DünyaMafyanın dostu mu düşmanı mı?

Mafyanın dostu mu düşmanı mı?

22.11.2010 - 02:30 | Son Güncellenme:

Berlusconi, mafyayla bağlantılı olduğu iddialarını çetelere karşı yürütülen operasyonları işaret ederek yalanlıyor. Ancak halk, Başbakan’ın samimiyetinden şüphe ediyor

Mafyanın dostu mu düşmanı mı

“Mafyaya karşı şimdiye dek gerçekten savaşan bir hükümet olduysa o da benim hükümetimdir” diyen İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, dünyaca ünlü İtalyan mafyasına son bir yıl içinde darbe üzerine darbe indirdi. Sicilya, Napoli, Calabria ve Puglia bölgeleri ile özdeşleşen dört ana mafyanın etkin olduğu İtalya şimdilerde Başbakan Berlusconi’nin mafya ile bağlantısı olduğu iddialarıyla çalkalanıyor. Ancak gerek hükümet gerekse Berlusconi son bir yıldır ülkedeki yasadışı örgütlenmelere karşı yürütülen operasyonlara dikkat çekerek bu iddiaları yalanlıyor.

‘Mafyayı dize getireceğim’
Mafyaya en ağır darbelerden biri 3 bin polisin görev aldığı, ülkede şimdiye dek gerçekleştirilen en geniş çaplı operasyonlardan biriyle 13 Temmuz 2010 tarihinde indirildi. Milano’da düzenlenecek 2015 EXPO organizasyonu için yapılan yatırımlara mafyanın karıştığı iddiasıyla düzenlenen operasyonda ‘Ndrangheta mafyasından 320 kişi gözaltına alındı. Yakalananlar arasında ‘Ndrangheta mafyasının bir numaralı adamı Domenico Oppedisano (80) da vardı. İtalyan polisi, örgüte indirilen bu ağır darbeyle mafyanın çöküş noktasına getirildiğini belirtti. Operasyonda 60 milyon euroluk uyuşturucu ve milyonlarca dolar nakit para ele geçirildi.
Berlusconi’nin sağ kolu olarak bilinen İçişleri Bakanı Roberto Maroni son iki yılda 6 bin 483 mafya üyesini yargıya teslim ederken devlet de mafyanın 15 milyar euro değerinde malvarlığına el koydu. Mafyayla savaşta edindiği kazanımlar sonrası Maroni, “Devletin ulusal toprakların kontrolünü geri kazanmak için mafyaya topyekün savaş açtığını gösteriyoruz” dedi.
Mafyayı “dize getireceğine” yemin eden Başbakan Berlusconi ise “Mafya, özellikle ‘Ndrangheta (Calabria mafyası), ülkemiz için patolojik bir olgudur” diyerek 28 Ocak 2010 tarihinde yasadışı örgütlenmelere karşı bir kampanya başlattı. Mafya karşıtı kanun taslakları hazırlatan Berlusconi bir de, mafya üyelerinin el koyulan malvarlıklarını yönetecek Calabria merkezli bir devlet dairesi kurdu. Aynı tarihlerde Sicilya mafyasını konu alan sinema filmlerinin ülkenin yurtdışındaki imajını zedelediğini savunan Berlusconi bu filmlerin senaristlerini “boğarak öldürmek” istediğini açıkladı.

Haberin Devamı

130 milyar
İtalya’nın gayri safi milli hasılasının yüzde 10’unu yönettiği iddia edilen mafyanın yılda yaklaşık 130 milyar euro ciro yakaladığı tahmin ediliyor.

‘Arkadaşının eşine kötü gözle bakma’
Sicilya mafyası İtalyan mafyalarının en eskisi kendilerine ‘Cosa Nostra’ (Bizim Davamız) adını veren Sicilya mafyası. Mafyanın Yahudiler’in kutsal kitabı Tevrat’ta yer alan On Emir’e benzer bir kurallar listesi bulunuyor:
- Hiç kimse bir başka aile üyesine kendisini doğrudan tanıtamaz.
- Arkadaşların eşlerine kötü gözle bakmayın.
- Hiçbir zaman polisle birlikte görülmeyin.
- Bar ve klüplere gitmeyin.
- Cosa Nostra’nın vereceği görevler için her zaman hazır olun. Eşiniz doğum yapıyor olsa bile...
- Randevularınıza kesinlikle geç kalmayın.
- Eşlerinize saygıyla davranın.
- Her zaman doğruyu söyleyin
- Diğer aile üyelerine, ya da başka ailelere ait parayı kendinize ayırmayın.
- Polis akrabası olanlar, ailesinde hem mafyaya hem de polise çalışanlar, kötü ve ahlaksız davranışlar sergileyenler, Cosa Nostra üyesi olamaz.

Calabria mafyası
Avrupa’daki kokain trafiğinin kontrolünü elinde tutan nam-ı diğer ‘Ndrangheta (Yunanca’da erkeklik anlamına geliyor) mafyası gücü ve acımasızlığıyla Sicilya mafyasını bile geride bırakmasıyla meşhur. Calabria mafyası beş kıtada kontrol ettiği uyuşturucu trafiğinden yılda milyarlarca dolar kazanıyor. Mafyanın yıllık 60 milyar dolarlık ciro ile gayri safi milli hasılanın yüzde 3.5’ine sahip olduğu tahmin ediliyor.

Napoli mafyası
200 aile ve 7 bin üyesiyle Cosa Nostra’dan sonra İtalya’nın ikinci büyük mafya örgütü olan Napoli mafyası Camorra, ülkenin en organize mafya örgütü olarak biliniyor. Aldığı darbelerle düşüşe geçmiş olsa da Camorra’nın yıllık cirosu halen 21 milyar dolar civarında seyrediyor.
Puglia mafyası
“Sacra Corona Unita” mafyası olarak bilinen örgütlenme 1970’lerin sonunda kuruldu. Sicilya, Napoli ve Calabria mafyalarına göre daha yeni bir yapılanma olan Puglia mafyası “dördüncü mafya” olarak da tanımlanıyor.

Haberin Devamı

İlk 10’dan yedisi gitti üçü kaldı
İtalyan İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Puglia mafyasından Franco Li Bergolis (32) ve Calabria mafyasından Roberto Cima’nın (52) 26 Eylül’de yakalanmasının ardından “Şimdi artık en tehlikeli 30 hayduttan geriye üç tane kaldı” diye konuştu. İtalyan İçişleri Bakanlığı, 1992 yılından beri hazırladığı ve devamlı güncellediği ‘en tehlikeli haydutlar’ listesinden bir isim çıkınca anında yenisini ekliyor. Listedeki isimlerden Cosa Nostra mafyasından Vito Badalamenti, Matteo Messina Denaro ve Camorra mafyasından Michele Zagaria hala aranıyor. İşte en tehlikeli 10 mafya babası...

Haberin Devamı

YAKALANANLAR

Mafyanın dostu mu düşmanı mı



“Babaların babası” 43 yıl kaçtıktan sonra 2006’da tutuklandı.

Camorra mafyası üyesi Setola 2009 yılında yakayı ele verdi.

Cosa Nostra’nın elebaşı Toto Riina 1993 yılında yakalandı.

Camorra mafyasından. 2009 yılında yakalandı.

KAÇAKLAR


Mafyanın dostu mu düşmanı mı