DünyaMilyarlık israf

Milyarlık israf

06.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Dünyada her yıl ortalama 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Açlık sorununu çözmek için israf önlenmeli”

Milyarlık israf

Yılda 4 milyar ton gıda üretimi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her yıl üretilen 4 milyar tonluk gıdanın sadece 2.7 milyar tonunun tüketildiğini, 1.3 milyar tonluk gıdanın israf edildiğini belirterek, açlık sorununu çözmenin yolunun israfı önlemekten geçtiğine dikkati çekti. Bayraktar, 7.7 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 2050’ye kadar 9.8 milyara yükselmesinin beklendiğini dile getirerek, küresel düzeyde tarımın kişi başına 4 bin

600 kalorilik üretim yaptığını vurguladı.

‘Dünyada 815 milyon kişi aç’

Şemsi Bayraktar, üretimin dünya nüfusunu doyurmaya rahatlıkla yeteceğini ama Birleşmiş Milletler verilerine göre, 815 milyon insanın açlık çektiğini, bunlardan 124 milyonunun ise açlıktan ölmek üzere olduğunu hatırlattı. Bayraktar, üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin çöpe gittiğini, yetiştirilen sebze, meyvenin yüzde 46’sının sofraya ulaşmadığını söyledi. Araştırmalara göre, gıda israfının yüzde 42’sinin evlerde meydana geldiğine dikkati çeken Bayraktar, açlık sorununu çözmek için israfı önlemenin şart olduğunu tekrarladı.