DünyaLübnan’dan kaçış

Lübnan’dan kaçış

05.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail’in kara harekatı başlattığı Lübnan’dan siviller kaçıyor. Türkiye de alternatif güzargahlardan birisi haline geldi. İstanbul’a uçan tek havayolu şirketinin tüm biletleri satıldı. Feribotla Mersin’e gelen siviller burdan Avrupa’ya geçiyor.

Lübnan’dan kaçış

MİTHAT YURDAKUL Ankara - İsrail’in kara harekatı başlattığı Lübnan’dan sivillerin kaçışı başlarken, İran ve Suriye’nin yanı sıra Türkiye de Lübnan’dan ayrılanların sığınağı oldu. İsrail’in Beyrut’a yönelik saldırılarının ardından ülkesinden kaçan yüzlerce Lübnanlının çoğunluğu başka ülkelerdeki yakınlarının yanına gitmek için ara durak olarak Türkiye’ye gelmeye başladığı belirtiliyor. Lübnanlıların yoğun talebine karşın havayollarıyla Lübnan’dan ayrılmanın koşulları ise giderek zorlaşıyor. Lübnan’da sivil yolcu ve kargo uçaklarına hizmet veren tek havalimanı konumunda olan Uluslararası Refik Hariri Havalimanı’ndan günlük kalkan uçak sayısı, havayolu şirketlerinin saldırılar sebebiyle uçuşlarını iptal etmesinden dolayı sınırlı sayıda kalıyor. 

Haberin Devamı

Şirketler çekiliyor 

Bir çok havayolu şirketi, Beyrut uçuşlarını güvenlik nedenleriyle durdurdu. Türkiye’den THY ve Pegasus Havayolları, Beyrut’a yapacakları uçuşları askıya alırken, Bahreyn’in Gulf Air havayolları ve Doha merkezli Qatar Airways, güvenlik endişeleri nedeniyle benzer adımlar attı. Air Arabia’nın Beyrut’tan Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve Abu Dabi’ye yönelik uçuşları ile Mısır’ın Egyptair şirketinin Beyrut uçuşları da at itibarıyla durduruldu.  

Lübnan’daki ABD vatandaşlarının zorunlu güzargahı da İstanbul oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, perşembe günü düzenlediği basın toplantısında ABD’nin Lübnan’dan ayrılmak isteyen vatandaşlarını ve yakın aile üyelerini Beyrut’tan İstanbul’a düzenlenen uçuşlarla ülkeden çıkardığını belirterek, “Lübnan’daki ABD vatandaşlarına mümkün olduğunca çok sayıda ülkeden ayrılma seçeneği sunmak için 7/24 çalışıyoruz. Hepsinin ayrılmak istemediğini biliyoruz ancak hedefimiz hepsinin güvende olduğundan emin olmak için elimizden geldiğince çok sayıda seçenek sunmak” dedi. Miller, Middle East Airlines’daki uçuşlara ek olarak, ABD’nin kendi uçuşlarını organize etmeye başladığını söyledi. 

Haberin Devamı

Bilet tükendi 

Lübnan’dan İstanbul’a uçan tek havayolu şirketi olan, ABD makamlarının da vatandaşları için işaret ettiği Lübnanlı şirket Middle East Airlines’ın Türkiye’ye yönelik tüm uçuşları da doldu. Son olarak 5 bin 500 TL ile 15 bin 500 lira arasında değişen bilet fiyatlarıyla düzenlenen uçuşların ekim ayının son haftasına kadar dolu olduğu, dün itibarıyla 23 Ekim’e kadar Beyrut-İstanbul arası uçak bileti kalmadığı ögrenildi. 

Feribotla kaçış 

İptal olan uçuşlar, Beyrut’tan kaçış için deniz yolunu seçenek haline getirdi. Savaştan kaçanlar, Tripoli limanı üzerinden feribot seferleriyle Mersin’in Taşucu limanına gelirken, perşembe günü düzenlenen sefer ile aralarında Türklerin de bulunduğu 310 kişi Lübnan’dan Mersin’e ulaştı. Gemiden inen, aralarında çocukların da olduğu yolcular, sınır işlemlerinin tamamlanmasının ardından karayoluyla ilçeden ayrıldı.  

Haberin Devamı

Karayolu güzergahı iptal 

Savaş nedeniyle Lübnan’dan kaçışlarda karayolu seçeneği önemli ölçüde ortadan kalktı. İsrail’in devam eden hava saldırılarında Lübnan’ı Suriye’ye bağlayan önemli bir otoyolu hedef alarak, saldırılardan kaçanların kullandığı yolu kapattığı belirtildi. Son saldırı sonucunda, Lübnan- Suriye sınır kapısı yakınındaki yol, 4 metre genişliğinde bir krater oluşmasının ardından kapatıldı.