DünyaMafya cumhuriyeti Rusya

Mafya cumhuriyeti Rusya

24.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mafya cumhuriyeti Rusya

Mafya cumhuriyeti Rusya


Ülkede iktidar boşluğunu mafya dolduruyor. 4352 mafya grubu, hayatının her alanını kontrol ediyor. Ekonomi de mafyanın denetimi altında

Cenk BAŞLAMIŞ - MOSKOVA


Sovyetler Birliği döneminde yeraltında faaliyet gösteren mafya, yaklaşık 10 yılda Rusya ekonomisinin büyük bölümünü kontrol eden ve devleti ele geçirmek üzere olan dev bir güce dönüştü.
İçişleri Bakanlığı verileri, Rusya'daki 4352 mafya grubunun 18 bin kişi tarafından yönetilen, 100 bin üyeli bir orduya dönüştüğünü gösteriyor. 165'i diğer ülkelerde de faaliyet gösteren çetelerin bir bölümü Ruslar, Ermeniler, Azeriler, Gürcüler ve Çeçenler gibi etnik temele dayanıyor. Rus mafyasının Türkiye'de de 10 milyar doları kontrol ettiği söyleniyor. Mafya, içki, uyuşturucu, silah, beyaz kadın ticaretinden video kaset kaçakçılığına, şehirlerarası taşımacılıktan araba hırsızlığına hemen hemen akla gelebilecek her alanda çalışıyor. Ancak, bu adi suçlardan daha ürkütücü olan mafyanın, Rus ekonomisinin büyük bölümünü kontrol eden, bankalara ve petrol şirketlerine sahip bir güç haline gelmesi. Mafyanın özelleştirilen işletmelerden yüzde 80'ini oluşturan 40 bin işyerini elinde tuttuğu ve 500'e yakın bankanın sahibi olduğu söyleniyor.
Bu kadar büyük bir güce ulaşan yasadışı gruplar, çoğu 100 dolar civarında maaş alan bürokratlara her yıl yaklaşık 100 milyon dolar da rüşvet dağıtıyor. Kendi işlerine yarayan bir karar bir karar çıkarmak isteyenler bürokratlara "Gümüş mü, kurşun mu" diye soruyor. Gümüş parayı, kurşun ise ölüm tehditini simgeliyor. Büyük çoğunluk bu durumda parayı tercih ediyor ve sonuçta yasadışı düzenin bir parçası haline geliyor. Zaten, çetelerin gücünü de, üst düzey yetkililer arasında ne kadar çok adamı olduğu belirliyor. Mafyanın devletle bu kadar iç içe geçmesi nedeniyle bazı uzmanlar Rusya'daki sistemi 'mafyokrasi' olarak tanımlıyor.

Mafyanın da kendisine göre bir bürokrasisi ve örgütlenmesi var: Geleneksel bir grup, 'baba' ve ona bağlı 'yönetim kurulu'ndan oluşuyor. Kafkas mafyalarında yönetim kurulunun yerini 'ihtiyar heyeti' alıyor. Her yönetim kurulu üyesine bağlı üst düzey 'danışmanlar', onların ise sorumlu olduğu 'askerler' var. Bu askerlerin görevi, kendilerine verilen 'iş'i bitirmek; yani, kurbanı korkutmak, saldırı düzenlemek, adam kaçırmak ya da tahsilat yapmak.

Türkiye’de 4 katrilyon TL denetimlerinde

Özellikle ABD ve Federal Almanya'da etkin bir faaliyet gösteren Rus mafyasının, Türkiye'de de güçlü bağlantıları bulunuyor.
Bazı kaynaklara göre, Rus mafyası Türkiye'de 10 milyar dolarlık bir parayı kontrol edebilecek kadar güç kazanmış durumda. Moskova'da yayınlanan Komsomolskaya Pravda gazetesi, bir süre önce, Türkiye'deki Rus mafyasının döviz, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yaptığını yazdı. Gazete, 'kumarhaneler kralı' Ömer Lütfü Topal'ın öldürülmesiyle Rus çeteleri arasında bağlantı bulunduğu iddiasını da ortaya attı. Komsomolskaya Pravda'ya göre, Topal, Türkiye'deki kumar piyasasını ele geçirmeye çalışan Rus mafyasının çıkarlarına zarar verdiği için ortadan kaldırıldı. Gazete, Türkiye'deki bazı siyasilerin Rus mafyasına destek verdiğini de ileri sürdü ancak bir kanıt ortaya koymadı.
Türk polis yetkililerinin verdiği, Türkiye'de faaliyet gösteren, başta Rus olmak üzere, 'yabancı mafyalara' ilişkin bazı bilgiler ise şöyle sıralanıyor:
* Bu yılın ilk dört ayında Türkiye'de ikisi Rus, biri Bulgar olmak üzere üç ayrı mafya operasyonu yapıldı.
* Geçen ay Rusya'daki bir organize suç örgütü adına faaliyette bulunduğu öne sürülen ve şubat ayında yakalanan Ukraynalı mafya üyesi Sergey Vasilieviç sınır dışı edildi.
* Mali Şube Müdürlüğü Oto Kaçakçılık Bürosu ekipleri, şubat ayında, Almanya'da çaldığı lüks otomobilleri şase ve motor numaralarını değiştirdikten sonra Türkiye'de satmaya çalışan Rus mafyasının önemli isimlerinden Yuri Andrafou ve Andrey Kirlov'u İstanbul'da yakaladı.
* Geçen yılın yaz aylarında Marmaris'teki 17 döviz büfesi, "Yunanistan kaynaklı kara parayı akladıkları" iddiasıyla kapatıldı.
* Türkiye bir ay önce Bulgar mafyasının hesaplaşmasına sahne oldu. Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde özel bir araçta meydana gelen ve iki kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın "Bulgaristan'ta uluslararası ticari faaliyet gösteren iki rakip taşımacılık firması arasındaki rekabetten kaynaklandığı anlaşıldı.
* Transperency International kuruluşunun yaptığı Yolsuzluk Endeksi'ne göre Türkiye'nin bu alandaki puanı 3.21, Rusya'nın ise 2.27. Endekste puanlar 1-10 arasında veriliyor ve düşük not yolsuzluğun çok yaygın olduğunu gösteriyor.

"Büyüyünce katil olacağım!"

Rusya'da yapılan bir araştırmaya göre, çocuk ve gençlerin düşlerini doktor ya da mühendislik değil, 'mafya üyesi' ya da 'kiralık katil' olmak süslüyor.
Yujno - Sahalinsk bölgesinde düzenlenen ankete katılanlara, "Büyüyünce ne olmak istiyorsunuz" sorusu soruldu. Erkeklerin yüzde 27'si bu soruya "mafya üyesi olmak istiyorum" yanıtı verdi, yüzde beşlik bir kesim de 'kiralık katil'lik de karar kıldı. Aynı soruya kızların yüzde 25'i, "Fahişe olmak istiyorum" yanıtı verdi. Benzer bir sonuç, geçen yıllarda Moskova'daki genç kızlar arasında yapılan araştırmada da çıkmıştı. "Rusya'yı kim yönetiyor" konulu ankette ise, yüzde 22 ile mafya, yüzde 14'le Devlet Başkanı Yeltsin sonucu alındı.

Çetelerde etnik köken

Rusya'daki mafya gruplarının çoğu, ya çeteyi oluşturan etnik grubun adı, ya da faaliyet gösterdikleri semtin adıyla anılıyor.
Moskova'daki Rus mafyasının en ünlü ve en korkulanı, Solntsev semtinde üstlenen grup. Lokanta ve oyun salonları işleten bu çete, taksilerin de sahibi. Moskova ve St. Petersburg'da faaliyet gösteren, katı disiplini ve sert yöntemleriyle tanınan Çeçen mafyasına sadece Çeçenler üye olabiliyor. Bankaları bulunan, şehirlerarası taşımacalığı elinde tutan, pazarları olan bu grup, dünyanın her yerine kiralık katil de gönderebiliyor.
1980'lerden bu yana Moskova'da faaliyet gösteren Dolgoprudnen çetesi, boksörler ve güreşçilerle eski askerlerden oluşuyor ve çok sayıda dükkan işletiyor. Bunlar dışında, semt pazarlarını elinde tutan ve haraç toplayan Azeri, bankacılık, petrol ve araba satımıyla uğraşan Gürcü - Oset, oyun salonları işleten Luberetsk ve Podolsk gruplar bulunuyor.

Sauna gözde mekan

Moskovalı bir mafya üyesinin en belirgin özelliği, bir kaç bin dolarlık etiket taşıyan ve İtalyan ya da Fransız malı olan siyah elbiseler giymesi. Ancak, eşofman da çete üyelerinin en çok sevdiği giysiler arasında. Bu görünümü, traşsız bir yüz, üzerinden marka etiketi çıkarılmamış siyah gözlük, altın saat ve mutlaka cep telefonu tamamlıyor. En popüler arabalar ise, siyah camlı, 6 - 12 silindirli, kamyon büyüklüğünde dört çeker jipler ya da Alman - Amerikan arabaları. Ayrıca, Alman markalarının spor modelleri de çok gözde. Trafik polisinin dur işaretine aldırmayan böyle bir arabanın mafya üyesine ait olma olasılığı yüzde 100'e yakın. Bu tip bir arabayı sollama cesareti göstermenin ya da yol vermemenin bedeli ise kurşun olabiliyor. Bu kişilerin en çok sevdiği yerlerin başında, genç kızlarla gidilen saunalar geliyor. İçki duvarının aşıldığı sauna seansları ardından lokanta ve gece kulüpleri devreye giriyor, görkemli sofralar kuruluyor. Tabii, bu kadar çok içkinin ardından 'küçük' kazalar ya da kavgalar yaşanıyor.