisi’nin görev süresinin 4 yıldan 6 yıla uzatılmasını öngören ve tekrar seçilerek 6 yıl daha görevde kalabilmesine olanak sağlayan teklifi kabul etmişti. Yeni eklenen önemli maddelerden biri cumhurbaşkanı yardımcılığı makamının tekrar ihdas edilmesini içeriyor. Cumhurbaşkanına bir veya daha fazla yardımcı tayin etme, yetkilerini belirleme, görevden alma ve istifalarını kabul etme yetkisi tanıyor.
Mısır Silahlı Kuvvetleri ile ilgili 200. maddede de “Mısır Silahlı Kuvvetlerinin sahibi halkın kendisidir. Görevi ülke güvenlik ve huzurunu korumaktır” ifadelerine, “Mısır Silahlı Kuvvetleri ülkenin Anayasasını, demokrasisini, sivilliğini, halkın kazanımlarını, hak ve özgürlüklerini korur” cümlesinin eklenmesi muhalifler tarafından “askeri müdahaleleri meşru hale getireceği” şeklinde yorumlanıyor. Yeni düzenlemeye cumhurbaşkanının görevini yerine getirmesine engel olan durumların oluşması halinde yardımcısı veya başbakanın geçici olarak vekaleten görevi sürdürebilmesi maddesi eklendi. Eklenen maddelerde vekaleten cumhurbaşkanı görevini üstlenecek kişinin anayasada değişiklik yapması, parlamentoyu feshetmesi, hükümeti görevden alması ve gelecek seçimlerde cumhurbaşkanlığı makamı için aday olma olasılığı yasaklandı.
Muhalifler endişeli
Yapılması planlanan değişiklikleri eleştirenler Sisi’nin gücünü pekiştirmesinin ülkeyi yeniden otoriter bir yönetim modeline dönüştürmesinden endişeli. Başkent Kahire sokaklarında “İstikrar ve güvenliğe evet de” yazılı afişler göze çarparken, muhalif partilerin seçmenlere değişikliği reddetmeleri yönündeki kampanya afişlerini asmalarına izin verilmediği gelen haberler arasında. Hayır kampanyası yürüten gruplar sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor.