DünyaLübnan İsrail’de siyasi krize neden oldu

Lübnan İsrail’de siyasi krize neden oldu

17.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Lübnan’a yönelik büyük bir saldırıyı engellediği gerekçesiyle Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden almayı düşündüğü iddia edildi.

Lübnan İsrail’de siyasi krize neden oldu

İsrail resmi televizyon kanalı KAN’ın haberine göre, Netanyahu’yla, pek çok konuda anlaşmazlık yaşadığı Gallant arasındaki gerginlik, Pazar gecesi Hizbullah ile tırmanan durum nedeniyle zirveye ulaştı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Kuzey Komutanlığı’nın başında bulunan Uri Gordin, sınırlı bir operasyonu desteklerken, Gallant’ın buna karşı çıktığı belirtildi. KAN, Netanyahu’nun “Gallant Kuzey’de bir operasyonu engellemeye çalışırsa, (pozisyonu) değiştirilecektir” dediğini bildirdi. 

Haberin Devamı

Kaynaklara göre, Netanyahu Gallant’ın yerine düşündüğü Yeni Umut Partisi lideri Gideon Sa’ar ile görüşüyor. Sa’ar iddiaları reddederken, Başbakanlık Ofisi de, “Gideon Sa’ar ile (Gallant’ın yerine geçmek için) yapılan görüşmelerle ilgili haberler yanlıştır” açıklamasını yaptı. Ancak açıklamada Gallant’ın görevden alınacağı iddiasından bahsedilmemesi dikkat çekti. 

BAŞKA ADAYLAR

Kanal 12 ise, Netanyahu’nun, Sa’ar’ı dışişleri bakanı olarak atamayı ve Gallant yerine de Dışişleri Bakanı Yisrael Katz veya Tarım Bakanı Avi Dichter’i atamayı düşündüğünü öne sürdü.  Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise X’te, Netanyahu’dan aylardır Gallant’ı görevden almasını istediğini ve “bunu hemen yapmanın zamanının geldiğini” yazdı. Ben-Gvir, “Kuzey hakkında bir karar verilmeli ve Gallant bunu yapacak doğru adam değil” dedi.

Yazarlar