17.11.2022 - 15:12 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
ABD lideri Joe Biden'ın G20 Zirvesi'nde Türkiye'ye F-16 satışına bir kez daha yeşil ışık yakmasıyla sarsılan Yunanistan, Washington'daki Atina destekçilerine sarıldı. Daha önce Türkiye karşıtı çıkışlarıyla Yunan medyası tarafından manşetlere taşınan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, yine ilk sayfalarda kendine yer buldu.
New Jersey Senatörü Menendez, Türkiye'ye F-16 satılmasına onay vermeyeceğini tekrarlayıp Kıbrıs'a dair skandal sözler sarf etti. Güney Kıbrıslı Rumların etkinliğine online bağlanan siyasetçiler arasında, Menendez'in yanı sıra Yunanistan'ı destekleyen Chris van Hollen, John Sarbanes ve Dina Titus gibi isimler de vardı.
Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez, Rumlara verdiği destekten gurur duyduğunu dile getirip Türkiye'nin Kıbrıs'taki askerlerini çekmesini istedi.
Kathimerini gazetesi, 'Menendez: Kıbrıs'taki son Türk askeri adayı resmen terk etmeli' başlığıyla Türkiye'ye kin kusan ABD'li senatörün açıklamalarını haberleştirdi.
To Vima gazetesi, 'Menendez'den Erdoğan'a: Ben Senato'da iken F-16 elde edemeyecek' derken, CNN Yunanistan 'Menendez duvarı' başlığını seçti.
Yunan medyası, öğle saatlerinde manşetlerini hızla değiştirdi. Yayınlarını kesen televziyonlar, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Libya'nın başkenti Trablus'a yaptığı ziyarette ciddi bir diplomatik olay yaşandığını bildirdi.
CNN Yunanistan, 'Trablus seyahati iptal: Dendias'ın Libya ziyareti sırasında ciddi diplomatik olay' manşetini attı.
Ta Nea, manşetinden 'Ne oldu? Diplomatik olay-Dendias Trablus'u pas geçti' dedi. Kathimerini, 'Libya'da diplomatik olay: Dendias'ın Trablus ziyareti iptal edildi' başlığını seçti.
Nikos Dendias, Trablus'tan sonra savaş ağası Halife Hafter'in kontrolündeki Bingazi'ye geçecekti. Ancak uçağı Trablus'a indiğinde kendisini Libya Dışişleri Bakanı Leyla Menguş'un beklediğini gördü. Bunun üzerine, Trablus'a giriş yapmadan doğrudan Bingazi'ye uçtu.
Kathimerini, Leyla Menguş'un Türkiye ile yapılan deniz yetki alanları anlaşmasına imza atan bakan olduğunu hatırlatıyor.
Skai televizyonu ise, Dendias'ın Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Menfi ile buluşmayı planladığını yazdı. Muhammed Menfi, Dendias'la görüşmek için yalnızca kendisiyle bir araya gelmesini şart koşmuştu. Ancak Leyla Menguş'un havalimanında ortaya çıkması Yunan heyetinin Trablus'taki uçaktan inmeden Bingazi'ye yönelmesine yol açtı.
CNN Yunanistan'daki haberde, Libya yönetiminin Atina'ya bir tuzak kurduğu savunuldu ve 'umutsuz tuzak' yorumu yapıldı.
Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada ise, Dendias'ın ziyareti sırasındaki olayla Libya Dışişleri Bakanlığı'nın var olan mutabakatı ihlal ettiği savunuldu.
To Vima gazetesi, Libya'dan yükselen tepkiyi manşetinden verdi. Bakan Leyla Manguş'un fotoğrafını yayımlayan gazete, 'Libya Dışişleri Bakanı. Kınıyoruz ve tepki göstereceğiz' başlığını kullandı.
'Neden bahsediyorlar-Libya Dışişleri Bakanlığı'ndan 'kışkırtıcı' açıklama' Ta Nea gazetesi ise, açıklamadaki Leyla Menguş'un Dendias'a 'hoşgeldin' demek için beklediğini kaydeden bölümü öne çıkardı.
Trablus yönetimi, uçaktan inmeyi reddeden Dendias'a tepki olarak Yunan maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Resmi açıklamada, Yunan bakanın sergilediği davranışın Libya halkına 'hakaret' anlamı taşıdığı kaydedildi.
Libya'daki fiyaskoya dair Yunan medyasına yansıyan detaylardan biri de, Dendias'ın uçağının Trablus'tan kalkış yaptıktan sonra Malta hava sahasını kullanarak Bingazi'ye ulaştığı oldu. Haberlere göre, Libya Dendias'a hava sahasını kullanmak için izin vermedi ve Yunan bakan Akdeniz üzerinde tur atarak Bingazi'ye gidebildi.
Yunan medyası, Nikos Dendias'ın Bingazi'de Halife Hafter'le bir araya geleceğini yazdı.
Atina, Libya'daki yönetimin 'geçici' olduğunu ileri sürerek Türkiye ile imzalanan anlaşmaların 'geçersiz' kabul edilmesini istiyor. Mısır ve İsrail'le benzer deniz yetki anlaşmaları imzalayan Yunanistan, Ankara'nın Libya hamlesiyle 'boşa düşmüş' oldu. Kasım 2019'da imzalanan Ankara-Trablus anlaşmasıyla, Yunanistan'ın Akdeniz hayali ortadan bölündü.
Türkiye ve Libya, son olarak geçen ay yeni hidrokarbon arama ve askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya, beklendiği gibi Yunanistan tepki gösterdi. Atina'nın müttefikleri Fransa ve Mısır'dan da benzer tepkiler geldi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "Bu anlaşma Akdeniz’deki güvenliği ve istikrarı tehdit etmektedir" dedi, atılan imzaları geçersiz kılmak için yasal çerçevede ellerinden geleni yapacaklarını savundu.
Yunan To Vima gazetesi, 3 Ekim tarihinde imzaları atılan yeni anlaşmanın ardından, '12 mil bilmecesi ve Atina'nın açmazları' başlıklı bir haber yayımlamıştı. Gazete, Yunanistan'ın en büyük adası Girit'in karasularını genişletmeyi tartıştığını yazdı. Gazetenin haberine göre, Girit Adası'nın güneyi ve belki de doğusundaki deniz sınırlarının 12 mile çıkarılması tartışması, Türkiye-Libya hidrokarbon anlaşmasından sonra dolaşıma girmişti. Atina yönetiminden bazı isimler, Ankara'nın Doğu Akdeniz'de yarattığı yeni 'oldubitti'ye karşı acilen harekete geçmesi gerektiğini savunurken, diğerleri ise, Girit hamlesinin tansiyonu zirveye çıkaracağını ve 'bıçağa yumruk atmak' olacağını, Yunanistan'ı müttefiklerine karşı zor bir pozisyona sokacağını söylüyor.