DünyaLozan'da PKK skandalı! AFP fotoğrafları geçti

Lozan'da PKK skandalı! AFP fotoğrafları geçti

22.07.2023 - 15:26 | Son Güncellenme:

Tarihi antlaşmanın yüzüncü yıldönümüne iki gün kala, PKK'lı teröristler ellerinde paçavralar ve terör elebaşının fotoğraflarıyla Lozan'da ortaya çıktı.

Lozanda PKK skandalı AFP fotoğrafları geçti

Türkiye ile birlikte yedi ülkenin daha imza attığı Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 2023 tarihinde 100 yaşını dolduracak. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması olarak kabul edilen Lozan'la Batılı ülkelere verilen kapitülasyonlar tamamen kaldırıldı, Musul ve Ege Denizi'ndeki adaların statüsü netlik kazandı.

Haberin Devamı

Lozan'ın 2023 yılında geçersiz olacağı yönündeki iddialar senelerdir özellikle sosyal medyada zaman zaman gündem oldu. Ancak Lozan, süresi olmayan, kalıcı uluslararası anlaşmalar arasında yer alıyor.

Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yıldönümüne iki gün kala, imzaların atıldığı İsviçre şehrinde bir skandal yaşandı. Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), ellerinde terör örgütü PKK'nın paçavralarını taşıyan bir grubun Lozan'da antlaşmaya karşı gösteri düzenlediğini bildiriyor. Leman Gölü kıyısındaki provokasyonda PKK paçavralarının yanı sıra terör elebaşının fotoğraflarının da yer aldığı görüldü.

Lozanda PKK skandalı AFP fotoğrafları geçti

AFP, modern Türkiye'nin sınırlarını belirleyen Lozan Antlaşması'yla bölgede bölücü bir devlet kurmak isteyenlere verilen uluslararası desteğe bir set çekildiği yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Sevr Antlaşması'yla bölgede yeni bir devlet kurmak isteyen bölücüler, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasıyla hedeflerine ulaşamadı. 

Terör örgütü PKK ve Suriye'deki uzantısı YPG, son dönemde özellikle Lozan Antlaşması'na karşı faaliyetleriyle dikkat çekiyor. İki hafta önce, Suriye'nin kuzeyindeki Haseke'de terör örgütü tarafından Lozan çalıştayı düzenlendi. Türkiye'ye birçok iftiranın atıldığı çalıştayda, uluslararası mahkemelerde dava açılması da istendi.

ABD'deki terör destekçileri de, başkent Washington'dan New York'a kadar uzanacak Lozan karşıtı bir yürüyüş gerçekleştiriyor.

SEKİZ ÜLKE İMZALADI

Büyük Taarruz zaferinin ardından imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması'nı, Kasım 1922'deki Lozan görüşmeleri izledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) saltanatı kaldırma kararıyla görüşmelere yalnızca Ankara hükümeti katıldı.

İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin katıldığı ilk tur görüşmeler, Musul'un statüsü ve kapitülasyonların durumu gibi bazı konularda yaşanan tıkanıklığın aşılamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Lozanda PKK skandalı AFP fotoğrafları geçti

Şubat 1923'te ise ikinci tur görüşmeler başladı. Bu kez görüşmelerde sonuç sağlandı ve 24 Temmuz 1923 tarihinde antlaşma imzalandı.

Antlaşmaya TBMM hükümetinin yanı sıra İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya ve ilerleyen yıllarda kurulacak olan Yugoslavya'nın temelini oluşturan Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı imza attı.

Haberin Devamı

Tüm tarafların kendi iç onay süreçlerini tamamladığını bildirmesiyle birlikte antlaşma 6 Ağustos 1924'te yürürlüğe girdi.

SEVR ÇÖPE GİTTİ

143 madde, bir önsöz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye'nin bugünkü sınırları büyük oranda çizilmiş oldu. Antlaşmayla, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı ve Misak-ı Milli, itilaf devletleri tarafından resmen tanındı ve kabul edildi.

Lozanda PKK skandalı AFP fotoğrafları geçti

Sevr Antlaşması da geçersiz hale geldi. Sevr'e göre, Türkiye'nin güneydoğusunu da kapsayan bölgede bir Kürdistan devleti kurulacaktı.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında Batılı devletlere verilen ekonomik imtiyazlar, yani kapitülasyonlar da tamamen kaldırıldı.

Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren antlaşmayla, Irak sınırı hariç Türkiye sınırları belli oldu. Lozan'da Suriye sınırı 20 Ekim 1921'de imzalanan Ankara Antlaşmasıyla belirlendiği şekilde kabul edildi.

Irak sınırının ileride İngiltere ve TBMM arasında yapılacak bir görüşme ile belirlenmesine karar verildi.

Haberin Devamı

Sovyet sınırı, Gümrü, Moskova ve Kars Antlaşması ile belirlendiği gibi kaldı, Doğu Anadolu'da bir Ermeni Devleti kurulmasından vazgeçildi.

Ege Denizi'nin kuzeyindeki Bozcaada ve Gökçeada Türkiye'ye bırakıldı. İtalyanlara bırakılan On İki Ada, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra İtalya'nın çekilmesiyle Yunanistan'a bırakıldı.