19.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Fatma G. KABASAKALLI - Antalya Diplomasi Forumu’na da katılan Turan, Türkmenlerin durumunu ve Irak’taki son gelişmeleri Milliyet’e değerlendirdi. Irak’ta halen hükümetin kurulması konusunda sorunlar yaşandığını hatırlatan Irak Türkmen Cephesi Başkanı, Kerkük’ün özellikle 2017 referandumuyla birlikte Irak merkezi hükümetinin kontrolüne girdiğini, bu statünün devam ettirilmesi konusunda görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Turan, “Şu an daha iyi bir durum yaşıyoruz Kerkük’te. Kürtler bile bu durumdan memnun. Bunun devamını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Türkmenlerin, Irak hükümeti ve bürokrasisinde daha fazla yer alması gerektiğini kaydeden Turan, “Pek çok bakanlıkta Türkmenler temsil edilmiyor. Bunu da dile getiriyoruz. Sürekli söylediğimiz en büyük sıkıntı ise, sanki Irak’ta sadece Şiiler, Sünniler ve Kürtler var... Bu yanlış! Bugün Türkmenler ve diğer toplumlar da var. Sadece bu üç topluma odaklanınca, Irak’ın uluslararası imajı da zedeleniyor” ifadelerini kullandı.
Irak’ın istikrarı
Irak’taki tüm bölgelerin, özellikle DAEŞ saldırılarından sonra ciddi yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirten Turan, şöyle devam etti:
“Telafer bölgesinde halkın yüzde 30’dan fazlası evine dönmedi. Yeterince altyapı ve istihdam fırsatı olmadığı için insanlar dönemiyor. Bunları da yetkililerle konuştuk, ciddi adımlara ihtiyaç var. Irak’ın zengin bir ülke olduğu algısı mevcut. Uluslararası mali destekler konusunda da bu algı devreye giriyor. Ama sadece bir ülkenin geliri olmasıyla işler bitmiyor, reformlara ve uluslararası örgütlerle ciddi iş birliğine ihtiyaç var. O gelirin nasıl ideal şekilde kullanılacağını hesaplaması gerekiyor Irak yönetiminin. Elektrik, doğalgaz ve su sıkıntısı devam ediyor. Sağ olsun Türkiye hiçbir zaman bizi yarı yolda bırakmadı, her zaman girişimlerde bulundu. Musul’da ve diğer insani konularda... Ama bence Irak, kritik bir dönemden geçiyor. Bölge için Irak’ın istikrarı bütün bölgelerin istikrarı demektir.”
Rusya’nın alternatifi
Ukrayna savaşının Irak üzerinde de etkileri olacağını söyleyen Hasan Turan, bu etkinin azaltılması için Türkiye’nin alternatif olabileceğini söyledi. Turan, “Savaş sonrasında her ne kadar Irak’ın petrol gelirleri artsa da, muhtemelen gıda fiyatları konusunda sıkıntı yaşayacağız. Irak’a, özellikle tarım ürünleri ve yağlar, Rusya ile Ukrayna’dan geliyor. Irak, gıda malzemelerinin bir kısmını Rusya ile Ukrayna yerine Türkiye’den sağlayabilir. Bunun dışında Irak’ın ciddi bir su ihtiyacı var ve bu konuda yatırım alabilir. Türkiye’nin Irak’taki bütün kesimlerle iyi ilişkilere sahip olması biz Türkmenlerin yararınadır” dedi.
‘Türkiye ve Irak birbirinden vazgeçmez’
Türkiye’nin Irak’taki rolüne vurgu yapan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan, “Türkiye’nin Irak’taki rolü artmakta. Özellikle 2003’ten bugüne kadar Sünni grupların bir araya gelmesi Türkiye sayesinde oldu. Türkiye önemli toplantılara ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin İran ve Katar’la da iyi ilişkileri var. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve diğer bölge ülkeleriyle arasını düzeltmesi, bu ülkelerin Irak üzerindeki etkileri nedeniyle çok önemli... Türkiye ile Irak arasındaki stratejik konularda, ne Türkiye’nin Irak’tan vazgeçmesi söz konusu ne de Irak’ın Türkiye’den vazgeçmesi...” ifadelerini kullandı.