22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, danışmanlarından birini, Türkiye’ye büyükelçi olarak atadı. Bu hafta Ankara’daki görevine başlayacağı belirtilen Dumont, son üç yıldır Macron’un Avrupa ve Türkiye ile ilişkilerden sorumlu danışmanı olarak görev yapıyordu.
2019-2021 yılları arasında önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de sınır ötesi operasyonu, sonraysa Doğu Akdeniz’deki hareketlilik nedeniyle önemli gerginliklere sahne olan Ankara-Paris ilişkileri, son dönemde karşılıklı atılan adımlar ve Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile bağları yeniden canlandırma arayışları sayesinde normalleşme sürecine girdi.
Seçimler sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB ile ilişkilerde yeni bir sayfa açma niyeti çerçevesinde öncelikli ülkeler arasında yer alan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Macron, Ankara’da görev süresi dolan Herve Magro yerine 2020’den yana Elysee Sarayı’nda Avrupa ve Türkiye’den sorumlu danışman olarak görev yapan Isabelle Dumont’u Türkiye Büyükelçisi olarak atadı.
YABANCI DEĞİL
Bu hafta içerisinde Ankara’ya varması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunduktan sonra resmi görevine başlaması beklenen Dumont, Türkiye’ye yabancı bir diplomat değil. BBC Türkçe’nin aktardığına göre, 2011-2013 arasında Ankara Büyükelçiliği’nde görev yapan Dumont, iyi derecede Türkçe konuşuyor. Fransa Dışişleri’nin parlak diplomatları arasında gösterilen Dumont, 500 yıla dayanan Türk-Fransız diplomatik ilişkiler tarihine bir tarafın diğerinin başkentine atadığı ilk kadın büyükelçi olarak geçmişti.
Ankara’daki ilk görevinin ardından Paris’e dönen, Dışişleri Bakanlığı’nda Rusya ve Doğu Avrupa müdür yardımcısı olarak çalışan Dumont, 2015’te Ukrayna’ya ardından da 2019’da Güney Kıbrıs’a büyükelçi olarak atandı. Macron’un danışmanlığı sırasında özellikle Türkiye ile yaşanan gerilimlerin yönetilmesi, iki cumhurbaşkanı arasında video konferans ve uluslararası toplantılar marjında yüz yüze görüşmelerin gerçekleşmesinde önemli rol oynadığı bilinen Dumont, Ankara’da da muhataplarıyla temaslarda bulunmuştu.
Öte yandan Fransa ile aynı dönemde Türkiye de, Paris Büyükelçiliği’nde görev değişikliği yaptı. 2021’den bu yana Paris Büyükelçisi Ali Onaner’in yerine halen Türkiye’nin Bratislava Büyükelçisi olarak görev yapan Yunus Demirer atandı.
GÜNDEMDE PEK ÇOK KONU VAR
Diplomatik kaynaklara göre, Ankara-Paris ilişkileri, ileriki dönemde ikili işbirliği, Türkiye-AB süreci ve bölgesel çatışmalar kapsamında yoğunlaşacak. Bir önceki büyükelçi Herve Magro, Türkiye’den ayrılmadan önce verdiği son demeçte özellikle Türkiye-AB ilişkilerine vurgu yapmış ve “Türkiye, Avrupa Birliği için vazgeçilmez bir ortaktır” demişti. Magro, “Önümüzdeki haftalarda yeni bir sayfanın açılmasını temenni ediyorum” diyerek Ankara-Brüksel arasında sonbahardan itibaren artacak olan temaslara dikkat çekmişti.
Fransa’nın önem verdiği konular arasında ise 2019-2020 döneminde yaşanan türden yeni bir Doğu Akdeniz bunalımının tekrar etmemesi. Macron’un Erdoğan ile NATO Zirvesi sırasında yaptığı görüşme sırasında konuyu gündeme getirdiği ve hatta Kıbrıs sorununun çözümü için Paris’in devreye girebileceği önerisini dile getirdiği kaydediliyor.
Bununla birlikte Dumont’un atanması sonrasında, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine 2022’de bir ziyaret için ön çalışmalar yapılmış ancak tarafların ziyaretin sonuçlarına ilişkin ortak zeminde buluşamamaları nedeniyle askıya alınmıştı. Paris, Macron’un olası Türkiye ziyaretinin, sembolikten öte bir anlam taşıması için bazı somut gelişmeleri hedeflemesi gerektiğini öngörüyor. Macron’un Türkiye’ye tek ziyareti 2018’de Suriye konulu bir toplantıya katılım vesilesiyle gerçekleşmişti. İki taraf arasındaki son cumhurbaşkanı düzeyindeki ziyaret, 2018 Ocak ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılmıştı.