30.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
NASA’nın (ABD Havacılık ve Uzay Dairesi) 2021’de Mars’a inen keşif aracı “Perseverance” halen “Kızıl Gezegen”de hayat izi arıyor. Ancak NASA, Mars’ta hayat izi olup olmadığını araştırmaya 1970’li yıllarda başladı. Bu nedenle NASA’nın “Viking 1” aracı 20 Temmuz 1976’da, “Viking 2” aracı ise 3 Eylül 1976’da Mars’a indi. Berlin Teknik Üniversitesi’nde astrobiyoloji uzmanı olan Profesör Dirk Schulz-McKoch’un yeni yaptığı açıklama, o tarihteki bu yolculukları tekrar gündeme getirdi. Alman profesör, Viking araçlarının 1976’da Mars’ta hayat belirtisini gösteren organizmalar bulduğunu ancak araştırma sırasında bunların yanlışlıkla öldürüldüğünü öne sürdü.
‘DENEY YAPTILAR’
Schulze-Makuch, “Viking” araçlarının 1976’da Mars’tan aldıkları toprak örneklerinde canlı organizma bulunup bulunmadığına dair bir dizi deney yapıldığını savunuyor.
Deneylerin ilk başlarda bir metabolizma olabileceğine dair olumlu sinyaller verdiğini, bunun üzerine buluntulara su ve çeşitli sıvılar eklenerek devam edildiğini söylüyor.
Gaz değişimi yaratan organizma arandığını ancak ikincil deneylerde toprak örneklerine katılan sıvılar nedeniyle bir gaz çıkışına rastlanmadığını belirtiyor.
Katılan söz konusu solüsyonun da Mars’tan getirilen toprak örneklerindeki hayat belirtisi olan organizmaları yanlışlıkla öldürdüğünü öne sürüyor.
EVLİ ERKEĞİN HORMON DÜZEYİ DÜŞÜK ÇIKTI
Batı Avustralya Üniversitesi’nden uzmanlar, erkek cinsiyet hormonu “testosteron” ile ilgili araştırma yaptı. 25 bin erkeğin incelendiği çalışmada, evli erkeklerin testosteron düzeyinin bekarlara göre daha düşük olduğu görüldü. Bunun nedeninin, “çocuklar da dahil olmak üzere aile hayatı”ndan kaynaklanan stres olabileceği dile getirildi. Daha önce de stresin erkeklerin testosteron miktarını azaltabileceğine dair kanıtlar bulunmuştu. Az testosterona sahip erkeklerin libidolarının da düşük olduğu belirlenmişti.